Nominerade 2020

Nominerade 2020

Lilla Augustpriset 2020 tilldelades Nanna Mikkelsen, för hennes novell Offret. Priset delades ut under ett digitalt direktsänt evenemang den 23 november.

De sex nominerade bidragen till Lilla Augustpriset 2020 finns att läsa nedan. Pristagaren utses genom att allmänhetens röst vägs samman med jurygruppens.

 

Läs mer om Lilla Augustpriset här.

Mitt älskade Haverdal

Josefine Larsson
Lund

Vad som börjar som en pastisch på en klassisk ungdomsnovell om den första kärleken slutar som något helt annat. Vändningen är fullständigt oväntad och samtidigt både logisk och trovärdig. Och det fungerar bara eftersom författaren har full kontroll över språket. Stilistiskt briljant.

Farfarsrummet

Allis Sääsk Berglund
Stockholm

En familjeberättelse i poesins form om smärtan att veta för lite om ett brustet ursprung på andra sidan Östersjön, på andra sidan järnridån. Med originellt bildspråk och säkra stilfigurer kring ords betydelser, fångas människans behov av förankring i språk och minne och familjehistoria.  

Elden kom

Karla Backlund
Uppsala

Med en prosalyrisk form tacklas klimatkrisen. Vilka konsekvenser får den? Hur känns den? Genom välvalda och skarpa scener, fin gestaltning och smarta formuleringar lyckas författaren skildra detta och klyftan som växer mellan generationer. Resultatet blir angeläget och ursinnigt.

Frö

Moe Duke-Bergman
Stockholm

Tänk om ett frö slår rot i min mage och börjar växa? Denna till synes barnsliga frågeställning ställs på sin spets i en dystopisk framtid där växtligheten har förädlats för att föda de evigt växande massorna. Med drivet språk och sinne för detaljer lyckas författaren sömlöst kombinera barnets växtkramp med frågor om identitet och miljöförstöring.

Offret

Nanna Mikkelsen
Södra Sandby

Bidraget har ett expressivt bildspråk som gör texten skrämmande och skapar en dystopisk atmosfär. Jordens undergång kommer allt närmare. På klostret funderar noviserna över varför. Vad kan de göra för att stoppa det? Skickligt lockas läsaren in i en text som överraskar och där det finns mycket att tolka in.

Brandstegen

Julia Kaplan
Bromma

Här får man en driven berättelse som tar sin genre på allvar. Det är smart, det är tempo och det finns ett mål. En fiffig och koncentrerad historia som flirtar med Netflix spänningsserier samtidigt som novellens grundregel om en oväntad tvist uppfylls.