Dubbelnominerade barnboksförfattaren: ”Ingen frågar varför man skriver för vuxna”

Ellen Karlsson och Eva Lindström mottar nomineringsmotiveringen av juryordförande Magnus Öhrn för boken "Snöret, fågeln och jag." Foto: Sören Andersson

Ellen Karlsson och Eva Lindström mottar nomineringsmotiveringen av juryordförande Magnus Öhrn för boken "Snöret, fågeln och jag." Foto: Sören Andersson

Ellen Karlsson är inte bara nominerad till Augustpriset för sin barnbok ”Snöret, fågeln och jag”. Hon är också förläggare till den nominerade bilderboken ”Maximilian och Minimilian”. För ett par år sedan vann dessutom hennes storasyster Ylva Karlsson Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok, ”Skriv om och om igen.” Men när telefonen ringde från Svenska Förläggareföreningen i oktober i år förstod hon ingenting.

– Jag hade hoppats jättemycket på att ”Maximilian och Minimilian” skulle bli nominerad, men jag trodde hoppet var ute när ingen hört av sig. Så först förstod jag inte alls vem som ringde, säger Ellen Karlsson.

Förläggareföreningen meddelade att ”Maximilian och Minimilian”,  som Ellen gett ut på sitt egna bokförlag Urax, nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok. Men inte nog med det. Tio minuter senare ringde telefonen igen. Det var hennes egen förläggare på Hippo bokförlag. De hade precis fått besked från Förläggareföreningen att även Ellens bok ”Snöret, fågeln och jag” var nominerad till Augustpriset.

– Jag blev glad och helt snurrig. Jag fick inte berätta för någon, men jag kunde i alla fall dela det roliga med Klara, säger hon.

Augustjuryn uppskattar uppenbarligen vad du gör i barnboksvärlden. Vad tror du de gillar mest?

– Jag tror att de gillar att jag har skrivit en textbok för 6-9 åringar, det saknas den typen av böcker har jag hört. Och jag tror att de gillar Klaras bok för att det hon gör är bra.

Är era böcker besläktade på något sätt?

– Jag uppskattar verkligen humorn i Klaras bok. Den humorn har Eva Lindström också som har illustrerat "Snöret, fågeln och jag". Jag hoppas att jag har fått med humorn i min text också.

Varför valde du Eva Lindström som illustratör?

– Först vågade jag inte föreslå Eva och trodde inte att hon skulle vilja ställa upp. Men det ville hon och tyckte att boken var jättebra. Jag blev helt starstruck, säger Ellen Karlsson.

Vägen till utgiven barnboksförfattare har varit lång. När hon var liten ville hon bli illustratör. När hon var tolv år debuterade hennes storasyster Ylva Karlsson som författare, vilket gjorde att författaryrket tidigt kändes som en naturlig möjlighet. Ellens föräldrar var barnboksrecensenter och redan som liten omgavs hon med mängder av barnlitteratur. Barnlitteratur blev normen, medan vuxenlitteratur blev undantaget.

Hon tycker att det är intressant att barnboksförfattare ofta får frågan varför man väljer att skriva för barn. För Ellen har det alltid känts som en självklarhet och skulle hellre vända på perspektivet.

– Ingen får frågan om varför man skriver för vuxna, medan barnboksförfattare får alltid frågan hur det är att skriva för barn. Jag skulle hellre vilja veta varför man skriver för vuxna, säger Ellen Karlsson.

  

I år nominerades Ellen Karlssons och Eva Lindströms bok ”Snöret, fågeln och jag” och Klara Perssons bok ”Maximilian och Minimilian” till årets svenska barn- och ungdomsbok. På Augustgalan den 25 november utses en vinnare i de tre kategorierna: Årets skönlitterära bok, Årets fackbok och Årets barn- och ungdomsbok.

2009 vann Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok för ”Skriv om och om igen.”

Nike