August-ambassadörerna om barn- och ungdomskategorin

August-ambassadörerna är speciellt utvalda bokbloggare som bevakar och skriver om Augustpriset och är var och en utsedda att särskilt bevaka en av de tre kategorierna. Här kan du läsa intervjuer, recensioner och lyssna på poddar av ambassadörerna för kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. 

Agnes bokblogg

August-ambassadören Agnes Lindholm har intervjuat flera av de nominerade författarna och illustratörerna: 

Ida Sundin Asp, hur kommer det sig att du ville skriva en bok om en dement morfar och vad var första idén till boken?
– Berättelsen är inspirerad av min egen morfar, som var demenssjuk under många år av min uppväxt. Idén till boken fick jag för två år sedan, då jag precis fått veta att min morfar inte hade lång tid kvar att leva, säger Ida Sundin Asp, nominerad till Augustpriset för Idag vet jag inte vem jag är.

Matilda Ruta, karaktärerna i Åka buss är inte målade som människor. Hur kommer det sig?
– Ibland är det lättare att känna igen sig i en katt än i en annan människa. Jag vill visa att det kan vara vem som helst som flyr, säger Augustnominerade Matilda Ruta.

Henrik Wallnäs, hur skulle ni beskriva er bok Åka buss för någon som inte läst den?
– Som en berättelse om flykt och rotlöshet, uppbrott och återförening, säger Henrik Wallnäs.

 Ann-Helén Laestadius, din bok, Tio över ett, handlar mycket om Kiruna, staden som måste flyttas på grund av den stora gruvan som finns under marken. Varför var det så viktigt för dig att skriva om det? Vad vill du förmedla med boken?
– Jag är född och uppvuxen i Kiruna och även fast jag numera bor i Solna så räknar jag Kiruna som mitt hem och jag är för alltid kirunabo. Jag är väldigt ledsen över att så stora delar av Kiruna måste rivas och jag ville skriva om hur det känns, säger Ann-Helén Laestadius.

Läs intervjuerna i sin helhet på Agnes bokblogg, där finns även recensioner och andra lästips.

Prickiga Paula

Paula Högström driver bokbloggen Prickiga Paula och skriver till exempel att Tio över ett av Ann-Helén Laestadius är “Den bästa bok jag läst om panikångest någonsin”. Och “bilderbokspoesi eller poesi i bilderboksform - oavsett vilket en underbart fantastisk kombination” om Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam. Läs vad Paula tycker om alla de nominerade böckerna här.

En förbannad podd

Katarina Stenskytt och Sofia Jonsson driver tillsammans podden och bloggen En förbannad podd. I avsnitt 30: Augustböckerna och vi, ägnas hela programmet åt de Augustnominerade böckerna, som de beskriver så här:

“Två riktigt bra ungdomsböcker och fyra tänkvärda och fina bilderböcker är nominerade, men vi konstaterar att vi saknar böcker för mellanåldern och att det är väldigt svårt att jämföra bilderböcker med ungdomsböcker. Elektorerna som nu ska utse vinnarna har onekligen ett tufft jobb framför sig.“

Lyssna på avsnittet här.

Rastlösheten

Clara Kron driver bloggen Rastlösheten och tycker att mediebevakning av kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok är alldeles för skral. Läs mer om vad hon tycker här. Och här tipsar Clara om tidigare Augustfavoriter, som Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius och Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg.  

Läs mer om årets August-ambassadörer här.