Ilon Wikland tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Ilon Wikland tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris. Foto: Sören Andersson.

Ilon Wikland. Foto: Sören Andersson

Hon kom till Sverige som flykting från krigets Estland redan som 14-åring. Här hittade hon sitt kall som illustratör - och en vän och kreativ gemenskap för livet i Astrid Lindgren. Tillsammans kom de att definiera drömmen om en svunnen svensk idyll för generationer av barn världen över. Nu hedrar Svenska Förläggareföreningen Ilon Wikland med det nyinstiftade Hederspriset, som delas ut för första gången på Augustgalan på måndag den 26 november.

Hederspriset har instiftats för att årligen uppmärksamma och hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen.

Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren, är stolt:

 – Generationer av barn och, inte minst, de nya illustratörer och tecknare som gör bilderböcker idag har fått med sig Ilon Wiklands bildvärld. Det är ett stort kulturarv som kommer att ha betydelse långt in i framtiden.

Många förknippar nog Ilon Wikland med sommarängar och Bullerby-idyller, men det är hennes förmåga att även fånga livets mörkare stunder som gör henne så intressant. Det menar Svenska barnboksinstitutets Åsa Warnqvist:

 – Man har ofta talat om Ilon Wikland som idyllisk i sina bilder, och det är hon i ordets mest positiva mening, men jag tycker att vi tenderar att glömma en sida hos henne som är att skildra trauman och mörker.

Ilon Wikland själv förklarar:

 – När barnen öppnar boken och tittar på bilderna så ser de att det händer nånting där. Oftast är det rent känslomässigt. Jag har alltid velat teckna känslor.

Ilon Wikland har samarbetat med många författare och även gett ut egna böcker, men samarbetet med Astrid Lindgren var ändå någonting helt speciellt:

 – Det blev en fantastisk sammansmältning, det var på nåt vis benådat, det samarbetet som de hade, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

Men hur skulle Astrid Lindgren själv ha beskrivit Ilon Wikland? Karin Nyman tror att hon skulle “drämma till med nåt enda ord - som att hon är genialisk!”

Se intervjuerna med Karin Nyman, Ann Sköld och Åsa Warnqvist här. 

 

Se Ilon Wikland själv berätta om sitt skapande här. 

Illustration av Ilon Wikland, Bröderna Lejonhjärta.