Augustambassadörer för kategorin Årets svenska fackbok

Här kommer en möjlighet att även lära känna våra eminenta Augustambassadörer för Årets Svenska fackbok lite bättre!

Beas Bokhylla
Hej, vilka är ni?
Bea, Sara och Judit – tre boknördar som älskar allt litteraturrelaterat och vars favorittidsfördriv är att läsa, läsa och läsa lite till.

Beskriv er blogg!
Då vi är tre personer med olika tycke och smak som bloggar, så vi recenserar böcker från många olika genrer. Förutom rena recensioner så skriver vi om böcker i allmänhet, kommande utgivning och bortglömda pärlor, samt en del om film och TV i anknytning till litteratur. Beas Bokhylla startades 2009 av Bea, som ett sätt att få dela med sig av sina läsupplevelser med vänner och bekanta, efter att ha flyttat till en annan del av landet. I takt med att bloggens följare växte fick hon hjälp av sin syster Sara och sedan av kollegan Judit. Tillsammans bildar de ett bloggkollektiv i miniatyr.

Vad läser ni helst?
En välskriven roman med levande karaktärer, gärna med en historisk prägel, sedan spelar genren mindre roll. Det kan vara en deckare, en ungdomsbok eller något mer romantiskt. Det som spelar roll är att man som läsare rycks med och sugs in. /Bea

Jag läser gärna romantik i alla möjliga former. När jag känner att det behövs bryter jag gärna av med en deckare. /Sara

En välskriven historisk roman brukar slå det mesta! / Judit

Vilken bok läser ni om?
I sin helhet har jag läst om ett antal Christie­deckare, i övrigt lever jag efter devisenatt det finns så många olästa böcker att jag omöjligt kan hinna läsa dem alla –varför då läsa om? /Bea

Jag läser nästan aldrig om hela böcker, men det händer att jag läser de bästa bitarna ur mina favoriter. /Sara

Böcker med det lilla extra, där både språk, stil och intrig bjuder på lite nytt vid varje omläsning. Mest omlästa bok: Jane Eyre. / Judit

Vilken bok tänker ni fortfarande på ibland?
Den trettonde historien av Diane Setterfield. Den levde kvar inom mig länge efter att jag hade läst ut den. / Bea

Böcker som väckt mycket känslor hänger kvar länge. Och när jag tänker på dem minns jag hur rädd, ledsen, eller glad jag blev då jag läste. Förr eller senare exploderar jag av John Green, En man som heter Ove av Fredrik Backman och Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell är några exempel på böcker jag fortfarande tänker på lite då och då. /Sara

Olika titlar i olika skeden och situationer. Mitt hjärta har ett eget bibliotek av kära böcker. /Judit


Vargnatts Bokhylla
Hej Victoria, vem är du?
Jag bor i Luleå och är tjugosju år gammal. Förutom att jobba i en bokaffär, läsa och ha min blogg har jag en liten strävhårig foxterrier på fyra år som lyser upp mina dagar. Böckerna och djuren har alltid varit mina största intressen. 

Beskriv din blogg!
Vargnatts bokhylla startade jag för fyra år sedan, efter att en av mina vänner hade fått mig att börja läsa olika bokbloggar. Jag har alltid tyckt om att både läsa och skriva så det var ett perfekt sätt att kombinera båda delarna! Jag försöker att ha en blandning av inlägg, så det inte bara blir recensioner staplade på varandra. Ibland blir det enkäter, bokrelaterade bilder, videoinlägg. Lite allt möjligt för att få en bra variation på det. 

Vad läser du helst?
Jag läser det mesta! Men måste jag välja en favoritgenre blir det skräck. Stephen King och Dean Koontz är stora favoriter här hemma.

Vilken bok får dig att gråta?
Slutet på Marley & jag. Finns inte en chans att mina ögon är torra då.

 Vilken bok får dig att skratta?
Vad som helst av Fredrik Backman, hans böcker skulle även passa in som svar på förra frågan förresten! De tar mig alltid på en bergochdalbana av känslor.

Vargnatts Bokhylla är även Augustambassadör för Lilla Augustpriset 2015


Bibliophilia

Hej, vem är du?
På Bibliophilia bloggar jag, Andrea, och min syster Marika. Litteratur och läsning har alltid varit en viktig del av mitt liv, och jag har läst så länge jag kommer ihåg. Att blogga om böckerna jag läser är ett roligt sätt att tipsa andra om böcker som jag gillar, och inte gillar för den delen, och jag läser andra bloggar för att själv få boktips. Jag finns i Västsverige, där jag bor och jobbar. 

Beskriv din blogg!
Vi skriver om den litteratur vi läser, vi delar med oss av våra tankar och funderingar. Eftersom vi läser och skriver om det vi känner för blir det en härlig blandning av allt möjligt: alla skönlitterära genrer och en del facklitteratur. Dessutom intervjuar vi författare regelbundet. Förutom bloggen så finns vi även på Instagram, Facebook och Twitter, allt för att det ska vara lätt för våra läsare att ta del av våra boktips. Vi vill ha en blogg med varierat innehåll. Vi skriver för människor som liksom oss själva är allätare när det gäller skönlitteratur, och som letar efter böcker inom alla genrer. Bibliophilia har funnits sedan 2011.

Vad läser du helst?
Jag läser allt möjligt, det är få genrer som jag inte tycker om. Allt som verkar intressant och tankeväckande läser jag. Men jag har en förkärlek för historiska romaner.

Var läser du helst?
Jag läser nästan enbart på bussen till och från jobbet. Jag bor i Alingsås och arbetar i Borås, vilket innebär en busstur på 50 minuter åt ena hållet. Det är kanske inte där jag helst vill läsa, men tiden på bussen varje dag är en fantastisk möjlighet att få mycket lästid.

Vilken bok tänker du fortfarande på ibland?
Då jag läser ett stort antal böcker varje år så måste det vara något riktigt speciellt som gör att jag kommer ihåg en bok extra väl. Ofta visar det sig vara böcker som handlar om människors utsatthet, baserad på verkliga händelser. Böcker som jag än idag går och har tankar kring är Den sovande rösten av Dulce Chacon, Luffarens sista dans av Fabio Stassi, Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren och Axel var idiot av Mats Ahlsén.

Bibliophilia är även Augustambassadör för Lilla Augustpriset 2015


Västmanländskan

Hej, Ulrica, vem är du?
Jag är född 1974 i Vänliga Västmanland, men bor sedan flera år tillbaka i Lund. Jag är litteraturvetare i botten och förlagsredaktör inom läromedelsbranschen till yrket. Läsare och bokbloggare på fritiden – så mycket som mina två barn tillåter. 

Beskriv din blogg!
Jag är en litterär allätare. Det mest slinker ner, möjligen med undantag för skräck och sci-fi. På senare år har jag börjat läsa en hel del barn- och ungdomslitteratur också. Bloggen började som en allmän blogg på hösten 2006, men med stora inslag av böcker och recensioner. Det var främst en läsdagbok för egen del, men det var så roligt att upptäcka bokbloggsvärlden med alla trevliga människor och roliga läsutmaningar. I november 2011 blev bloggen en renodlad bokblogg och 2013 var jag en av 12 bloggambassadörer för Bokmässan.

Vad läser du helst?
Jag tycker särskilt mycket om tjocka familjekrönikor, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor, starka kvinnoporträtt och brittiska kriminalare. 

Vilken bok läser du om?
Prostmamselln av Margit Söderholm 

 Vilken bok tänker du fortfarande på ibland?
September av Kristoffer Leandoer