"Att läsa din bok var som att åka karusell"

Anna Charlotta Gunnarson och Jakob Wegelius. Foto: Lisa Mattsson

Anna Charlotta Gunnarson och Jakob Wegelius. Foto: Lisa Mattsson

Gorillan Sally Jones reser från Lissabon till Indien. Riktigt så långt har hennes skapare Jakob Wegelius inte rest, men åtminstone från Fårbo utanför Oskarshamn till Södermalm i Stockholm. Här träffas vi en grå novemberförmiddag hemma hos Anna Charlotta Gunnarson, författaren till Popmusik rimmar på politik.

– Vi har sockerbullar. Jag behöver i och för sig ingen energi för jag är så himla uppfylld av din bok! säger Anna Charlotta Gunnarson.

Äventyrsberättelsen om Sally Jones tar avstamp i Lissabons hamnkvarter, dit Jakob Wegelius har rest för att kunna skildra känslan i gränderna. Men längst tid har han tillbringat i Indien, två och en halv månad med hela sin familj, för att lära sig om livet i maharadjornas palats.

– De skildringarna är ju av en överdådig, absurd lyx. Men jag har snarare tonat ner verkligheten än skruvat upp den. Jag tänkte att "jag kan inte skriva att han har si och så många bilar, det blir ju som att jag fabulerar. Han får nöja sig med 50 fruar, jag kan inte skriva att han har 300..." 

– Det finns ingenting som känns påhittat i boken, och så handlar den om en gorilla. Det är så häftigt! säger Anna Charlotta Gunnarson.

Även hennes bok Popmusik rimmar på politik har krävt massor av research. I botten ligger ett helt liv av ett starkt musikintresse.

– Jag har varit fruktansvärt intresserad av musik sen jag var liten. Jag har känt mig lite egen på något vis och hållit på med det här, säger hon.

– Det är ju ett sånt fyrverkeri av kunskap i din bok. Att läsa den var som att åka karusell. Det känns som att du är allvetande på området, du rör dig så lätt med kunskapen, säger Jakob Wegelius.

Något som slog honom när han läste var texternas betydelse i popmusiken.

– Det var en ögonöppnare: den här världen har jag haft bredvid mig hela tiden och inte ens sett. 

– Vad härligt! Det är ju ett av mina stora mål, att folk ska få syn på vad popmusiken innehåller, säger Anna Charlotta Gunnarson.

 

Här kan du lyssna på alla årets Augustpoddar

Här kan du titta på när författarna läser sina brev till varandra