August-ambassadörer: Årets svenska skönlitterära bok

Årets Augustambassadörer i Fackboksklassen: Nora Nannesson, Emma Palm, Jenny Unga, Elza Zandi, Kenneth Olausson, Makz Bjuggfledt och Milla Leskinen.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Här är de  som bevakar kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

De läser och skriver, fotar och funderar, ett par av dem bloggar, ett par av dem driver en podd. 

 

Elza Zandi

Instagram: elzasbokhylla  Hemsida: elzasbokhylla.se

Vem är du?

– Jag heter Elza Zandi, är 34 år och bor i Västerås. Jobbar som webbredaktör. Jag har alltid varit en boknörd. Redan när jag var liten tyckte jag om att läsa böcker, berättelser som tog mig till andra platser. Det är som om jag aldrig riktigt vuxit från slukaråldern, jag har liksom fastnat där

Vad har du för förväntningar på August-hösten?

– Mina förväntningar handlar nog mest om att få hitta nya författare att läsa och följa, samt nya människor att prata böcker med. Jag älskar att diskutera böcker lika mycket som jag älskar att läsa dem. Jag startade både min Youtube-kanal och mitt instagramkonto just för att få prata av mig, berätta av mig om böckerna jag läst. Jag ville prata med andra med samma intressen som mig och få boktips så att jag inte missar något bra.

 

Nora Nannesson

Instagram: bokbonanzan

Vilka böcker håller du tummarna för i din kategori?

– Det är oerhört svårt att tippa på Augustnomineringar i år, då det utkommit så väldigt många starka kandidater under det senaste året. Men några av de böcker jag hoppas se bli nominerade, och som jag personligen gärna vill läsa, är: Samlade verk av Lydia Sandgren, Sen for jag hem av Karin Smirnoff, Fjärilsvägen av Patrik Lundberg och Överlevarna av Alex Schulman.

Hur kom det sig att du började älska litteratur?

– Jag har älskat böcker och läsning så länge jag kan minnas, men det är först på senare år som jag tagit mig allt mer tid för att förkovra mig i litteraturens (alldeles magiska) värld. När jag läser en bok så försvinner världen runtomkring mig. Jag varvar ner, andas, tänker och känner. I en vardag som tenderar att bli väldigt stressig, har läsning blivit mitt sätt att stanna upp. När jag läser om hur andra människor tänker, lever och känner, triggas jag till egen reflektion och eftertanke. Böcker är så givande på det sättet, de får mig att se ut - men också in.

 

Kenneth Olausson

Instagram: kennethbokhallaren  hemsida: Bokhållarens läsblogg

Vilka böcker hoppas du ska nomineras i din kategori i år?

– Ja, det är ju inte lätt, men varför inte följande (utan gradering): Lydia Sandgren, Samlade verk. Anne Swärd, Jackie. Magnus Dahlström, Förhör. Ulf Lundell, Vardagar 3. Karin Smirnoff, Sen for jag hem.

Hur kom det sig att du startade ett Instagram-konto?

– Svaret är enkelt. Jag får genom mina följare information och kunskap om böcker som säkert annars skulle försvinna i bruset och samtidigt kunna berätta för dessa följare om böcker jag tycker är intressanta. 

 

Emma Palm

Instagram: bokromans

Vem är du?

– Jag är 24 år och bosatt i Stockholm där jag jobbar som digital innehållsproducent hos Sanoma Utbildning. Dessförinnan läste jag en fil. kand i litteratur vid Linnéuniversitetet och därefter Förlagskunskap vid Stockholms universitet. Litteratur är en stor del av mitt liv, vilket b.la. tagit sig uttryck genom min instagram där jag skriver om min läsning. 

Har du någon tidigare August-vinnare som ligger dig lite extra varmt om hjärtat?

– En tidigare August-vinnare som ligger mig varmt om hjärtat är Oskar Kroon och hans Vänta på vind. Kroons språk är som en varm filt som virar sig runt läsaren, nästlar sig in till ens hjärta och stannar där. Länge. 

 

Jenny Unga

Instagram: detskrivnaordet 

Hur kom det sig att du började läsa?

– Mitt läsande började långt innan jag kunde läsa själv. Från att jag föddes har mina föräldrar och mina syskon läst för mig, och min pappa, han brukade berätta godnattsagor om sin barndom i Tornedalen och ibland vävde han in samiska mytologiska väsen. Det var berättelserna som fångade mig och när jag väl lärde mig bokstäver och ord slukade jag alla historier jag kom över.

Vad har du för förväntningar på August-hösten?

– Många intressanta diskussioner om nomineringarna, böckerna, författarna och vinnarna med mina följare och att möta nya människor att samtala med. Jag hoppas hitta för mig okända författare att läsa och följa och fler böcker att förälska mig i men det skulle också vara roligt om någon bok som jag har läst blir nominerad.

 

Makz Bjuddfeldt och Milla Leskinen

Instagram: Bögbibblan  podcast: Bögbibblan

Varför vill ni vara med och bevaka Augustpriset?

– För att Bögbibblan bidrar med en queer blick på Augustpriset, litteratur-Sverige och framför allt de nominerade böckerna! Det publiceras så många verk om och av hbtqi+-personer varje år att vi knappt hinner läsa dem och vi ser det som vårt uppdrag att lyfta fram bögböcker och flatlitterattur i bok-Sverige. Vi älskar Augustpriset och ser fram emot att rikta ljuset mot det queera och skevande bland årets Augustpriskandidater!

Har ni någon eller några böcker som ni hoppas extra mycket på i år?

– 2020 har varit ett bra år för hbtqi+-litteraturen! I kategorin Årets svenska fackbok vill vi lyfta fram Johan Hiltons fantastiska reportagebok Vi är Orlando. En amerikansk tragedi om omständigheterna runt massmordet på gayklubben Pulse i Orlando, USA. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok förtjänar Anna Ahlunds Ganska nära sanningen en nominering, helt klart den mest välskrivna och engagerande queera ungdomsboken i år! När det gäller Årets svenska skönlitterära bok är konkurrensen stenhård när det gäller queerlitteratur, från Edith Hammars grafiska roman Homo Line, Leif Holmstrands poesisamling Herrarna och djuren till ett gäng romaner som har kommit nu på höstkanten, såsom Eli Levéns hur jag skulle vilja försvinna, Hanna Johanssons Antiken och Lyra Kolis Blödningen.