August-ambassadörer: Årets svenska barn- och ungdomsbok

Årets Augustambassadörer i Barn- och ungdomsklassen: Caroline Roos Bergman, Linda Flood, Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson, och Brijdeep Kaur.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Här är de fem som bevakar kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Årets August-ambassadörer brinner för barn- och ungdomskultur. De driver Instagram-konton där de dagligen tipsar om den barn- och ungdomslitteraturen. Två av dem är dessutom hela Svenskfinlands läsambassadörer. 

 

Caroline Roos Bergman

Instagram: kulmedbok

- Jag heter Caroline Roos Bergman och har alltid en påbörjad bok liggandes någonstans och överallt. Sagostunderna med mina föräldrar var en av de bästa stunderna på dagen. Att få böcker lästa och stiga in i en värld - där allt är möjligt. Jag blev superstark, kunde gå på lina, flytta saker med blicken, bli osynlig, flyga och besöka helt nya platser! Jag utbildade mig till lågstadielärare, fortsatte att läsa förlagskunskap och sist barn- och ungdomslitteratur. Jag slutar aldrig att inspireras, förundras och få tillgång till nya världar och karaktärer som finns där ute och som skapas - just nu!

Varför vill du vara ambassadör för Augustpriset?

Jag tycker det är så roligt att skriva, läsa och inspirera andra till läslust och läsglädje! Jag brinner för att dela med mig och sprida barn– och ungdomslitteratur. Om jag kan få någon av mina följare att hitta en bok som de tror ska passa deras barn – då blir jag så glad! Då har jag nått mitt mål med att sprida litteratur till andra. Jag vill bli August-ambassadör för att jag vill utvecklas i att fortsätta att sprida, dela och inspirera andra till att läsa för barn och ungdomar. Att hitta läsglädjen och lusten att läsa.

 

Linda Flood

Instagram: en_barnbok_om_dagen_

- Jag är bland annat en entusiastisk bokläsare som älskar att läsa och prata barn- och ungdomsböcker med såväl mina egna barn som med andras barn i förskolans och skolans värld. När jag inte läser böcker i skolan arbetar jag inom suicidpreventionen (SPIV) där jag utbildar ungdomar och allmänhet i Psykisk Livräddning.  

Vilken var din favoritbok som liten? 

Ett starkt läsminne från när jag var i 10-12 årsåldern är Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr. Boken tar upp många starka dilemman och existentiella frågor något som alltid engagerat mig mycket. 

Är det någon särskild bok du hoppas bli nominerad i år?

Jag läste precis Oskar Kroons bok Kärleken är att jag vill att du finns en bok som jag tyckte mycket om. En annan bok som jag tyckt extra mycket om i år och som jag haft många och långa boksamtal i klass kring och är boken Stora faran av Matilda Ruta. En fantastisk bok för samtal om osäkerhet och alla våra rädslor. 

 

Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson

Instagram: lasambassadorerna

- Vi är Amanda Audas-Kass, lärae i svenska och litteratur, och Henrika Andersson, författare. Just nu är vi också tillsammans de två finlandssvenska läsambassadörerna, läs gärna om det på www.lasambassadoren.fi.

Varför vill ni vara August-ambassadörer?

Amanda: Jag vill vara August-ambassadör för att jag är så enormt glad och stolt över den svenskspråkiga barn- och ungdomslitteraturen. Jag vill hjälpa fler att upptäcka de skatter som finns.

Henrika: Finns det något härligare än nya barn- och ungdomsböcker? (Ja, möjligen några tidigare favoriter.)

Finns det några böcker ni hoppas särsklit mycket på?

Amanda: Jag hoppas att Himlabrand av Moa Backe Åstot finns bland de nominerade. En ljuvlig bok!

Henrika: Har precis fått njuta av Minna Lindebergs nya sprakande vilda ungdomsbok Norrsken i skallen, men vet inte om den hinner med bland årets kandidater.

Vilken är årets starkaste läsupplevelse?

Amanda: Att få läsa Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting tillsammans med min nästan-tonåring Ingrid var en närmast oslagbar läsupplevelse.

Henrika: Poet X av Elisabeth Acevedo knockade mig totalt!

 

Brijdeep Kaur

Instagram: brijreads

- Brijdeep heter jag, bokmal som driver Instagram-kontot Brijreads där jag lägger upp mina boktips, recensioner och annat intressant om böcker och läsning.
Läsning är det bästa som finns enligt mig. Jag läser för att jag älskar att försvinna i böckernas värld. Läser både för underhållning och nöje, och för att det är mysigt och lugnande.

Varför vill du vara ambassadör för Augustpriset?

Jag ville bli August-ambassadör för att jag älskar att läsa och sprida kärlek till böcker. Böckernas värld är mycket större än det liv jag själv lever, och det är i böcker alla möjliga liv finns. Läsning ger mig glimtar av andra kulturer och platser och låter mig fly till en annan verklighet, om än stundvis.

Vilken är årets starkaste läsupplevelse?
Årets starkaste läsupplevelser hittills är boken Stöld av Ann-Helén Laestadius som även fick utmärkelsen Årets bok 2021. En varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra. Jag rekommenderar denna verklighetsbaserade roman om en sällan skildrad verklighet i norr.