August-ambassadörer: Årets svenska fackbok

Årets Augustambassadörer i Fackboksklassen: Emma Ramde, Emma Palm, Caroline Vågerstam och Fanny Degerfeldt.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Först ut är de fyra som bevakar kategorin Årets svenska fackbok.

August-ambassadörerna är bokbloggare och bookstagrammers som läser och recenserar, fotar och skriver. Vi är stolta över att de vill vara med och bevaka den svenska Augusthösten och representera Augustpriset i sina kanaler. 

 

Emma Ramde

Instagram: pocketreadings

- Jag är 33 år gammal smålänning bosatt i Malmö. Jag jobbar som lantmätare, ett jobb som jag trivs väldigt bra med. På min fritid när jag inte läser så brukar jag träna .Jag spelar bland annat fotboll i ett korpenlag. Sen tycker jag om att fotografera, lyssna på musik och träffa vänner över middagar.

Hur föddes ditt litteraturintresse?

- Om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt hur det började för böcker har alltid varit en naturlig del i vardagen. Min familj åkte ofta till biblioteket, sen fick jag och mina systrar fick välja böcker som vi sedan läste tillsammans. Sen när jag blev äldre läste jag mycket Harry Potter och sen dess har jag alltid läst mycket.

Varför vill du vara ambassadör för Augustpriset?

- Jag var ambassadör förra året också och jag tyckte det var väldigt roligt. Jag tycker Augustpriset är bra på att lyfta fram böcker och är det alltid lite extra spännande i just facklitteraturen. Eftersom det där lyfts det alltid väldigt intressanta ämnen. Jag tycker även roligt att få dela med sig av läsglädjen och diskutera böckerna.

 

Emma Palm

Instagram: bokromans

- Jag är 25 år och bosatt i Stockholm där jag arbetar som innehållsproducent på läromedelsförlag. Då jag tycks leva i en ständig slukarålder, skriver jag gärna om mina många läsupplevelser på instagram.

Varför vill du vara ambassadör för Augustpriset?

- Jag vill vara med och sprida ordet om litteratur som verkligen lämnar avtryck. Det finns inget bättre än att diskutera riktigt bra böcker! Därför är det otroligt hedrande att jag har fått förtroendet att vara ambassadör för andra året i rad.

Finns det någon speciell bok som du hoppas ska bli nominerad?

Det finns några böcker jag har ett extra öga för, i alla kategorier. När det kommer till facklitteratur håller jag lite extra på Gärningsmannen är polis av Lisa Bjurwald och Kerstin Dejemyr, utgiven på Bazar Förlag. Det är en vass reportagebok om svenska polisens metoo-upprop #Nödvärn.

Vilken är årets starkaste läsupplevelse?

- Min starkaste läsupplevelse för i år måste vara Karin Smirnoffs senaste bok, Sockerormen. Det suggestiva språket fängslar läsaren från första sidan, och det korthuggna rymmer så otroligt många känslor.

 

Caroline Vågerstam

Instagram: Carolines_bokliv

- Caroline heter jag och är en 34 år gammal bokälskare och skolkurator. Uppskattar böcker i alla dess former, försöker läsa brett och läser allt förutom fantasy. 

Varför vill du vara ambassadör för Augustpriset?

August-ambassadör ville jag bli eftersom det knappast kan finnas ett mer hedrande uppdrag för en äkta bokfantast. 

Vad är det bästa du läst i år?

Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker är årets hittils bästa läsning enligt mig. Helt fantastisk. Ska jag gissa nomineringar står Konspirationsfeber av Kent Werne och Jag måste, när ingen annan vill av Karin Milles högt upp på min lista.  

 

Fanny Degerfelt

Instagram: poetsaredepressed 

Vem är du?

Frilansjournalist & anställd på Sveriges bästa bokhandel the English Bookshop. På min bokinstagram hoppar jag mellan genrer och skriver om allmänt mörker, queerhet, svåra kvinnor med mera. 

Varför vill du vara ambassadör för Augustpriset?

- Det blir mitt tredje år som ambassadör, så givetvis ville jag ha triss! Det är ett ärofyllt uppdrag, där man alltid får upp ögonen för ny litteratur, och som ambassadör får man möjligheten att i sin tur tipsa andra. Eftersom förra året ser jag mycket fram emot att gå på galan för att umgås och supa in atmosfären av att äntligen vara tillbaka i ett stort rum som andra litteraturintresserade individer. Blir fasen tårögd bara av att tänka på det.

Är det någon särskild bok du hoppas ska bli nominerad?

I min genre håller jag på Alla tiders sex av Jonathan Lindström, Gärningsmannen är polis av Lisa Bjurwald och Kerstin Dejemyr, och Idiotanstalten Thomas Kanger.

Vilken är årets starkaste läsupplevelse?

Carmen Maria Machados drabbande självbiografi "n the dream house som ser på en relation som blir allt mer mörk genom olika litterära troper, genrer och populärkulturella linser. Ett hantverk utan jämförelse som skandalöst nog inte finns på svenska.