Äntligen toppas nyhetssändningarna av litteratur - Intervju med nomineringskvällens konferencier Yukiko Duke

Yukiko Duke leder nomineringsevenemanget den 21 oktober där årets Augustnomineringar avslöjas. Köp din biljett här eller se livesändningen på vår webb. Foto: Peter Cederling. 

 

Hur känns det inför uppdraget?

– Det ska bli ett rent nöje eftersom det handlar om att föra fram litteratur. Det allra roligaste är den enorma bredden – hur juryn har sållat fram nomineringarna. Det är nästan en omänsklig uppgift – de har tänkt vitt och brett, sorterat äpplen, päron och ananaser. Nomineringarna gör det möjligt att hitta dolda diamanter, böcker kanske annars hade försvunnit i bokfloden.

Vad ser du mest fram emot på måndag?

– Att träffa alla glada, entusiastiska nominerade.

Vad tycker du utmärker en Augustpristagare?

– För att bli nominerad måste man ha förmågan att berätta, och det på en god stilistisk nivå. Man måste kunna gestalta en historia, miljöer och människor på en vacker och egensinnig prosa, och det får gärna infinna sig en wow-känsla hos läsaren.

Hur förhåller sig Augustpriset till andra litteraturpriser i världen?

– Augustpriset är lite unikt eftersom de nominerade består av både etablerade författare och debutanter. Annars brukar man dela upp litterära priser i kategorierna ”lycka till i fortsättningen” och ”tack för lång och trogen tjänst”. Men Augustjuryn står fria från den här uppdelningen, den har valt de böcker den tycker är bra.

Vad är Augustprisets styrka?

– Det sätter fokus på litteraturen, för en gång skull toppar litteraturen nyhetssändningarna. Den synligheten ger ett stort värde.

Du blev själv nominerad 2001 för boken Mikaku. En japansk kokbok i kategorin facklitteratur, som du skrivit tillsammans med din mamma. Hur var det?

– När det gäller Augustpriset är det verkligen sant att det viktigaste inte är att vinna. Nomineringen betydde mycket, folk fick upp ögonen för boken och försäljningen gick upp för oss. En lite udda bok som vår blev plötsligt synlig i bokfloden.

Kan man se något tema i årets bokutgivning?

– De senaste åren är det vissa saker som går igen – metoo har till exempel gett ett visst avtryck i litteraturen. Annars är ett tema som identitet stort, många böcker handlar om klass, kön och etnicitet. Också de ökande klyftorna mellan klasser finns här, liksom kontrasten mellan storstad och landsbygd.

Varför läser du böcker?

– För att förstå världen, andra och i viss mån mig själv.

Läser du romaner från början till slut, eller hoppar du?

– Alltid från början. Jag vill veta hur författaren bygger upp historien, hur den etableras på de första sidorna.

Läser du vissa böcker flera gånger?

– Jajamen. I synnerhet lyrik – Tomas Tranströmer, Edith Södergran och Gunnar Ekelöf – och de isländska sagorna läser jag en gång per år. Och så finns det författare jag ständigt återkommer till – som Bruno Schultz, Anna Dillon och några till.

 

 

Namn: Yukiko Duke

Gör: Kulturjournalist, författare, översättare. Konstnärlig ledare för Stockholm Literature på Moderna museet sedan 2015.

Ålder: 53

Bor: I Stockholm

Läser just nu: Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone.

Favoritinledning på en berättelse: Hemsöborna av August Strindberg: ”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem runt halsen.”

Och den i Anton Tjechovs novell Damen med hunden: ”Det hade dykt upp ett nytt ansikte på strandpromenaden, sas det: en dam med en liten hund.”

En bok som fått dig att

… skratta högt: Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget av Jaroslav Hašek.

… ställa in alla planer de närmsta dagarna: Den stora skrivboken av Agota Kristof.

… slänga den ifrån dig: Det har inte hänt. Blir jag irriterad fortsätter jag läsa för att undersöka vad som gör mig irriterad.

 

Årets nomeringar till Augustpriset avlöjas måndagen den 21 oktober på Södra Teatern i Stockholm, där Yukiko Duke kommer samtala med de nominerade författarna på scen. Biljetter hittar du här. Kan du inte vara på plats? Se livesändingen här på vår webb!