"Det är inte normalt att läsa så mycket böcker"

Juryordförande Olav Magnusson läser upp motiveringen för nominerade Kjell Westö. Foto: Sören Andersson

Juryordförande Olav Magnusson läser upp motiveringen för nominerade Kjell Westö. Foto: Sören Andersson

Mycket poesi och lite fantasi i årets skönlitterära utgivning. Juryordförande Olav Magnusson har läst rekordmånga böcker på ett halvår.

– Det är inte normalt att läsa så mycket böcker på så kort tid. Det är nog svårt att klara av om man inte är nörd, säger Olav Magnusson, juryordförande i den skönlitterära klassen.

Hans arbete med att sondera den litterära terrängen började redan i april, när de första anmälda bidragen började trilla in från förlagen. Mellan april och oktober hade han och hans juryvänner läst rekordmånga titlar - 170 böcker från 52 olika förlag.

Det är nästan en bok per dag, hur bär du dig åt?

– En roman tar ungefär åtta timmar att läsa, beroende på hur bra den är. Det är som en arbetsdag. Fördelen är att man kan ta med sig jobbet vart som helst, läser gör jag överallt, säger Olav Magnusson.

Och numera har han gott om tid att läsa. För fyra år sedan sålde han sin bokhandel i Kungsbacka efter 25 år. Under den tiden har både den svenska bokmarknaden och litteraturen förändrats mycket.

– På 1980-talet var det nästan bara anglosaxiska författare på boktopplistorna. På 90-talet började även svenska författare klättra på listorna. Och idag både läser man mer inhemsk litteratur i Sverige och exporterar mer utomlands, säger Olav Magnusson.

Kan det ha att göra med att Augustpriset startade i slutet av 1980-talet?

– Jag tror priset kan ha haft en viss inverkan. Grundidén är trots allt att exponera bra svenska författare för en större publik.

Ser du några tendenser i årets utgivning?

– Det är inte så mycket rent fantasistoff i skönlitteraturen. Det är påtagligt hur många romaner som använder en faktisk händelse som utgångspunkt för berättelsen, ofta självupplevd. Vi har också noterat att det har kommit ut väldigt mycket bra lyrik i år, det sticker ut tydligt. Bland annat har flera kända lyriker har kommit ut med nya alster, säger Olav Magnusson.

I år nominerades två diktares verk i i den skönlitterära klassen. Athena Farrokhzads ”Vitsvit” och Katarina Frostensons ”Tre vägar”. Med tillägget att Katarina Frostenson inte vill kalla sin bok diktsamling, utan snarare en berättelse. Men genre har ingen betydelse för den skönlitterära juryn.

– Vi tänker aldrig på genre när det gäller att välja ut de nominerade, säger Olav Magnusson. Det ska vara en bra berättelse som berör och griper tag eller får mig att grunna.

 Vad som är en god berättelse varierar väl från person till person?

– Ja, Augustjuryns arbete är ingen exakt vetenskap, det är subjektivt tyckande. När jag var ny i juryn frågade jag efter kriterier och checklista när vi skulle läsa böckerna, men det fungerar inte så.

Istället gäller det att resonera och argumentera kring böckerna, tills endast sex titlar återstår. Steg ett i juryns arbete är att tre jurymedlemmar läser alla böcker. De bestämmer sedan vilka som ska gallras ut och vilka som ska läsas av flera. Under perioden april-oktober har juryn cirka tio möten, där samtliga böcker diskuteras och gallras. Regeln är att hellre fria än fälla. Är gruppen osäker på boken går den vidare till nästa omgång, istället för att avfärdas. 

Är det mycket gräl på juryträffarna?

– Nej, vi har fantastiskt roliga och stimulerande möten. Ibland är vi inte överens och får resonera. Men så länge vi inte är överens går böckerna vidare. Och vi är ense om att samtliga nominerade titlar är värdiga Augustvinnare, säger Olav Magnusson.

 

Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori: skönlitteratur, facklitteratur, barn- och ungdomslitteratur. Ordförande i den skönlitterära juryn är Olav Magnusson, i fackboksjuryn Thomas Willtorp och i barn- och ungdomsboksjuryn Magnus Öhrn. Lilla Augustprisets ordförande är Erik Titusson.
Sammanlagt har 481 titlar skickats in till juryerna för bedömning 2013. Till den skönlitterära klassen har 170 titlar från 45 olika förlag skickats in, till fackklassen 148 böcker från 52 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 163 titlar från 35 förlag. Antalet inskickade böcker är rekordhögt i år, liksom antal förlag som anmält titlar. Till Lilla Augustpriset har 628 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in, vilket även det är rekordmånga.

 

 

Zoom Lebron Soldiers IX 9