Ett liv närmare litteraturen

Ester Roxberg. Foto: Rickard L. Eriksson

Ester Roxberg vann Lilla Augustpriset som 17-åring 2004. Hennes diktsviter öppnade dörrarna till det litterära etablissemanget. Nu sitter hon för fjärde året i rad själv i Lilla August-juryn och har snart kommit ut med sin andra bok.
 
Text: Christer Fälldin
Foto: Rickard L. Eriksson
 
Att växa upp i en liten by utanför staden ger många tillfällen till bussresor. Det var under dessa otaliga korta resor mellan byn och staden – Växjö – som hon hittade inspirationen till sitt skrivande.
– Jag lyssnade på vad folk talade om på bussen. Jag tittade på dem som var på gatan eller vägen utanför bussen och skrev ned vad de sa och hur de agerade. Det blev en beskrivning av våra små egenheter, att vi är patetiska, på ett sätt med humor, men ensamma, säger Ester Roxberg.
Ingen blev mer förvånad än hon själv när hon vann Lilla Augustpriset 2004, som 17-åring. Hennes bidrag var en diktsvit, ”Se upp lilla människa för snart smäller det”. 
Det var egentligen flera mindre dikter sammanfogade till en längre svit.
 
Levande poesi
Att vinna lilla Augustpriset har varit fullkomligt avgörande för Ester Roxbergs senare utveckling, tror hon. Människor kommer fortfarande ihåg att hon fick priset och när hon presenteras i dag nämns priset före det faktum att hon numera har gett ut en bok, och jobbar på sin andra.
Det var ingen slump att det var dikter som hon vann med. Poesin är i högsta grad levande och ursprunglig i Esters skrivande. Hon har skrivit dem så länge hon minns, men just de där dikterna hon vann med kom till under sommaren och hösten då ”det regnade så mycket att det var översvämning i Småland”.
Priset blev inträdesbiljetten till ett liv närmare litteraturen. Hon blev uppmärksammad, kom till Stockholm och träffade kända författare, och människor från de stora förlagen. Hon var bara 17 år, men när hon flyttade till Stockholm efter gymnasiet, hade hon sparat alla visitkort hon fick ett par år tidigare.
Det betydde mycket för henne att människor, även vuxna, lyssnade på henne fast hon bara var tonåring.
 
Med i juryn
För fjärde året i rad sitter Ester Roxberg med i juryn för Lilla Augustpriset. Hon läser allt med stort intresse, men självklart har hon ett extra öga öppet för poesin.
– Det finns några väldigt bra lyriska bidrag i år, med mycket hög kvalitet, inte minst med tanke på att deltagarna är mellan 16-20 år.
Ester Roxberg själv debuterade med en självupplevd historia, ”Antiloper”, i augusti ifjol. Genren är ”cross over”, för unga vuxna mellan 17-25 år. 
– Jag byggde vidare på min diktsvit, det var samma tema om den lilla människan och existensiella frågor i svit. Den handlar om en vändpunkt i mitt liv, det var en berättelse som jagade mig.
Hon säger att utan Lilla Augustpriset hade hon inte haft samma drivkraft att skriva en egen bok. Priset blev ett kvitto på att hon valt rätt.
I februari kommer hennes andra roman, ”Fågelhuset”, som handlar om kulturbranschen. Huvudpersonen är en ung tjej som arbetar som praktikant.
 
Självupplevt
– Jag har delvis använt historier ur mitt eget liv, men den här boken är mycket mer fiktiv än den första.
Ester Roxberg läser mycket, men inte när hon är mitt uppe i ett eget skrivprojekt.
– Mellan mina egna skrivperioder läser jag gärna författare som skriver lyriskt. Det fungerar för mig. Gärna Sara Stridsberg, säger hon.
En genre som inte fungerar är deckare, som hon aldrig känt sig dragen till.
– Jag har faktiskt inte läst en enda i mitt liv. n
 
Ester Roxberg
Yrke: Författare.
Aktuell: Juryledamot i Lilla Augustpriset för fjärde året i rad.
Känd för: Pristagare Lilla Augustpriset 2004.
Egen utgivning: Antiloper (2010).
Nästa bok: Fågelhuset (2013).
Född: 1987 i Zimbabwe där Esters pappa tjänstgjorde som präst. Växte upp i en liten by utanför Växjö.
 
Lilla Augustpriset plantskola för blivande författare
Flera av dem som vunnit Lilla Augustpriset genom åren har senare debuterat som författare. Två har nominerats till båda priserna:
 
Amanda Svensson nominerades till Lilla Augustpriset 2004 och kom 2008 ut med den uppmärksammande ”Hey Dolly” på Norstedts. På samma förlag kom 2011 hennes andra bok ”Välkommen till den här världen” som blev nominerad till Augustpriset samma år. Amanda Svensson är hittills en av två författare som nominerats både till Lilla Augustpriset och till Augustpriset.
 
Isabella Nilsson vann Lilla Augustpriset 2009 och kom 2011 ut med ”Verklighetsprojektet” på X Publishing.
 
Lyra Ekström Lindbäck nominerades 2007 och vann Lilla Augustpriset året därpå, 2008. Hon debuterade 2012 ”Tillhör Lyra Ekström Lindbäck” på Modernista.
 
Ester Roxberg vann Lilla Augustpriset 2004. X Publishing gav 2011 ut hennes debutroman ”Antiloper”.
 
Hedvig Andersson nominerades till Lilla Augustpriset 2004. 2009 kom hon ut med ”Bortom världen utanför” på Bonnier Carlsen.
 
Moa-Lina Croall nominerades till Lilla Augustpriset 2001. Året därpå, 2002, vann hon priset. 2006 kom hon ut med ”Sen tar vi Berlin” på Alfabeta. På samma förlag kom 2009 hennes andra bok ”Det är jag som är Lisa” och 2012 ”Jag blundar och önskar mig något”. I och med årets nominering till Augustpriset är hon den andra författaren som blivit nominerad båda priserna.
 
Annelis Johansson nominerades till Lilla Augustpriset både 2001 och 2002. Hon kom 2007 ut med ”Fågelungar” på Eriksson & Lindgren. 2010 gavs ”Hedvig” ut och 2011 ”Andas samma rytm som du” av Bokförlaget Opal.
 
Marie Tonkin Reda vann Lilla Augustpriset 2000. Hon var en av flera författare som medverkade i boken ”Påtår: fika som räcker till många” som utkom på Libris förlag 2008. På Bokförlaget Skosnöret kom Marie Tonkin Reda 2012 ut med ”Pyramider i paradiset: Dikter”.