Annina Claesson: "En ganska mörk historia"

Annina Claesson. Foto: Privat

Hon pluggar statsvetenskap i Skottland och har redan skrivit tre romaner. Nu är 19-åriga Annina Claesson nominerad till Lilla Augustpriset för sin novell Badrummet.

Novellen handlar om en dysfunktionell familj, skildrad ur dotterns synvinkel, och utspelar sig helt och hållet i ett badrum. I textens början står hon och försöker tvätta bort en rödvinsfläck från sin klänning på faderns begravning, och i slutet står föräldrarna i samma badrum innan huvudpersonen är född.

– Det jag bestämde mig för först var inte vad den skulle handla om utan att det skulle vara i ett och samma rum, och att jag skulle gå bakåt i tiden i stället för kronologiskt. Ett badrum är ofta ett rum som inte förändras så mycket, så jag tyckte det var ett bra ställe. Och så blev det en ganska mörk historia av det, säger Annina Claesson.

Annina bor sedan sju veckor i Glasgow och läser på universitetet. På frågan var hon kommer ifrån svarar hon att ”det är komplicerat”. Hon gick gymnasiet i Finland, växte upp i Stockholm och föddes i Göteborg, för att använda samma kronologi som Annina gör i sin novell.

Att skriva beskriver hon som sin viktigaste hobby, hon har skrivit sedan hon var liten och alltid velat bli författare. Sin första roman skrev hon som tolvåring.

– Den var fruktansvärt hemskt. En jätteklyschig fantasyhistoria. Men det var bra att jag skrev den, för då förstod jag att det inte är så svårt att skriva en roman om man bara vill.

Sedan dess har det blivit två romaner till – den senaste blev klar i somras och är en politisk fantasyroman utan övernaturliga inslag.

– Den handlar om en revolution som pågår i en stat, och ett par pacifister som försöker stoppa det utan att använda våld... och det går inte så bra.

Hennes absoluta favoritförfattare är fantasy- och science fictionförfattaren Ursula K. Le Guin.

 Hon utforskar ofta en tänk-om-idé – tänk om vi inte hade kön, tänk om hela planeten vore en skog... det är just det jag tycker att de genrerna borde göra.

Ännu har inte Annina Claesson skrivit en roman som hon känner att hon vill debutera med, men drömmen – och framtidsplanen  är att bli utgiven.

– Jag kommer alltid att fortsätta skriva, och när jag känner att jag har nått det stadiet kommer jag att skicka in tills jag blir publicerad.

 

Här kan du läsa och rösta på alla nominerade bidrag till Lilla Augustpriset 2014.

Nike Blog