August-ambassadörer: Årets svenska fackbok

Nora Nannesson, Margaretha Weimar, Ann-Sofie Lindholm, Maria Lindén, Kenneth Olausson och Fanny Degerfelt. 
 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Först ut är de fem som bevakar kategorin Årets svenska fackbok.

De läser fler böcker än de flesta av oss, och i deras bloggar, poddar och instgramflöden pågår en ständigt livlig litteraturdiskussion. Vi är mäkta stolta över att de vill representera Augustpriset i sina kanaler.

 

Fanny Degerfelt

Instagram: poetsaredepressed 

Vem är du?

– Jag arbetar som frilansjournalist och pluggar webbutveckling. När jag inte läser tycker jag om att fotografera, klappa katter, se film och lyssna på rockmusik.

Hur kom det sig att du startade ditt Instagramkonto?

– Det kändes som det enda rimliga att slå ihop mitt intresse för läsning med mitt intresse för att fotografera och skriva. Jag saknade också att prata om böcker med andra storläsare, och via Instagram finns det alltid någon som läst samma bok, eller kan rekommendera en jag aldrig hört talas om.

Vilka böcker tror du kommer att nomineras i din kategori?

– Jag gissar på Ålevangeliet, BB-krisen. Sveket vid livets början och Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris samt Vatten. Att värdera det ovärderliga.

 

Maria Lindén

Instagram: kulturistanmia

Vad gör du när du inte läser?

– Jag tycker om att vara i naturen och vandra, gå på konsert och teater och träffa vänner, gärna över en god middag. Jag har även ett gammalt torp dit jag gärna åker lediga stunder.

Hur föddes ditt litteraturintresse?

– Jag har alltid läst väldigt mycket tack vare att mamma, olika lärare och vår bokbusschaufför tidigt uppmuntrade och inspirerade till läsning. Redan som liten hade jag en stor boksamling hemma och skapade mitt eget bibliotek med noggranna utlåningslistor när jag lånade ut mina böcker till vänner. Minst en lördag i månaden tog min mormor med mig till vår lokala bokhandel så att jag fick välja ut en ny bok att ta med hem.

Vad har du för förväntningar på Augusthösten?

– Augustpriset är ett väldigt roligt pris att följa eftersom det alltid dyker upp flera otroligt bra titlar som jag helt har missat från årets utgivning men nu får upp ögonen för. Dessutom tycker jag som tidigare läst till att bli gymnasielärare i svenska att det är väldigt viktigt att uppmuntra barn och unga att läsa och skriva. Därför känns det fantastiskt att även Lilla Augustpriset finns och lyfts fram. Detta är andra året jag är ambassadör och jag ser med spänning fram emot att se vilka titlar som blir nominerade och hoppas på att jag även i år ska hitta några riktiga guldkorn bland dessa.

 

Ann-Sofie Lindholm och Margaretaha Weimar

Instagram: brkfstbookclub

Blogg: Breakfast Bookclub

Ordnar frukostbokcirklar i Stockholm

Hur funkar er klubb?

– Breakfast Bookclub är inte bara en blogg och ett instagramkonto – utan också en frukostbokklubb, öppen för alla, där vi en gång i månaden diskuterar en bok på ett kafé i Stockholm. Det har vi gjort i snart tio år. Vi, Ann-Sofie och Margaretha, är båda från Stockholm och blev vänner genom att vi gillar att läsa och diskutera böcker.

Hur började ert intresse för litteratur?

– Litteraturintresset kom med modersmjölken för Ann-Sofie. ”Mamma är förebild för alla kulturtanter. Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin varit utan en bok i närheten.” För Maggan började läsningen med Elsa Beskows sagor om tanterna och farbror Blå. ”Sedan hittade jag Lotta-böckerna av Merri Vik och blev bokslukare.”

Vilka böcker hoppas ni på i er kategori?  

Ålevangeliet är en mångbottnad och fantastisk bok, och bör absolut bli nominerad. Även Martin Kylhammars Ett hemligt liv om Verner von Heidenstam och Kate Bang är en het kandidat. Vi hoppas också på en djuplodande bok om klimatet och någon skarp samhällsskildring. 

 

Nora Nannesson

Instagram: Bokbonanzan

Vem är du?

– Jag är en 31-årig skånska som är bosatt i Midsommarkransen i Stockholm sedan sex år tillbaka. Jag jobbar som affärsutvecklare på en storbank, ett jobb som jag trivs väldigt bra med.  Min fritid tillbringar jag gärna i skogen, helst med en svampkorg i handen. Jag får mycket inspiration av naturen, vilket man kan se på mitt instagramflöde där naturmiljöer allt som oftast agerar bakgrund.

Varför läser du?

– Jag har alltid älskat att läsa, men intresset har vuxit sig allt starkare med åren. Nu plöjer jag en till två böcker i veckan, och ser läsningen som en naturlig del i min vardag. Jag älskar Akademibokhandelns slogan ”Att läsa är att resa”, för det är en exakt formulering av min egen relation till böcker – de gör det möjligt för mig att upptäcka nya världar, och gör att jag kan förflytta mig någon annanstans på bara ett ögonblick. Det är så mäktigt!

Varför ville du bli ambassadör?

– För mig är Augustpriset lika med kvalitet, att jag får möjligheten att tycka och tänka om böcker under ett så välkänt och omtyckt varumärke är verkligen en ”dream come true”. Genom ambassadörskapet hoppas jag kunna bidra till att fler människor upptäcker det magiska med böcker – litteraturen är en sådan skatt! 

 

Kenneth Olausson

Instagram: kennethbokhallaren

Blogg: Bokhållarens läsblogg

Hur ser ditt förhållande till litteratur ut?

– Jag har ett stort litterärt intresse som jag odlat under många år, eller kanske snarare decennier. Sedan ett par år är jag pensionerad från en chefsbefattning inom en facklig organisation, och det är först under senare tid jag blivit aktiv på de så kallade sociala medierna och skaffat en egen blogg och också ett konto på Instagram. Skälet till detta är enkelt – det var ett sätt för mig att komma i kontakt med andra litteraturintresserade, vilket också skett och som jag upplevt som både kul och värdefullt. Och faktiskt utvecklande.

Vilka böcker tror du kommer att nomineras i din kategori?

– Att kunna förutse vilka böcker som skall bli nominerade i min klass är ju lika omöjligt – och lika roligt – som att gissa vem som skall få Nobelpriset i litteratur. Men jag antar att en lågoddsare är Ålevangeliet av Patrik Svensson. För egen del hoppas jag på någon av följande böcker som kommit ut i närtid: Geijerarvet. En släkt historia om dikt och galenskap av Lars Lönnroth, Carina Burmans Bellman. Biografin och så förstås Anna-Karin Palms Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf. Den har jag köpt efter att ha lyssnat på henne vid en intressant presentation av boken.