Augustpriset 2012: Ikväll är det dags

Ikväll vet vi vilka tre böcker som är årets pristagare. Foto: Rickard L. Eriksson.

 Årets bästa svenska facklitteratur, barn- och ungdomslitteratur och skönlitteratur ska koras på Augustgalan på Konserthuset i Stockholm. 

Augustpriset delas i år ut för tjugofjärde gången. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Lilla Augustpriset, som vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år, delas ut för nittonde gången.

Tre jurygrupper har valt ut de nominerade böckerna. Bland de 18 nominerade böckerna kommer tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer att rösta fram en pristagare i varje kategori. Vinnaren till Lilla Augustpriset utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning.

Utvalda läsare presenterar böckerna

Klockan 16.30 börjar de första gästerna att anlända till Konserthuset. En timme senare drar galan igång, ledd av Daniel Sjölin. Själv författare och tidigare programledare för SVT:s litteraturmagasin Babel.

Som en hedersbetygelse åt författarna och böckerna presenteras sedan 2010 var och en av de nominerade titlarna av var sin presentatör, alla entusiastiska och kunniga läsare, som berättar om sin personliga upplevelse av boken. 

 Kvart i sju är galan klar och tre nya Augustpristagare har korats.

Följ galan här

TV4 News kommer att sända prisutdelningen live. Vi kommer att livetwittra och facebooka förberedelserna och genomförandet av Augustgalan hela dagen. följ oss på twitter här eller på facebook här.