Lilla Augustpriset 2021

Lilla Augustpriset 2021

Lilla Augustpriset 2021 tilldelades Mirja Flodin för novellen Min ursäkt. Priset delades ut vid Augustgalan på Södra Teatern den 22 november. Alla de nominerade texterna finns att läsa nedan.

Lilla Augustpriset Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Det instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset består av en statyett, samt prissumman 15 000 kronor.

Stelnat vatten

Daniella Ahlbin Berg
Ängelholm

Avskalat gestaltas två sjuåriga pojkars olika yttre livssituation och inre världar, och hur de möts i den mänskliga instinkten att rädda liv. Livets och dödens orättvisa prövas i en spänningsnovell kring den existentiellt obehagliga frågan varför just jag får leva när andra dör.

Min ursäkt

Mirja Flodin
Nästansjö

Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge.

Bykefloa

Matilda Modig
Lund

Här kliver författaren ur sin egen samtid för att skildra en historisk urscen – kvinnor som tvättar vid en strandkant. Trots att livsvillkoren har ändrats känner vi ändå väl igen oss i det allmänmänskliga, i skam och vanära, i omsorg och gemenskap, vilket gestaltas både elegant och gripande.

Tystnadens tankar

Mary Pope
Johanneshov

Tankarna rusar och virvlar i huvudpersonens huvud under ett besök hos psykologen. I monologen ges en inblick i psykisk ohälsa, bland annat i svårigheten att säga vad man tänker. Det är klarsynt och insatt skildrat, med en fint flödande text.