"Allt mitt skrivande har en feministisk utgångspunkt"

Anders Rydell och Kristina Sandberg. Foto: Lisa Mattsson

Anders Rydell och Kristina Sandberg. Foto: Lisa Mattsson

I den första Augustpodden 2014 möts Anders Rydell och Kristina Sandberg. Kristina kommer direkt från ett höstdimmigt Falun där hon har varit på författarbesök, hem till Anders på Östermalm i Stockholm. De har skrivit två helt olika böcker, en nominerad i fackboksklassen och en skönlitterär, men hittar ändå gemensamma nämnare.

Kristina Sandbergs "Liv till varje pris" är den avslutande delen i en trilogi om den strävsamma hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Hon lever i ett samhälle som är hårt kontrollerat, in i minsta detalj av kafferepsbjudningarna.

– Din skildring är ingen särskilt ljus bild av folkhemmet. Det är väldigt mycket ångest, ett väldigt instängt samhälle, säger Anders Rydell.

– Det fanns ju en tanke om omsorg, om att bara kvinnan skapar det goda, fina, rena hemmet kanske inte mannen skulle vara på krogen och supa, säger Kristina Sandberg.

Hon berättar att hennes skrivande alltid har en feministisk utgångspunkt, och med berättelsen om Maj vill hon skriva om kvinnan som blir kvar i köket, snarare än om kvinnan som bryter sig loss. En kvinna som det är lätt att känna förakt inför, vilket Anders Rydell också erkänner att han gör.

– Det är just den här maniska relationen till att alltid städa och plocka undan. Det är något väldigt obekvämt med det, säger han.

Mycket i skildringen av hemmafruns liv handlar just om städning och obehaget inför smuts. Anders Rydell drar paralleller till sin bok, om nazisternas konststölder.

– Äckelkänslorna som Maj har i relation till smuts är väldigt närbesläktade med det folkhemsprojekt som nazisterna plockade upp. Det är egentligen samma stam med två olika grenar: att skapa det rena samhället. Men i nazisternas projekt inkluderas rasen. 

– Det handlar om maskulinitet i en perverterad form, hela projektet som de har med konsten, att finnas kvar för all evig framtid. Jag tänker på kontrasten till Maj, allt det hon gör med städandet och plockandet, det finns ingenting kvar av det, säger Kristina Sandberg.

 

Här kan du lyssna på alla årets Augustpoddar

Här kan du titta på när författarna läser sina brev till varandra

 

Nike