August-ambassadörer: Årets svenska barn- och ungdomsbok

Årets Augustambassadörer i Barn- och ungdomsklassen: Tilde Aune, Agneta Norrgård, Johanna Stenlund, Carola Forslund och Jenny Edvardsson.

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Här är de som bevakar kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

De är litteraturfrämjare och barnboksfantaster, de studerar biblioteksvetenskap, recenserar ungdomsböcker. Få människor har bättre koll på den svenska barn- och ungdomsboksutgivningen än årets ambassadörer.

 

Agneta Norrgård

Instagram: agneta_norrgard  hemsida: Agnetas ABC

Vem är du?

– Jag heter Agneta Norrgård och blev i maj utsedd till Årets läsfrämjare 2020 av Sundsvalls stadsbibliotek. Under hela mitt liv har böcker och läsning varit ett stort intresse, kanske för att mitt barndomshem låg mitt emot biblioteket där båda mina föräldrar arbetade och var engagerade. Jag lärde mig läsa som femåring och har sedan dess alltid haft minst en bok på gång. Numera varvar jag fysiska böcker och ljudböcker i alla kategorier och genrer. Jag har ett förflutet inom bokhandel men idag arbetar jag heltid på en mångkulturell förskola där jag dagligen högläser. På fritiden läsfrämjar jag både i P4 Västernorrland och på sociala medier. Mina boktips hittar du på Instagram, Facebook, Twitter och på min hemsida Agnetas ABC.

Vad har du för förväntningar på August-hösten?

– Det är otroligt hedrande och roligt att få vara Augustambassadör och jag hoppas att årets nomineringar bjuder på engagerande böcker som berör och lämnar avtryck och som speglar vår fascinerande mångkulturella omvärld och allas lika värde. Dessutom ser jag fram emot en och annan överraskning som får mig att upptäcka nya författare och illustratörer.

 

Johanna Stenlund

Instagram: barnensboktips  hemsida: Barnens boktips

Varför brinner du för barn- och ungdomslitteratur?

– Att dela en bok tillsammans är bland det finaste man kan göra. Det ger en gemenskap och skapar möjligheter att tillsammans ge sig ut på spännande äventyr. Jag har sett hur många tenderar att bara läsa det som de själva läste som barn. Jag försöker lyfta fram pärlor bland den nyutgivna litteraturen och därigenom hjälpa barn och deras föräldrar att hitta till nya läsupplevelser. 

Har du någon eller några titlar som du verkligen hoppas ska nomineras i år?

– Ja, jag kommer att spekulera lite på mitt konto fram till att nomineringarna presenteras. Två som jag hoppas lite extra på är Humlan Hanssons hemligheter och Världar under vatten.

 

Jenny Edvardsson

Instagram: jennypedagog  hemsida: jennyedvardsson.se

Varför är det viktigt att uppmärksamma barn- och ungdomslitteraturen?

– Dagens barn är framtidens vuxna. Att barn från ung ålder får möjlighet att bläddra i och läsa litteratur är viktigt. Blir de läsare har de fått en gåva för livet. Vi vuxna behöver finnas där för att stötta, komma med boktips och introducera nya författarskap. När denna litteratur syns på olika arenor blir det något man kan lyfta och diskutera. Därför tänker jag att det är viktigt att barn- och ungdomslitteraturen synliggörs. Sedan tänker jag även ur ett lärarperspektiv: Genom att barn- och ungdomslitteraturen synliggörs får vi lärare hjälp med att hitta böcker som vi kan läsa med våra elever. Vi får hjälp med att hitta guldkornen i den svenska utgivningen.

Vad har du för förväntningar på August-hösten?

– Mina förväntningar är höga. Jag vill se en bredd bland de nominerade inom kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Då jag själv under många år arbetat som gymnasielärare hoppas jag att det i år finns någon ungdomsbok bland nomineringarna. Det hade varit riktigt skoj! Med tanke på den tid vi lever i och de förändringar som coronapandemin inneburit är litteraturen och läsningen viktigare än någonsin. Den kan få oss att reflektera, drömma oss bort eller helt enkelt bara njuta. Jag hoppas att de August-nominerade titlarna får ta stor plats i medierna och att Augustgalan uppmärksammas mer än någonsin förr.

 

Carola Forslund

Instagram: barnboksbloggen  hemsida: Barnboksbloggen

Finns det någon speciell bok som du hoppas extra mycket på i år?

– Jag hoppas lite extra på Dömda kvinnor. Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg, Syskonvecka av Matilda Ruta och Fula tjejer av Bjärbo/Lindbäck/Ohlson.

Vilken var din favoritbok när du var tolv?

– Jag var en riktig hästtjej som barn och läste därför massor av hästböcker, men jag läste också Maria Gripes böcker - Skugg-serien läste jag om och om igen. Serien om Lilla huset på prärien älskade jag. Och så slukade jag förstås Tvillingarna på Sweet Valley High!

 

Tilde Aune

Instagram: boksyster 

Vem är du?

– Mitt namn är Tilde och jag är 22 år. Jag skulle nog vilja beskriva mig själv som en glad, driven och kreativ tjej. Till vardags läser jag för tillfället min andra termin på det biblioteks- och informationsvetenskapliga programmet på Linnéuniversitet i Växjö. Litteraturen har alltid varit en stor del i mitt liv, då jag har ett funktionshinder som innebär många svårigheter och begränsningar för mig. Men i litteraturen hittade jag mitt uttryck och min frizon. Jag fick helt enkelt blomma ut och mina begränsningar suddades ut för en stund. Genom min bokblogg försöker jag att förmedla ordet om litteraturens kraft och sprida läsglädje.

Vad har du för förväntningar på August-hösten?

– Augusthösten är en av årets höjdpunkter för mig personligen och jag ser fram emot verkliga läsupplevelser som griper tag, berör, skakar om eller får mig att skratta rent ut. Det är även alltid roligt att eventuellt få möjligheten att upptäcka nya författarskap och hitta guldkorn till läsupplevelser.