Augustpodden: "Vi har skrivit samma bok"

Bea Uusma och Lena Andersson. Foto: Isa Andersson

Bea Uusma och Lena Andersson. Foto: Isa Andersson

Identifikation och starka känslor när nominerade Bea Uusma och Lena Andersson möttes i Augustpoddens femte avsnitt.

– Vi har skrivit samma bok, säger Lena Andersson när vi träffar henne hemma i lägenheten i Tensta i Stockholm. Hon kommer just ut ur duschen efter ett pass på träningscykeln. 

– Jag tackade ja till att göra den här podden om jag fick göra den med dig, säger Bea Uusma innan de slår sig ner i soffan i vardagsrummet.

I år lanserade Augustpriset historiens första Augustpodd för att kasta ytterligare ljus över de nominerade böckerna. Podden blev en uppskattad plattform där författarna själva fick mötas, läsa och diskutera sina och andras böcker. Resultatet blev sex avsnitt med tolv nominerade författare och mångskiftande samtalsämnen. Allt från skrivkramp, bildspråk, erotik, politik och antika myter har avhandlats med författare som Per Olov Enquist, Lena Sundström, Anna Höglund och Ellen Karlsson.

I Augustpoddens femte avsnitt med Bea Uusma och Lena Andersson kom samtalet att röra sig kring passion, poetik och att befinna sig ute på hal is, både som författare och privatperson. Bea Uusma har arbetat med boken "Expeditionen. Min kärlekshistoria" i över femton år, där hon söker svaret på gåtan om Andréexpeditionens öde. Hon har rest till både Arktis och Nordpolen och gått i expeditionens fotspår, varför boken också blivit en berättelse om henne själv. 

– Boken handlar mycket om ensamhet, både Andréexpeditionens och min egen. Ibland frågar jag mig om jag är mer intresserad av vad expeditionen gör med mig än själva expeditionen. Det har blivit en livsstil, säger Bea Uusma. 

Lena Andersson identifierar många likheter mellan sin bok "Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek" och "Expeditionen. Min kärlekshistoria." Hennes bok handlar om Ester, en intellektuell och kärlekssjuk kvinna, som drabbas av en himlastormande förälskelse i den svalt intresserade konstnären Hugo Rask. Inte minst i passionen, besattheten och jakten på den exakta detaljen och gestaltningen. Hon ser också likheter mellan den halvklumpiga ingenjör André och hennes egen huvudperson Ester. 

– Både Ester och André vet att det de håller på med är omöjligt, men de bortser från det och lever på hoppet. Nordpolen och Hugo är samma sak, säger Lena Andersson.

 

Bea Uusma är nominerad till Årets Svenska Fackbok för ”Expeditionen. Min kärlekshistoria.” Lena Andersson är nominerad till Årets Svenska Skönlitterära bok med ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek.”

Augustpodden och Augustfilmer publiceras löpande fram till Augustgalan den 25 november och finns att lyssna på härLyssna på iTunes här. Se också författarnas egna videopresentationer här.

Augustpodden produceras av Isa Andersson och Inga Ramsten på produktionsbolaget Fascinera. Augustpriset presenteras i samarbete med Posten som är en del av PostNordkoncernen.