Daniel Sjölin leder årets Augustgala

Daniel Sjölin leder årets Augustgala. Foto: Cato Lein

Daniel Sjölin leder årets Augustgala. Foto: Cato Lein

Katastroftänk och glädje med extrem fördröjning. Värden för årets Augustgala vet hur det är att själv vara nominerad.

- Jag minns exakt var jag gick i Tessinparken när min förläggare ringde och sa att jag var nominerad. Jag blev upprymd, det var hemligt, man fick inte säga någonting och så påbörjades den här processen som alltid är det olidligt jobbiga: Man försöker hela tiden glädjas, samtidigt som katastroftänkandet förbereds. Man kommer ju inte vinna, det är  det man måste intala sig, säger Daniel Sjölin.

Det var 2007 och  Åsa Linderborgs debut "Mig äger ingen" var favorittippad, men priset i kategorin skönlitteratur gick till "Stundande natten", av Carl-Henning Wijkmark . Efteråt var Daniel Sjölin besviken.

- Man är en dålig förlorare och ser sin framtid försvinna iväg när man går ut ur Konserthusets lokaler och tänker att det här vill jag aldrig någonsin gå igenom igen. Men den här nomineringen lever ju faktiskt vidare med författaren efteråt till skillnad från nästan alla andra nomineringar. 

I år är det Strindbergsåret och du ska leda Augustprisgalan. Vad har du för relation till August Strindberg?

- Jag tänker att han är en person som hade velat vinna alla tre kategorierna: skönlitteratur, facklitteratur och kanske till och med barnlitteratur. Han ville ju uppfinna guld och allt möjligt. Jag tror att det nästan inte finns någon som inte har en relation till Strindberg. Det var en människa som inte kunde skriva någonting utan att lägga ned sig själv i det, vilket gör att det är oerhört lätt att identifiera sig med honom. Är han arg spelar det nog ingen roll om jag som läser är kvinna eller man. Det är hans ilska man identifierar sig med. Jag kan också bli arg eller upprörd och paranoid. Jag gillar Strindberg mest när han är just paranoid. Som i "Inferno" när han ligger i sin säng och tror att blixten ska slå ned i vinden för att den har sökt upp just honom. 

Hur ska de nominerade som kommer nu tänka?

- Ja, man ska tänka att glädjen av nomineringen kommer att komma om flera år. Tyvärr. Det är en glädje med extrem fördröjning. Först måste glädjen krisa lite grann, om man inte får priset. Men den kommer finnas kvar. Jag minns att som nominerad fick man på den tiden en temugg. Jag höll på att kasta den där muggen i golvet när jag inte fick priset. Var allt jag fick en temugg. Inte en spänn, en temugg! Men idag tar jag ju fram den där temuggen med gubben August på när jag känner att jag vill gaska upp mig litegrann.

Daniel Sjölin är författare och tidigare programledare för litteraturmagasinet "Babel" på SVT. Han debuterade 2003 med "Oron bror" och nominerades till Augustpriset år 2007 för "Världens sista roman".