August-ambassadörer: Årets svenska skönlitterära bok

Årets Augustambassadörer i Skönlitteratur-klassen: Mimmi Jalmborn, Julia Alm, Elza Zandi och Amila Kautto.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Här är de fyra som bevakar kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

August-ambassadörerna läser mer än de flesta. De recenserar alla litteratur på sin Instagram-konton. I år är de med och bevakar Augustpriset!

 

Mimmi Jalmborn

Instagram: tankaromlitteratur

- Man skulle kunna säga att jag är en ivrig gymnasielärare i svenska och historia som fullkomligt älskar mitt jobb. Passionen för läsningen gör dock att jag väljer att jobba deltid för att hinna läsa så mycket som möjligt. En dag utan läsning är en förlorad dag, enligt mig. Människor säger: ”Tänk på pensionen!” medan jag känner: ”Glöm inte passionen!”.

Har du några gissningar inför att nomineringarna tillkännages?

- En av årets starkaste läsupplevelser var Eufori av Elin Cullhed. Den var som en bomb rakt in i magen och hjärtat. En bok jag hoppas blir nominerad är Sockerormen av Karin Smirnoff. 

 

Julia Alm

Instagram: julesbookstack

- Jag heter Julia och en litteraturälskande, kaffetokig copywriter från Malmö. Som bokmal är det självklart en fantastisk möjlighet att få vara en del av tillställningen Augustpriset, lyfta alla fantastiska författare och förhoppningsvis uppmuntra till mer läsning.

Finns det någon bok du hoppas särsklit på?

- Stöld av Ann-Helén Laestadius är en av årets bästa och viktigaste böcker. Den förtjänar all hyllning i världen.

Vilken är årets starkaste läsupplevelse?

- Jag läste Den sista migrationen av Charlotte McConaghy i början av året. Den tog mig inte alls dit jag trodde och lämnade mig berörd på så många plan.

 

Elza Zandi

Instagram: elzasbokhylla

- Jag heter Elza Zandi, är 35 år och bor i Västerås. Jobbar som webbredaktör. Jag har alltid varit en boknörd. Redan när jag var liten tyckte jag om att läsa böcker, berättelser som tog mig till andra platser. Det är som om jag aldrig riktigt vuxit från slukaråldern, jag har liksom fastnat där.

Varför vill du vara August-ambassadör?

- För mig handlar det mest om att få hitta nya författare att läsa och följa, samt nya människor att prata böcker med. Jag älskar att diskutera böcker lika mycket som jag älskar att läsa dem. Jag startade både min Youtube-kanal och mitt instagramkonto just för att få prata av mig, berätta av mig om böckerna jag läst. Jag ville prata med andra med samma intressen som mig och få boktips så att jag inte missar något bra.

Vilken bok hoppas du extra på för hösten?

- Oj, ingen som helst aning faktiskt men hoppas på mångfald.

Vilken är årets hittills bästa läsupplevelse?

- För mig måste det vara De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton. En riktig grym pusseldeckare med sci-fi twist.

 

Amila Kautto

Instagram: readwithamila

- Jag är en lycklig fru och kattmamma. Jag är en kaffedrickande gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Jag är en drömmande bokälskare med mål att läsa 100 böcker under 2021.

Hur kom det sig att du började läsa?

- Jag har alltid läst men jag har inte alltid gillat att läsa. När jag var barn älskade jag böcker och i min tidiga tonår slukade jag böcker. Min första riktiga läsupplevelse hade jag med Frances Hodgson Burnetts bok Den hemlighetsfulla trädgården. Den hittade vägen till mitt hjärta och satte djupa spår i mig. Sedan kom en tid när läsningen mest var förknippad med tvång och då var min relation till läsningen inte så sund. Med åren har jag dock hittat tillbaka till glädjen med läsningen. Idag läser jag mycket, men framförallt älskar jag att läsa.

Vilken är årets starkaste läsupplevelse?

- Mina tre starkaste läsupplevelser i år, fick jag med Delia Owens Där kräftorna sjunger, Carlos Ruiz Zafóns Vindens skugga och Tara Westovers Allt jag fått lära mig. Det är tre böcker som skiljer sig väldigt mycket från varandra men som alla på något sätt har berört mig och fått känna känslor som jag inte har känt genom böcker tidigare. Det är böcker som stannar i minnet och karaktärer som stannar i hjärtat.