Amanda Ooms: "Böcker inspirerade mig att bli självständig"

Amanda Ooms på Augustgalan 2012. Foto: Sören Andersson

Värden för årets Augustgala upptäckte böcker i tonåren och inspireras av Birgitta Stenberg och Simone de Beauvoir. I år är det skådespelerskan, konstnären och författaren Amanda Ooms som håller i galan den 24 november.

Amanda Ooms växte upp utan särskilt mycket böcker omkring sig, och behovet av att läsa kom först i tonåren.

– Vi reste väldigt mycket när jag var liten, det var ett annat sätt för min far att ge mig berättelser, säger hon.

"Jag lät livet överfalla mig"

När väl bokintresset väckts slukade hon först hästböcker, för att sedan gå över till mer klassiska verk och läsa allt av Simone de Beauvoir.

– Jag hittade böcker som inspirerade mig att bli en självständig och tänkande kvinna. Beauvoir formulerade kvinnan som jag fortfarande letade efter att bli. Jag gillade idén att ha en själsfrände som inte var ett traditionellt kärleksförhållande, och har också alltid dragits till män som gör saker som jag vill göra.

En annan stor inspirationskälla är författaren Birgitta Stenberg, som avled tidigare i år.

– Jag levde lite som att jag var 18 fram tills jag var 42. Jag lät livet överfalla mig, levde i resväskor runt om i världen. Det tror jag kommer från Birgitta Stenberg.

Vänner och kunskapsbanker

För sex år sedan fick Amanda Ooms tvillingar och har svårt att hitta tid att läsa så mycket som hon skulle vilja. Sträckläsa böcker hinner hon numera bara på flyg- och tågresor. Men hon läser för barnen varje kväll.

 Det är en skön avslutning på dagen, man lugnar ner sig och åker någon annanstans, till en plats inne i sig själv, säger hon.

Vad är det då som är så fantastiskt med böcker? Amanda Ooms berättar att hon ser dem både som vänner och kunskapsbanker.

– Man kan lära sig saker, man kan resa fast man ligger helt stilla och få bekräftat saker man har varit med om, att man inte är ensam på jordklotet. Jag tycker om känslan av att hålla i en bok och veta att någon har arbetat stenhårt med den och bestämt sig för att det är viktigt att skriva ner vad den har inom sig. Det är en gåva.

 

Amanda Ooms är även värd för presskonferensen den 20 oktober, då de nominerade till årets Augustpris tillkännages. 

Jordan sneakers