August-ambassadörerna om kategorin Årets svenska fackbok

August-ambassadörerna är speciellt utvalda bokbloggare som bevakar och skriver om Augustpriset och är var och en utsedda att särskilt bevaka en av de tre kategorierna. Här kan du läsa utdrag ur recensioner av ambassadörerna för kategorin Årets svenska fackbok.

Boktokig

Eva Boström driver bloggen Boktokig. Så här tycker hon om några av de nominerade böckerna:  

Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur av Ulf Karl Olov Nilsson

”Glömskans bibliotek är verkligen en bok som passar mig. En bok som väcker mycket tankar. Som får mig att fundera. Som utmanar mig. Som lär mig massor.”

Arktis: liv i en värld av is och snö av Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden

”På ett lättfattligt och förklarande sätt lyckas de skapa en text som lever i samklang med bokens foton. De får en att förundras över naturen samtidigt som man stänger boken med ett förälskat leende. I visshet om att man snart kommer öppna den igen. Trots att man läst varenda sida.”

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk

”Fattigfällan är en otroligt viktig bok i den svåra tid som vi lever i. En tid som riskerar bli en segregationens tid, om vi inte ser upp. Om vi tiger stilla. Därför är det så fint att det lyfts på ett sådant utomordentligt sätt i denna bok. ”

Boktanken

Mona Ekelöf driver bloggen Boktanken där hon recenserar årets Augustnominerade böcker:

Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur av Ulf Karl Olov Nilsson

Författaren skiner igenom i texten och ger ett sympatiskt och nyfiket intryck. Ämnet är spännande. Hans exempel tagna ur egen erfarenhet som psykolog är underhållande (om man får säga så om hemska människoöden). 

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk

"Fattigfällan är förbaskat tung att läsa, för det är på tok för lätt att leva sig in i den. Jag tänker att jag är lyckligt lottad som har ett personligt skyddsnät i form av släktingar, för det är uppenbart att jag själv hade kunnat vara Beata.”

 Just nu just här

Annette Juhlin driver bloggen Just nu just har där hon gör författarintervjuer och recenserar böcker.

Gutenberggalaxens Nova av Nina Burton

”Jag kände till Gutenberg, den tyske uppfinnaren och boktryckaren, men vad menades med Gutenberggalaxen? Erasmus kände jag vagt till, liksom humanismen förstås. Men vad var det för medierevolution författaren hänvisade till? Jag har levt i tron att den verkliga revolutionen när det gäller media sker just nu, i vår tid. Efter att ha läst den här boken har jag reviderat min tidigare uppfattning.”

1947 av Elisabeth Åsbrink

”Jag imponeras av hennes förmåga till perfekta avvägningar av hur mycket som är nödvändigt att berätta om varje enskilt skeende, utan att det blir varken för informationsfattigt eller alltför faktaspäckat. Texten är lättläst och en ren njutning att läsa. Dessutom lika spännande som en kriminalroman, och hur ofta är historieböcker det?”

Arktis: Liv i en värld av is och snö, av Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden

”En björn som hoppar mellan isflak, en stormfågel som simmar mellan alldeles blå isblock, en vit fjälluggla som nästan inte syns mot den vita snön. Det är så mycket känsla i varje fotografi att de nästan får mig att vilja resa till Arktis för att själv få uppleva allt detta vackra och dramatiska på plats.”

Annette Juhlin har även intervjuat alla nominerade författare till Lilla Augustpriset. Intervjuerna kan du läsa här

Läs mer om årets August-ambassadörer här.