Cathrine Bengtsson fick Lilla Augustpriset 2011: Vad jag skriver nu är hemligt

Foto: Privat

Foto: Privat

Jag har fått möjligheter att göra saker jag inte fått göra annars. Det tänker jag på ganska ofta. 

Det har gått nästan ett år sen Cathrine Bengtsson fick Lilla Augustpriset för sin novell "Kärlekssvetten", som juryn kallade för en känslomässig jordbävning.
- Det var roligt och oväntat att bli nominerad. Jag minns själva Augustgalan som väldigt livlig. Ganska högljudd, säger Cathrine Bengtsson. 

Efter Augustgalan började inbjudningarna komma. Radioprogram och Litteraturbaren i Lund kom med inbjudningar och lektorer och professorer på universitetet hörde av sig och frågade om hur Cathrines framtidsplaner såg ut.
- Jag har fått möjligheter att göra saker jag inte fått göra annars. Det tänker jag på ganska ofta. Det blev en händelsekedja och så inser man: jaha, det är så här det fungerar i den här branschen. Det är bra att det finns ett litterärt pris för unga just för att öppna upp den här världen lite.

Bor i Frankrike
Nu bor hon i ett litet samhälle utanför Lyon i Frankrike och läser språk. Exakt vilket är hemligt. Och hon fortsätter att skriva. Också det hemligt. Än så länge.

- Jag skickade in min text till Lilla Augustpriset eftersom jag satt som mål att skriva klart texten och skicka in den. Efteråt tänkte jag: okej, nu har jag gjort det. Det kunde jag skriva. Någon tyckte om det. Nu kan jag det. Då är det målet avklarat. Då får man anta en större utmaning. Så är det med allt, säger Cathrine Bengtsson.

Berätta om utmaningen?
- Jag har två idéer som jag vill genomföra. Ett mål, men ingen plan. Jag måste läsa mer innan jag skriver. Att läsa är att skriva, säger Cathrine Bengtsson.

Cathrine Bengtsson är 20 år och bor i Frankrike där hon läser språk. Hennes råd till de som nomineras till Lilla Augustpriset i år är att tacka ja till alla inbjudningar och att läsa mycket.
- Det är låg tröskel till att skicka in någonting. Ganska opretentiöst men en stor utdelning.