Att vinna var en sån rusch, jag är fortfarande hög - Intervju med Mella Linn Spjuth, vinnare av 2018 års Lilla Augustpris

Mella Linn Spjuth tilldelades Lilla Augustpriset 2018 för vem beskyddar gudarna?

 

Hur kändes att få Lilla Augustpriset?

– Det var helt otroligt, jag är fortfarande hög på det. Jag minns när jag fick beskedet om att jag var nominerad … jag skakade i flera minuter efteråt. Och när jag vann, när mitt namn lästes upp på scenen – det var så overkligt! 

Vad har priset betytt för dig? 

– Det var en otrolig upplevelse och en skjuts i självförtroendet. I hela mitt liv har jag känt mig osäker utom när det kommer till skrivandet. I och med priset fick jag bekräftelse på att det jag gjorde var bra. 

Hur har du utvecklats det senaste året? 

– När det gäller skrivandet har jag slutat att misstro mig själv och fått mer rutin. Skrivandet är ett ljus i mörkret för mig. I och med priset vågade jag också ta steget att komma ut som icke-binär, jag definierar mig varken som man eller kvinna utan föredrar pronomenet hen. Jag har också lagt till ett könsneutralt namn. 

Hur ser din skrivprocess ut? 

– Jag skriver utan att bry mig om stil eller om alla ord är perfekta, det viktigaste är att få ner texten. Fastnar jag går jag bara vidare, för att gå tillbaka senare. Sen låter jag texten vila i en till tre månader för att sedan skriva om manuset. Jag testar också ibland att skriva på engelska eller spanska för att sedan översätta det - då upptäcker man helt nya stilistiska grepp. Har jag skrivit en dikt messar jag den ofta direkt till mina två bästa vänner som är väldigt bra på feedback. När man diskuterar och pratar om sin text med andra får förstår man den själv. 

Vad inspireras du av? 

– Världen omkring mig. Mina psykiska diagnoser - det vill säga vad som händer inom mig. Hur kan mitt perspektiv vara så olikt andras? 

Vad skriver du på just nu?

– Jag har just självpublicerat en diktsamling som heter “Till alla mina påhittade vänner”. Den kom till sex månader före jag fick priset och sex månader efter. Jag är så stolt över den, jag har lagt ner min själ. 

Vad läser du just nu? 

– Dessvärre har jag lite av en lässvacka just nu men jag kan ändå rekommendera en av de bästa böcker jag läst – Equilibrium av Anna Jakobsson Lund (Annorlunda Förlag) som handlar om att hantera rollen som hbtq-person. En annan bok som betytt mycket för mig är Boktjuven av Markus Zusak, och poeten Amanda Lovelace och hennes serie Women are some kind of magic. 

Finns det några personer som betytt extra mycket för ditt skrivande? 

– Mina två svensklärare Kerstin Kvarnbrandt och Birgitta Andersson. De har sett mig och uppmuntrat mig. Kerstin var den som pushade mig att skicka in till Lilla Augustpriset. Min bästa vän Elisa som bor i Italien är också en stor inspiration för mig. 

Vilka råd vill du skicka med till nästa Augustvinnare? 

– Upplev allt! Ta vara på alla upplevelser oavsett om du vinner eller inte. Njut av minglet, prata med alla. Och om du vinner – ta vara på ruschen, den kommer att driva dig. 

 

Namn: Mella Linn Spjuth

Ålder: 21 år 

Vem: Vann Lilla Augustpriset 2018 med texten vem beskyddar gudarna? Var även nominerad med bidraget att vara en Vacker Flicka samma år.

Favoritcitat: “Att inte höras är ingen anledning till tystnad”, Victor Hugo, Les Misérables

Hemsida: booksofbravery.wordpress.com

Instagram: booksofbravery 

Här kan du läsa Mella Linn Spjuths vem beskyddar gudarna?

 

Måndagen den 21 oktober tillkännages vilka som år årets nominerade till Augustpriset. Biljetter till nomineringseventet på Södra Teatern i Stockholm hittar du här.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Tävlingen är öppen för alla mellan 16 och 20 år och har blivit en riktig plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid Augustgalan, som i år hålls den 25 november i Stockholms Konserthus.