August-ambassadörer: Årets svenska skönlitterära bok

Makz Bjuggfält, Johanna Ericson, Sofie Johnson, Marie Eriksson och Wilma Nordlund.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Turen har kommit till de fem som bevakar den skönlitterära kategorin. 

De läser fler böcker än de flesta av oss, och i deras bloggar, poddar och instgramflöden pågår en ständigt livlig litteraturdiskussion. Vi är mäkta stolta över att de vill representera Augustpriset i sina kanaler.

 

Makz Bjuggfält

Instagram: bögbibblan

Vem är du?

– Bakom Bögbibblan står olika sidor av min personlighet - bland annat en litteraturvetare och en makeup-artist. Alla heter tills vidare Makz och det är lite oklart vem som skriver vad. Makz började med litteraturkritik 1999 i en anteckningsbok med Harry Potter på omslaget. Mellan pärmarna skrevs storartade analyser av millenieskiftets bästa pre-teen-litteratur (och en hel del sexig chic lit). Det dröjde dock till den 29 oktober 2018 innan världen hade gjorts sig värdig att få ta del av ovannämnda kritik genom Instgramkontot Bögbibblan.

Vad har du för förväntningar på Augusthösten?

– Bögbibblan räds varken fin- eller fulkultur men har hittills mest varit inbjuden till smuts-rum. Därför ska det bli fenomenalt spännande att se hur Bögbibblan uppför sig i finrummen.  Förhoppningsvis kommer vi att prata queer litteraturkritik med såväl författare som andra August-ambassadörer.

Vilka böcker håller du tummarna för i din kategori?

– Vi hoppas att det här blir året när queerlitteraturen dundrar in i nomineringslistorna. Det vore till exempel fint och rimligt om Saga Beckers Våra tungor smakar våld prisades. Vi tyckte också mycket om Sanna MacDonalds Om allt vore annorlunda.

 

Johanna Ericson

Instagram: litteraturlivet

Berätta om ditt förhållande till litteraturen!

– Jag har alltid gillat att läsa men det är först under senare år som litteraturen har fått en så stor plats i mitt liv. Den franske konstnären Robert Fillious ord ”konsten gör livet större än konsten” fångar litteraturens betydelse för mig så väl. Den bidrar till nya tankar och idéer, den skapar känslor och inte minst lär den mig mer om min och andras omvärld. 

Hur kom det sig att du startade ditt Instagramkonto?

– När jag har läst en riktigt bra bok (eller varför inte mindre bra) vill jag gärna prata om den och diskutera läsupplevelsen. Mitt konto startades därför med förhoppningen om att komma i kontakt med andra litteraturintresserade för att föra samtal om litteratur och läsning i olika former. Numera ser jag också kontot som en chans att inspirera andra till läsning, samtidigt som jag själv får massvis av värdefulla lästips.

Om du ska spekulera – vilka tror du nomineras i år i din kategori?

– Jag hoppas precis som många andra på att Nina Wähäs imponerande familjekrönika Testamente blir nominerad. Samtidigt brukar Augustnomineringarna spegla vår tid väl. Med det i åtanke tror jag Tom Malmquists roman All den luft som omger oss innehållandes teman som ensamhet och maskulinitet har en chans. Eller varför inte Johanna Frids roman Nora eller Brinn Oslo brinn om den så kallade kvinnosjukdomen Instagram. Efter att kärnkraftsolyckan i Tjernobyl har varit årets stora samtalsämne tror jag Anna Focks roman Väderfenomen på samma tema kan bli nominerad. I självbiografin Oktoberbarn skriver Linda Boström Knausgård om sina egna erfarenheter från psykiatrin, ett ständigt aktuellt ämne. Kanske blir en av hennes böcker nominerad igen? 

 

Marie Eriksson

Instagram: marieinsweden

Berätta om dig själv!

– Jag är född och uppvuxen i Boden men numera Hässelbybo (Stockholms västra förorter). Jag jobbar som frilansande facköversättare och på fritiden läser och stickar jag.

Ditt konto handlar inte bara om böcker …

– Nej, precis, det är inte ett rent "bookstagramkonto". Det handlar lika mycket om 

stickning! Det är ett konto där jag vill inspirera till stickning och läsning och bli inspirerad av andra med samma intressen. Många stickare är även läsare/lyssnare.

Vad hoppas du på under Augusthösten?

– Jag hoppas att vi får se både debutanter och etablerade författare bland de nominerade. Jag vill bli både överraskad och känna igen mig, så jag hoppas att någon bok jag har läst blir nominerad.  En jag verkligen hoppas och tror på är Testamente av Nina Wähä. Sen tror jag också på Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson. 

 

Sofie Johnson

Instagram: boklistan

Hur började du läsa?

– Läsning har alltid funnits i mitt liv och varit ett självklart intresse redan från start. Bland det mysigaste jag visste när jag var liten var högläsning ur Harry Potter och lite senare slukade jag alla Kitty-böcker! Oavsett period i livet har det alltid funnits böcker som ledsagat och underhållit.

Hur kom det sig att du startade ett Instagramkonto?

– Boklistan startade jag till en början för att enkelt hålla koll på mina lästa 

böcker, utan att ha en aning om att det fanns ett helt community runtomkring. Snabbt insåg jag att det kryllar av fina konton och det gick helt plötsligt att diskutera litteratur och dela tips med främlingar vilket numera är det jag tycker är allra roligast med att ha ett bokkonto.

Varför ville du bli August-ambassadör?

– För mig var det självklart att ansöka om att bli August-ambassadör. Priset klarar av den fina balansgången mellan att vara tillgängligt för en bred publik samtidigt som en vet att den litterära kvaliteten alltid kommer vara hög i en August-nominerad bok. Jag har fått upp ögonen för fantastisk litteratur tack vare Augustpriset och jag vill såklart bidra till att så många som möjligt får samma fina läsupplevelser som jag fått

 

 

Wilma Nordlund

Instagram: litteraturinsta 

Blogg: litteraturinsta.blogg.se

Vem är du?

– Jag heter Wilma och är 22 år gammal. Jag är uppvuxen och bosatt i Göteborg och studerar juridik. Just nu går jag också en kurs i skrivande. Förutom att läsa, vilket jag gör MYCKET, så lägger jag tid på att skriva och umgås med vänner. Jag tycker också att det är roligt med film.

Varför bloggar och instagrammar du om litteratur? 

– Det finns flera anledningar - dels är det kul att reflektera lite kring det man läser och ha möjligheten att diskutera med andra, dels finns det ett så himla trevligt community med bokinstagrammare.  Dessutom är det kul att ge tips om bra läsning till andra. Det är verkligen en speciell känsla när någon läser något man tipsat om och sedan hör av sig och tackar för tipset!

Vad har du för förväntningar på uppdraget?

– Jag hoppas på bra nominerade titlar i alla kategorier såklart, och att få chansen att diskutera priset med andra. Jag har också stora förväntningar på spännande nomineringar till Lilla Augustpriset, ett pris som också ska bli mycket kul att följa.