Ambassadörer: Årets svenska barn- och ungdomsbok

Tilde Aune, Elza Zandi, Emma Kreü, Jonna Zeitler, Johanna Stenlund och Angelica Fredriksson. 

 

Lär känna våra August-ambassadörer!

Slutligen är det dags för de fem som bevakar barn- och ungdomsböckerna. 

De läser fler böcker än de flesta av oss, och i deras bloggar, poddar och instgramflöden pågår en ständigt livlig litteraturdiskussion. Vi är mäkta stolta över att de vill representera Augustpriset i sina kanaler.

 

Tilde Aune

Instagram: boksyster

Hur ser ditt förhållande till litteratur ut?

– Intresset för litteratur har alltid funnits hos mig. Jag lärde mig att läsa innan jag kunde prata och har alltid varit omgiven bland böcker och läsande människor. I litteraturen finns inga begränsningar och läsningen har varit ett sätt för mig att kunna kommunicera och förhålla mig till min omvärld.

Varför ville du bli August-ambassadör?

– Jag ville bli August-ambassadör eftersom att det är en stor ära för mig. Det betyder oerhört mycket att jag som funktionsnedsatt ung kvinna får vara en del av detta och få chansen till att göra det jag verkligen tycker om – att få sprida läsglädje och en genuin kärlek till litteratur.

Vilka titlar hoppas du på inom din kategori?

Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg,  Trollet är inte hemma av Lars Lerin, samt Välj mig av Christina Lindström. 

 

Angelica Fredriksson

Instagram: bokankan89

Vem är du?

– Jag är 30 år gammal och bor utanför Malmö. Böcker har alltid varit en stor del av mitt liv så pass stor del att jag hela tiden känt att jag vill jobba med böcker, vilket jag gör i dag. Förutom att läsa så bakar jag mycket, sen är jag lite av en foodie och älskar att äta god mat.

Hur började ditt läsintresse?

– De första böckerna jag verkligen minns att jag plöjde var serien om Narnia. Jag fick första delen i julklapp av mina föräldrar och slukade den. Snälla som de var så ordnade de även resten av serien åt mig då.

Varför vill du vara August-ambassadör?

– Jag var ambassadör förra året också och tyckte det var roligt. Att få vara del av ett av de mest hedersfyllda litteraturpriserna som delas ut i Sverige känns så himla kul, och att få möjlighet att diskutera titlarna med mina följare blir skoj.

 

Emma Kreü och Jonna Zeitler

Instagram: becauseyouknowwines
Podd: BYKW (because you know wines)

Vad gör ni när ni inte läser?

– Emma arbetar med kommunikation, bland annat i sociala medier. Läsningen genomsyrar hela livet, men i övrigt har hon ett stort samhällsintresse samt uppskattar att träna och titta på film. Emma har också ett nyväckt intresse för rosor och planerar redan vårens planteringar. Jonna är utbildad socionom men har nyligen bytt bana och studerar Visuell kommunikation vid Beckmans designhögskola. Hon älskar berättande i alla former, både böcker, serier, film, illustration och hantverk – och skapar miniatyrer som besatt på fritiden!

Hur började ni läsa?  

– Böcker har funnits med oss båda i hela våra liv. Vi var besatta av att få andra att läsa för oss tills vi knäckte läskoden och kunde läsa själva. Intresset exploderade i samband med slukaråldern och har sedan dess aldrig brunnit ut. Vi är i perioder helt insjunkna i en läshets som får oss att vilja sjukskriva oss och läsa hela dagarna, helst med kattsällskap under en filt. Dock har det aldrig hänt. Hittills. 

Varför startade ni er podd?

– Vi har båda bloggat på var sitt och håll och sedan varit delar av en större plattform, vilket var lärorikt och givande, men när vi kände att vi ville vidare så låg fokus på att skapa något eget, där vår röst hörs och vi bestämmer innehåll, frekvens och fokus. Vi är sjukt nöjda med det valet. Vi får prata om det roligaste som finns samtidigt som vi dricker gott vin - bästa tänkbara!

 

Johanna Stenlund

Instagram: barnensboktips 

Blogg: Barnens boktips

Facebook: Barnens boktips

Vad är Barnens boktips?

– En blogg, en Facebooksida och ett Instagramkonto. Jag driver Barnens boktips som företag, med boktips och läsfrämjande uppdrag. Annars jobbar jag med projektledning, globala utbildningar och forskning på ett WHO-center. Utöver läsning älskar jag hemmamys och äventyr tillsammans med min familj, jag stickar en och annan tröja och går gärna på konserter.

Varför startade du kontot?

– Efter ganska många år som förälder insåg jag att långtifrån alla föräldrar i min omgivning var så insatta och nyfikna på barnlitteratur som jag, att vissa rentav tyckte det var svårt att hitta böcker att läsa för sina barn. Så jag tänkte att ett Instagramkonto kanske kunde vara något och med tiden har det utvidgats. Min förhoppning är att vuxna ska kunna hitta passande läsning till barn i sin omgivning och att jag kan bidra till att väcka läslust.

Vad har du för förhoppningar inför hösten?

– Det är en mycket stark barnboksutgivning i år och jag tror att det liksom förra året kommer att bli mycket svårt att utse sex nomineringar. Jag avundas inte juryn men ser fram emot att följa nomineringseventet och galan på plats.  Jag har både personliga förhoppningar och en del gissningar kring vad juryn kan tänkas välja. Några favoriter är systrarna Adbåges Folk - främlingar och vänner - nån du kanske känner! och Jens Mattsson och Jenny Lucanders Vi är lajon!

 

Elza Zandi

Instagram: Elzas bokhylla

Blogg: Elzas bokhylla

Vem är du?

– Jag är 33 år och bor i Västerås. Jobbar som webbredaktör och förutom läsning gillar jag att dansa.

Varför läser du?

– Jag har alltid varit en boknörd. Redan när jag var liten tyckte jag om att läsa böcker, berättelser som tog mig till andra platser. Det är som om jag aldrig riktigt vuxit från slukaråldern, jag har liksom fastnat där.

Hur kom det sig att du ville bli August-ambassadör?

– För mig handlar det mycket om att få vara en del av gemenskapen, att få träffa ännu fler nya människor som älskar att prata om böcker lika mycket som jag. Samtidigt är det en chans att få ta del av nyheter inom litteraturen. Mina förväntningar handlar nog mest om att få hitta nya författare att läsa och följa, samt nya människor att prata böcker med.