2012 års Augustpristagare utsedda

Ingrid Carlberg skrev årets svenska fackbok. Foto: Sören Andersson.

Det prestigefyllda Augustpriset har ikväll delats ut i Stockholms Konserthus i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.  Priset är 100 000 kronor och en bronsstatyett av Mikael Fare.

Lilla Augustpriset har också delats ut ikväll. Vinnaren får 15 000 kr.

Årets svenska skönlitterära bok 2012:

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag.

Juryns motivering: Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.

Juryn för Årets svenska skönlitterära bok har bestått av ordförande Kerstin M. Lundberg, Jenny Lindh, Olav Magnusson, Jonas Modig och Malin Ullgren. Till den skönlitterära klassen har 148 böcker sänts in från 36 förlag.

Årets svenska fackbok 2012:

”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg, Norstedts.

Juryns motivering: Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.

Juryn för Årets svenska fackbok har bestått av ordförande Thomas Willtorp, Lena Smedsaas, Jenny Beckman, Hélène Benno och Karin Sidén. Till fackklassen har 129 böcker skickats in från 48 förlag.

Årets svenska barn- och ungdomsbok 2012:

A B C å allt om D av Nina Ulmaja, Bonnier Carlsen.

Juryns motivering: En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.

Juryn för Årets svenska barn- och ungdomsbok har bestått av ordförande Cecilia Östlund, Anders Bernerson, Sofia Gydemo, Alice Kassius Eggers och Magnus Öhrn. Till barn- och ungdomsklassen har 144 böcker från 35 förlag skickats in.

Lilla Augustpriset 2012 har tilldelats:

Route 66 av Ulrika Nettelblad, född 1992, Umeå

Juryns motivering: Ett leende smyger fort fram i läsningen av Route 66. I berättelsens kvicka vändningar förstår man att detta är något som inte kan placeras. Det här är oförutsägbart, skruvat och alldeles eget med en unik karaktär. Ulrika Nettelblad skapar med sin rappa, torra och träffsäkra ton en förbryllande överväldighet som läsaren bara vill ha mer av.

Här finns Route 66 att läsa i sin helhet, liksom de andra bidragen som nominerats till Lilla Augustpriset 2012. 

Juryn har bestått av ordförande Stefan Skog, Helena Ahlin, Helena Didehvar, Ester Roxberg och Katarina Lycken Rüter. 561 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år har skickats in. Sex bidrag nomineras av juryn. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en omröstning på www.posten.se/lillaaugustpriset. Omröstningen pågick mellan den 22 oktober och 19 november.

Pressfrågor om de vinnande böckerna besvaras av förlagens presskontakter:

Frågor om Augustpriset besvaras av:

  • Kristina Ahlinder, Svenska Förläggareföreningen, tel: 070-769 84 45
  • Karin Sandberg, Svenska Förläggareföreningen, e-post: info@forlaggare.se, tel: 070-193 79 45

Pressfrågor besvaras av