2019 års jury för Lilla Augustpriset utsedd

Juryn för Lilla Augustpriset 2019. Från vänster: Lotta Lyssarides, ordförande (foto: Sara Mac Kay), Johanna Lindbäck (foto: Stefan Tell), Patrik Lundberg (foto: Julia Lindemalm), Alex Haridi (foto: Stefan Tell), Eva Boström.

Juryn för 2019 års Lilla Augustpris utgörs av Lotta Lyssarides, ordförande, Johanna Lindbäck, Patrik Lundberg, Alex Haridi och Eva Boström. 

Lotta Lyssarides, juryns ordförande, har arbetat i bokbranschen i många år, främst med barn- och ungdomsböcker. Hon började som assistent på Carlsen/if Bokförlag (känt för bl. a. Pixiböcker, Tintin och Janne Lööf), fortsatte som redaktör på BonnierCarlsen och senare som utgivningschef på Natur & Kultur. Nu har hon varit förläggare på Alfabeta Bokförlag i tio år.

Johanna Lindbäck har skrivit elva barn- och ungdomsböcker. Den senaste är Karta för förälskade och andra vilsna som kom 2017. Hon har arbetat som svensklärare och har drivit podden Bladen brinner om barn- och ungdomslitteratur tillsammans med Lisa Bjärbo. I över tio år skrev hon på litteratursajten Bokhora.se.

Patrik Lundberg debuterade 2013 med den självbiografiska romanen Gul utanpå. Därefter har han skrivit romanen Onanisterna, fackboken Facit – konsten att skriva krönikor och demokratiboken Berättelsen om Sverige. Patrik Lundberg är även kolumnist i Expressen och vice ordförande i Sveriges Författarförbund.

Alex Haridi är författare och dramatiker. Han debuterade 2015 med ungdomsromanen Huset mittemot. Som manusförfattare har han bland annat skrivit Äkta människor, Blå ögon och Störst av allt.

Eva Boström är lärare och har arbetat som det i över 20 år. Hon brinner för litteratur och att få människor att läsa. 2006 startade hon bloggen Boktokig och hon finns även på instagramkontot med samma namn. Tidigare var hon bokrecensent på tidskriften Amelia.

 

 

 

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. En lektör läser och bedömer alla inkomna bidrag för att sedan lämna sitt urval till Lilla Augustprisets jury. Juryns uppgift är att läsa och omsorgsfullt välja ut vilka sex bidrag som nomineras till priset. Den 21 oktober får vi veta vilka texter de valt ut. De nominerade bidragen publiceras på Augustprisets sajt där vem som helst kan läsa och rösta på sitt favoritbidrag. Vem pristagaren slutligen blir, avgörs genom en sammanvägning av allmänhetens och juryns röst. De unga skribenter som skrivit de nominerade texterna bjuds alla in att närvara vid Augustgalan, vilken i år hålls den 25 november i Konserthuset Stockholm. Under galan får vi äntligen veta vem som tilldelas Lilla Augustpriset 2019. Pristagaren hyllas på scen och mottar prissumman på 15 000 kr och en Lilla August-statyett.