Aron Ekelin: "Att bli författare är bara skrämmande"

Aron Ekelin. Foto: Privat

Han jobbar med IT-support på ett callcenter på Irland, har svårt att erkänna att han vill bli författare och planerar inte framtiden längre än till fredag. 19-åriga Aron Ekelin är nominerad till Lilla Augustpriset för novellen Nangijala, Nangilima, Ludvika.

 Det var i slutet av sommaren, när Aron Ekelin precis börjat på sitt jobb och satt och lyssnade på kollegornas samtal, som idén till novellen föddes.

– Jag hade så vansinnigt tråkigt, så jag började fantisera runt positionen jag satt i. Jag lyssnade på en massa telefonsamtal som en fluga på väggen, och det blev till en historia som jag slängde ihop ganska snabbt, säger han.

Precis som Aron jobbar novellens huvudperson med IT-support, och har tråkigt på jobbet. En dag ringer en tjej från Ludvika och behöver hjälp med ett lösenord – och livet blir plötsligt mer värt att leva.

Novellen tolkas lätt som en kärlekshistoria, men Aron Ekelin håller inte riktigt med om att den är det.

– Då snackar vi heteronormen, bara för att det är en kvinna han pratar med måste det vara kärlek. Jag ser det som att något väcks inom honom och han får kraft att fortsätta. Sen om det är kärlek, vänskap eller bara en vetskap om ett annat liv...

Novellen slutar med att huvudpersonen tar flyget från Irland till Ludvika. Men vad som händer när han kommer fram lämnas åt läsarens fantasi.

– Jag frågade min flickvän om jag borde skriva en fortsättning men hon sa nej, så det är tyvärr inte möjligt. Du får hitta på något själv!

Skriva och läsa är Aron Ekelins främsta intressen, han har skrivit mycket sedan ettan på gymnasiet ”då man skulle hitta en hobby som var något annat än att bara sitta och spela WoW”. Någon favoritförfattare har han inte, men han tycker om George Orwells politiska texter, och Hjalmar Söderberg.

– Han är ångestfylld och torr, det gillar jag.

Hur ser då de egna författardrömmarna ut? Aron Ekelin vill först inte erkänna att han har några.

– Jag har alltid hållit mig till saker jag vet att jag klarar av, sökt mig till det säkra. Att bli författare är bara skrämmande. Jag menar, jag stavar fel i sms, hur ska jag kunna producera något som folk vill läsa? Men okej, jag har en dröm om att skriva en stor roman.

Och hur ser framtiden ut?

– På fredag ska jag klippa mig och ta en öl med en polare, det är ungefär så långt jag har tänkt.

 

Här kan du läsa och rösta på alla nominerade bidrag till Lilla Augustpriset 2014.

 

Santé Nike