Augustpriset 2018 - Jubileumshösten

I år har vi mycket att fira! Augustpriset firar 30-årsjubileum, och Lilla Augustpriset fyller 25 år. Därför ser vi fram emot en extra festlig Augusthöst!

Nu på fredag den 5 oktober släpper vi säsongens första podd, ett liveavsnitt från vårt uppsnacksmingel på Elite Palace Hotel. Daniel Sjölin leder ett samtal om förhandsfavoriter och potentiella pristagare utifrån årets bokutgivning.

Men arbetet med Augustpriset 2018 har redan pågått länge. De tre jurygrupperna har läst hundratals böcker sedan i våras.

- Det här är den bästa läsecirkeln man kan tänka sig, säger Björn Sundmark, ordförande i juryn för Årets svenska barn- och ungdomsbok. Man får sitta ned med alla de här proffsen på barnlitteratur – bibliotekarier, akademiker, bokhandlare – och ha långa diskussioner om titlarna. De flesta blir ju inte nominerade, men de växer på en och ger mycket efter våra samtal.

Nu inleds de sista intensiva veckorna för juryerna. Vilka böcker som nomineras tillkännages på nomineringseventet på Södra teatern den 22 oktober.

- Nu är vi inne på upploppet. Förlagen har haft sin deadline. Juryn har läst runt 150 titlar. Nu handlar det om att få ned vår korta lista på 25-30 böcker, som juryn har fastnat för, till de sex, som vi vill nominera, berättar Inga Lundén, juryordförande för Årets svenska fackbok. Det är märkligt, men varje år får vi ihop en lista som är så varierad och sammansatt, där jag verkligen gläds över varje titel. 

De tre pristagarna avslöjas sedan på Augustgalan den 26 november.