Augustpriset lanserar Augustpodden

Vi bad årets Augustnominerade författare att läsa varandras böcker. Sedan spelade vi in deras samtal. Resultatet blev historiens första Augustpodd. Följ med hem till bland andra Lena Andersson i Tensta och Ellen Karlsson i Hägersten och tjyvlyssna på samtal med Per Olov Enquist, Bea Uusma och Lena Sundström om litteratur, skrivande, bullar, djur och mycket mer.

Augustpriset, ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser, firar 25 år i år. Därför har vi valt att presentera årets nominerade författare på ett lite mer personligt sätt, i form av podcasten Augustpodden. I podradioprogrammen möts nominerade författare, antingen två och två eller tre och tre, för att läsa och prata om varandras böcker. Formen bryter mot den traditionella intervjusituation som författarna vanligtvis omges av – här är det de själva som sätter agendan och styr samtalet utifrån sina egna frågeställningar och reflektioner kring böckerna.

 – l podden lär vi känna de nominerade författarna på ett helt nytt sätt. De får möjlighet att breda ut sig och diskutera både sitt eget verk och andras, säger Isa Andersson, som producerar Augustpodden tillsammans med Inga Ramsten på Fascinera.

I flera fall spelas podden in i författarnas hemmiljö, vilket bidrar till informella och oväntade möten, och i vissa fall korsar samtalsgrupperna de litterära kategorierna: barn- och ungdoms-, skön- och facklitteratur.

Författarna medverkar även i kortfilmer, där de själva presenterar sina nominerade böcker för läsarna. Se filmerna här.

Augustpodden och kortfilmerna publiceras löpande under veckorna fram till Augustgalan den 25 november. De första avsnitten publiceras idag, måndagen den 11 november, på http://www.augustpriset.se/om-augustpriset/augustpodden

Om Augustpodden och kortfilmerna

Podradioprogrammen och filmerna produceras av Fascinera, på uppdrag av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten.