August-ambassadörerna om kategorin Årets svenska skönlitterära bok

August-ambassadörerna är speciellt utvalda bokbloggare som bevakar och skriver om Augustpriset och är var och en utsedda att särskilt bevaka en av de tre kategorierna. Här kan du läsa utdrag ur recensioner av ambassadörerna för kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

Som ett sandkorn

Katarina Hjälmheden driver bloggen Som ett sandkorn där hon skriver om böcker, läsning och recenserar årets Augustnominerade böcker:

djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund. 
"Känslan växlar mellan ljust och mörkt, och som i så många (?) dikter finns naturen där, alltid närvarande, alltid till hands för att förstärka och förtydliga. Som i livet, i alla fall i mitt liv. Läs den. I ett svep eller i små portioner. Gå tillbaks till texten då och då för att smaka på den igen, den är läcker." 

Eländet av Andrzej Tichý 
"Jag var lite tveksam i början. Det är inte någon vanlig text, men plötsligt var jag inne i flödet. Orden flödar emellanåt som ett vatten, än porlande, än forsande. Det är som spoken word i rasande tempo. Istället för en tydlig berättelse får jag tydliga känslor."

Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård
"Det här är en stor berättelse i litet format. Orden är genialiskt formade och håller mig fast."

De polyglotta älskarna av Lina Wolff 
"De polyglotta älskarna är ett manuskript som har en central betydelse och knyter ihop hela berättelsen. Ett manuskript som i ett läge slängs in i elden och brinner upp. Det är magiskt skildrat! Helt okomplicerat beskrivet, det görs bara. Men när jag läser drar jag efter andan, tror inte att det är sant, vill stoppa in handen i elden och rädda det. Mina starka känslor står i skarp kontrast mot personernas svalhet."

Och dagarna går... 

Anna Johansson driver bokbloggen Och dagarna går går... För att läsa hennes recensioner i sin helhet klicka här.  

En dramatikers dagbok 20132015 av Lars Norén
"Jag är på ett hypnotiskt sätt indragen i hans värld. Hans lilla, lilla värld med praktiska sysslor som rundorna till "sina" bokhandlare och till Kulturhuset, inköp av stövlar, byte av stövlar och hämtande av paket och hans stora, stora tankevärld. Det är kärleken till den lilla dottern, det för Norén allt mer krävande sociala livet som han helst vill släppa och det är läsningen av Heidegger."

De polyglotta älskarna av Lina Wolff
"Med risk för att det blir lite rörigt här så är det här alltså en roman om en romans tillblivelse, förstörelse och eventuella återuppståndelse och mest av allt är den en roman om de människor händelser styrda av slumpen/ödet/förnuftet/känslan som gjort att texten existerar, eller inte existerar eller eventuellt existerar igen." 

Aftonland av Therese Bohman
"Det är resonemangen kring kultur och natur som gör den mycket läsvärd och en roman som stannar i minnet. Bohman kommenterar sin samtid med en forskares blick och särskilt spännande blir det när hon undersöker relationerna mellan människan och apan."

Ugglan & boken

Helena Andersson driver bloggen Ugglan & boken. Så här tycker hon om några av de nominerade böckerna: 

Eländet av Andrzej Tichý
"Andrzej Tichýs roman Eländet är en krävande bok att läsa. Krävande på flera sätt, men missförstå mig inte - flera bra sätt. Titeln kunde inte varit mer passande, för den grad av elände som genomsyrar bokens vindlande minnen, röster och bilder är total. Det känns faktiskt nattsvart."

Aftonland av Therese Bohman
"Aftonland är inte en roman man läser för handlingens skull. Istället är boken ett fascinerande porträtt av en kvinna som famlar sig fram bland ensamhet, begär och längtan efter kärlek. Hon väntar på att livet ska komma till henne, medan tiden obönhörligt tickar vidare."

De polyglotta älskarna av Lina Wolff
"De polyglotta älskarna av Lina Wolff är inte som andra romaner. På ett egensinnigt sätt utmanar texten sin läsare. Den handlar om personer som inte gör det som förväntas av dem och faktiskt inte ens är särskilt sympatiska - och jag gillar det."

Läs mer om årets August-ambassadörer här.