Årets jury för Lilla Augustpriset utsedd

Juryn för Lilla Augustpriset 2018. Från vänster: Lotta Lyssarides, ordförande (foto: Sara Mac Kay), Johanna Lindbäck (foto: Stefan Tell), Patrik Lundberg (foto: Julia Lindemalm), Malin Nordén (foto: Peter Philips) och Mats Strandberg (foto: Henric Lindsten).

Exakt (!) 500 texter i form av noveller, essäer, diktsamlingar och reportage skrivna av unga mellan 16 och 20 år har i år skickats in till Sveriges största litterära pristävling för unga, Lilla Augustpriset.

En lektör läser och bedömer alla inkomna bidrag för att sedan lämna sitt urval till Lilla Augustprisets jury. Juryns uppgift är att läsa och omsorgsfullt välja ut vilka sex bidrag som nomineras till priset. Den 22 oktober får vi veta vilka texter de valt ut. De nominerade bidragen publiceras på Augustprisets sajt där vem som helst kan läsa och rösta på sitt favoritbidrag. Vem pristagaren slutligen blir, avgörs genom en sammanvägning av allmänhetens och juryns röst. De unga skribenter som skrivit de nominerade texterna bjuds alla in att närvara vid Augustgalan, vilken i år hålls den 26 november i Konserthuset Stockholm. Under galan får vi äntligen veta vem som tilldelas Lilla Augustpriset 2018. Pristagaren hyllas på scen och mottar prissumman på 15 000 kr och en Lilla August-statyett.

Juryn för 2018 års Lilla Augustpris utgörs av Lotta Lyssarides, ordförande, Johanna Lindbäck, Patrik Lundberg, Malin Nordén och Mats Strandberg.

Lotta Lyssarides, juryns ordförande, har arbetat i bokbranschen i många år, främst med barn- och ungdomsböcker. Hon började som assistent på Carlsen/if Bokförlag (känt för bl. a. Pixiböcker, Tintin och Janne Lööf), fortsatte som redaktör på BonnierCarlsen och senare som utgivningschef på Natur & Kultur. Nu har hon varit förläggare på Alfabeta Bokförlag i tio år.

Johanna Lindbäck har skrivit elva barn- och ungdomsböcker. Den senaste är Karta för förälskade och andra vilsna som kom 2017. Hon har arbetat som svensklärare och har drivit podden Bladen brinner om barn- och ungdomslitteratur tillsammans med Lisa Bjärbo. I över tio år skrev hon på litteratursajten Bokhora.se.

Patrik Lundberg debuterade 2013 med den självbiografiska romanen Gul utanpå. Därefter har han skrivit romanen Onanisterna, fackboken Facit – konsten att skriva krönikor och demokratiboken Berättelsen om Sverige. Patrik Lundberg är även kolumnist på Aftonbladet och vice ordförande i Sveriges Författarförbund.

Malin Nordén har arbetat hela sitt yrkesliv inom kommunikationsområdet på internationella företag, inkluderande Ericsson och PostNord. Hon har universitetsexamen från Kulturvetarlinjen med medieinriktning omfattande både litteraturvetenskap och historia. Det skrivna ordet ligger Malin Nordén varmt om hjärtat.

Mats Strandberg slog igenom med Engelsforstrilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Böckerna översattes till 25 språk. Den första delen, Cirkeln, nominerades till Augustpriset. Sedan dess har han skrivit de hyllade skräckromanerna Färjan och Hemmet och barnbokstrilogin om Monstret Frank. Han är aktuell med nya ungdomsboken Slutet