2020 års jury för Lilla Augustpriset

Juryn för 2020 års Lilla Augustpris utgörs av ordförande Lotta Lyssarides, tillsammans med Johanna Lindbäck, Anna Nordlund, Alex Haridi och Eva Boström. 

Lotta Lyssarides, juryns ordförande, har arbetat i bokbranschen i många år, främst med barn- och ungdomsböcker. Hon började som assistent på Carlsen/if Bokförlag (känt för bl. a. Pixiböcker, Tintin och Janne Lööf), fortsatte som redaktör på BonnierCarlsen och senare som utgivningschef på Natur & Kultur. Nu har hon varit förläggare på Alfabeta Bokförlag i tio år.

Johanna Lindbäck har skrivit elva barn- och ungdomsböcker. Den senaste är Karta för förälskade och andra vilsna som kom 2017. Hon har arbetat som svensklärare och har drivit podden Bladen brinner om barn- och ungdomslitteratur tillsammans med Lisa Bjärbo. I över tio år skrev hon på litteratursajten Bokhora.se.

Anna Nordlund är verksam som lektor i didaktik vid Uppsala universitet. Hon har disputerat i litteraturvetenskap och har gett ut ett flertal böcker, bland annat Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna (tillsammans med Bengt Wanselius, 2018) och Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor (tillsammans med Colette van Luik, 2019).

Alex Haridi är författare och dramatiker. Han debuterade 2015 med ungdomsromanen Huset mittemot. Som manusförfattare har han bland annat skrivit Äkta människorBlå ögon och Störst av allt.

Eva Boström är lärare och har arbetat som det i över 20 år. Hon brinner för litteratur och att få människor att läsa. 2006 startade hon bloggen Boktokig och hon finns även på instagramkontot med samma namn. Tidigare var hon bokrecensent på tidskriften Amelia.

 

 

 

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. En lektör läser och bedömer alla inkomna bidrag för att sedan lämna sitt urval till Lilla Augustprisets jury. Juryns uppgift är att läsa och omsorgsfullt välja ut vilka sex bidrag som nomineras till priset. Den 19 oktober får vi veta vilka texter de valt ut. De nominerade bidragen publiceras på Augustprisets sajt där vem som helst kan läsa och rösta på sitt favoritbidrag. Vem pristagaren slutligen blir, avgörs genom en sammanvägning av allmänhetens och juryns röst. De unga skribenter som skrivit de nominerade texterna bjuds alla in att närvara vid Augustgalan, vilken i år hålls den 23 november i Konserthuset Stockholm. Under galan får vi äntligen veta vem som tilldelas Lilla Augustpriset 2019. Pristagaren hyllas på scen och mottar prissumman på 15 000 kr och en Lilla August-statyett.