Augustambassadörer för kategorin Årets svenska skönlitterära bok

Sist ut att få en närmare presentation är våra bloggande Augustambassadörer för kategorin Årets svenska skönlitterära bok!

Erik Granström
Hej Erik, vem är du?
En vandrare från det ena till det andra: författare, veterinär, pappa, spelmakare, marknadsförare på dataföretag, grubblare.

Beskriv din blogg!
Jag skriver romaner och har haft min blogg som tankeplats sedan 2008 eftersom mitt författande är ett ensamarbete. Där för jag en dialog med alla som vill hålla mig sällskap om skrivande, böcker och film, liksom om livet och dess vardagligheter. Jag vädrar funderingar om hur det är att vara människa i största allmänhet. Jag ser fram emot att undersöka årets Augustnominerade böcker för att se hur de skildrar och förhoppningsvis vidgar våra tankevärldar. Min fråga till texterna blir om de försöker riva ner, ersätta eller bygga vidare på det redan bekanta. Däri ligger litteraturens möjlighet och makt. Som fantasyförfattare för vuxna är jag en litterär outsider. Det är OK, men just därför gjorde ambassadörsskapet mig både förvånad och glad. Jag vill gärna försöka knuffa upp dörrar mellan litterära rum och bjuda nya bekantskaper på kaffe med prat om böcker, böckers värde och böckers funktion.

Vad läser du helst?
Jag varvar gärna knäckebröd med wienerbröd – har minst ett par böcker på gång samtidigt, något tungt och något lätt så att jag kan välja efter humör. När det gäller svenska böcker gillar jag goda stilister som Kerstin Ekman, Stig Dagerman, Hjalmar Söderberg och Gabriella Håkansson. 

Vilken bok får dig att gråta?
Jag är sentimentalt lagd. Minns att det lätt stockade sig i halsen när jag läste känslosamma scener högt för mina barn, exempelvis ur Den långa flykten, den om kaninerna. Utmärkt bok för övrigt!

Vilken bok tänker du fortfarande på ibland?
Jag märker att de första böckerna jag stötte på har satt varaktiga spår, till exempel Musikbussen av Lennart Hellsing och Hur gick det sen? av Tove Jansson.

Som ett sandkorn
Hej Katarina, vem är du?
Jag är en bokälskare som läser gärna och mycket. Gillar kultur, vandring och skärgård i lika hög grad.

Beskriv din blogg!
Jag har bloggat sedan 2012. Det började med temat fotografering och bilder, men har så sakteliga gått över till böcker och annat relaterat till det. Men jag skriver även om andra saker som intresserar mig när andan faller på. Namnet på min blogg anspelar på William Blakes dikt Auguries of Innocence där första strofen börjar:To see a World in a Grain of Sand.

Vad läser du helst?
Jag läser helst berättelser om människor och relationer, om det verkliga livet.

När läser du helst?
Jag läser helst lite längre stunder, när som helst på dygnet. Inte så gärna på resa till och från jobbet.

Vilken bok tänker du fortfarande på ibland?
Många, många böcker dröjer sig kvar på olika sätt. Men en bok som har en särskild plats i mitt hjärta är Fatuhiva - tillbaka till naturen av Thor Heyerdahl. Den gjorde mycket stort intryck på mig när jag läste den i min ungdom, och jag kommer inte att läsa om den.

Ugglan & boken
Hej Helena, Vem är du?
Ända sedan barnsben har böcker och läsning varit ett av mina stora intressen, även om jag är en person som ägnar mig åt mycket annat också. Jag arbetar på ett högskolebibliotek där största fokus ligger på facklitteratur (vilket också är kul), men på fritiden regerar skönlitteraturen. Förutom att läsa och blogga gillar jag att gå på författarbesök och att besöka olika platser med litterära kopplingar. Jag skriver också själv (när tiden finns) och har gett ut en roman. Annars gillar jag att tillbringa tid med familj och vänner, dricka kaffe, resa och gå på olika kulturella eller sportiga evenemang. Jag har alltid minst en bok på gång.

Beskriv din blogg!
Jag har bloggat om böcker sedan juli 2013. Innehållet på bloggen är brett - här finns recensioner av det jag har läst, men också allt möjligt annat som har koppling till böcker. Det kan handla om platser jag besökt, olika läsutmaningar jag deltar i, eller tips om något bokrelaterat. Jag försöker läsa ur många olika genrer, så bloggen innehåller texter om alltifrån barn- och ungdomsböcker till serieböcker, deckare och noveller. Jag gillar frågesport, så hos mig hittar du Ugglans Quiz med frågor om litteratur. Det händer ganska ofta att mina inlägg handlar om Jane Austen, engelska hedar eller något annat typiskt brittiskt.

Vad läser du helst?
Helst samtida skönlitteratur (sådana där böcker som inte tillhör någon speciell genre, utan helt enkelt går under beskrivningen ”romaner”), men jag har också en förkärlek för klassiker. För tillfället läser jag mycket noveller.

Var läser du helst?
Allra helst kryper jag upp i mitt favorithörn av soffan, men sängen funkar också.

Vilken bok får dig att skratta?
Åsa Asptjärns debutroman Konsten att ha sjukt låga förväntningar.

Boktokig
Hej Eva, vem är du?
Jag har älskat att läsa allt sedan den dagen jag lärde mig att läsa. Ja, egentligen före det för jag älskade när min mamma läste högt för mig. Jag knäckte snabbt läskoden i skolan och började låna hem stora kassar med böcker redan när jag gick i ettan. Tack och lov hade jag bra bibliotekarier på mitt lokala bibliotek som förstod mitt läsbehov och aldrig hindrade mig när jag la upp stora högar på lånedisken. Så därför fick jag vara boktokig redan från start.

Beskriv din blogg!
När jag började blogga 2006 skulle jag snabbt välja bloggnamn för att komma igång. Jag tänkte då: "Vad ska jag heta? Hm. Jag är ju verkligen boktokig. Det får bli Boktokig."Jag tänkte att en blogg skulle vara lättaste sättet att hålla koll på vilka författare och böcker som jag läst, var jag än var någonstans. Idag kanske jag skulle ha försökt hitta ett fyndigare namn, men samtidigt så är det ju ett namn som jag kan stå bakom till 100%.Numera har jag en hel del läsare och jag är så tacksam över att de vill besöka min blogg. Det är roligt att de tycker om den och kommer tillbaka. Det är både spännande och kul att få chansen att inspirera andra till läsning på detta sätt!

Vad läser du helst?
Jag är en allätare när det gäller läsning. Jag älskar att blanda hej vilt med läsningen. Skräck ena dagen, en barnbok andra dagen, noveller den tredje dagen och sedan kanske en relationsroman efter det. Det är som att plocka ihop lösviktsgodiset i en påse. Jag vill inte bara ha sura eller bara ha choklad eller lakrits. Det blir godast när man blandar. Så tänker jag om läsningen också. Böckerna/berättelserna blir bäst när man blandar. 

Var läser du helst?
Om jag får välja så läser jag allra helst i soffan med något gott att äta och något gott att dricka till. Eller så i sängen. Fast jag måste säga att jag läser när helst jag kommer åt. Det betyder att jag läser precis överallt. Jag har inga svårigheter att läsa bara en liten stund och komma in i handlingen, därför kan jag läsa 5-10 minuters snuttar utan att tappa greppet om boken.

Vilken bok tänker du fortfarande på ibland?
Det finns några böcker som ligger mig extra varmt om hjärtat. Böcker som stannar kvar långt efter jag läst dom. En av dessa är Havrefarsan av Leffe Delo. En otroligt naken historia men samtidigt kärleksfullt humoristisk. Leffe Delo öppnar sig vidöppen för oss läsare och det går rakt in i hjärtat. Det är den bok som jag tipsar om först av alla när någon frågar mig om boktips eller om vi börjar prata böcker och läsning. Ellen av Christina Källberg är en annan pärla som skildrar så fint en kvinna som drabbas av demens och hur det kan vara både för henne och de anhöriga. Så måste jag även nämna bilderboken Schh!: Vi har en plan som jag och barnen fullkomligt tokälskar. Den är underbar både i bildspråket men också i vad texten berättar. Verkligen en bok där det händer saker mellan raderna och bortom raderna och som får oss här hemma att skratta så gott.

Boktokig är även Augustambassadör för Lilla Augustpriset 2015