August-ambassadörer: Årets svenska fackbok

Årets Augustambassadörer i Fackboksklassen: Caroline Vågerstam, Johanna Svensson, Fanny Degerfelt och Emma Ramde.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Först ut är de fyra som bevakar kategorin Årets svenska fackbok.

De läser fler böcker än de flesta av oss, recenserar och kommenterar, fotar och skriver. Vi är mäkta stolta över att de vill representera Augustpriset i sina kanaler.

 

Fanny Degerfelt

Instagram: poetsaredepressed 

Hur började ditt intresse för litteratur?

– Böcker har alltid funnits hemma, så vid något tillfälle insåg jag att de var mer än bara byggklossar att riva ur hyllorna, och jag upptäckte ett helt annat sätt att leka.

Vilka böcker hoppas du på i din kategori?

– Vi är Orlando av Johan Hilton och Expedition Parfym av Jenny Lantz.

Vilken är din absoluta favorit-fackbok, alla kategorier?

–Ett outhärdligt val, men jag lutar åt ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Stor journalistik. Djupgående och mänskligt, bortglömda berättelser om krig, livet i Sovjet, att stötas ut, att svälta, och om trauman (både personliga och nationella.)

 

Johanna Svensson

Instagram: boklådan

Vem är du?

– Jag är en skrivande, läsande, ridande, troende och godisälskande 25-åring som bor i ett hus på landet. Därtill utbildad litteraturvetare och redaktör som jobbar med barn och unga i Svenska kyrkan. 

Hur kom det sig att du startade ditt Instagram-konto?

– Har du någon gång känt ett sådant där sprittande pirr i hela kroppen, och det enda du vill är att låta det bubbla över och sprida sig till alla runt omkring dig? Så känner jag när jag läser en bok, och @bokladan är mitt försök att sprida bubblorna vidare.

 

Emma Ramde

Instagram: pocketreadings

 

 

Caroline Vågerstam

Instagram: Carolines_bokliv

Vem är du?

– Caroline heter jag och är 33 år och har älskat att läsa sedan tvilling-böckerna kom in i mitt liv i åttaårsåldern. Arbetar som skolkurator och älskar skolan och det sociala arbetes möjligheter och utmaningar.

Varför läser du?

– Läser för att lära och för att få upptäcka nya världar. Jag läser även för att drömma mig bort och kunna koppla av.

Varför ville du bli ambassadör?

– Jag ville bli ambassadör för att få chansen att sprida kärleken till litteraturen och att få ta del av det finaste, svenska, litteraturpris vi har. Jag vill få andra att hitta samma lyckokänsla i läsning som jag själv får.