2018 års Augustpris tilldelas...

 

Från vänster: Magnus Västerbro, Linn Spjuth, Linnea Axelsson, Emma AdBåge. Foto: Sören Andersson.

 

Det prestigefyllda Augustpriset delades ut i Konserthuset Stockholm den 26 november i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset firar i år 30-årsjubileum, och prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.  Lilla Augustpriset delades också ut, för tjugofemte gången. Vinnaren får 15 000 kronor. Dessutom delades Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut för första gången.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.

Nedan följer pristagarna och juryernas motiveringar.

Se webbsändningen från Augustgalan här.

 

 Årets svenska skönlitterära bok

Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag
I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.

 

Årets svenska fackbok 

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag

En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?

 

Året svenska barn- och ungdomsbok

Gropen, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!

 

Lilla Augustpriset

vem beskyddar gudarna?, Linn Spjuth, Nora

I dagens dystopiska stämningar kan vi inte längre hoppas att antikens gudar ska rädda oss. Den här texten är både samtida och tidlös. Rasande, rytmisk, filmisk och omöjlig att värja sig mot. Det är oerhört skickligt.

 

Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Ilon Wikland

Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. 

 

 

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.

Se webbsändningen från Augustgalan här.