Pristagare och nominerade 2019

Pristagare och nominerade 2019

Emma-Karin Rehnman belönades med 2019 års Lilla Augustpris för sin novell En ospelad fiol. Läs den texten och de övriga fem finalistbidragen här nedanför.

 

Lilla Augustpriset är en skrivtävling för unga mellan 16 och 20 år. De sex bästa bidragen väljs ut av en jury, och vinnaren utses genom att juryns röster och allmänhetens röster vägs samman.

 

Läs mer om Lilla Augustpriset här.

Hjärtat

Allis Sääsk Berglund
Stockholm
Juryns motivering : 

Hur beskriver man en person som har varit tätt intill en nästan hela livet? Från trötta Xbox-tummar till sköna tystnader lyckas författaren skildra vad en vän och en hel vänskap betyder. Genom fina och oväntade bilder förstår läsaren att den är allt.

förfäders vördnad

My Danvind
Strängnäs
Juryns motivering : 

Vad kan en sjö i mitten av ingenstans eller renens spår berätta? Författaren har på ett skickligt sätt låtit det avskalade möta det målande, i funderingar över arvet och platsens betydelse. Texten lyfter lyrikens styrka: att med få ord skapa tydliga bilder.

Blunda så ser du

Alice Nylander
Strömstad
Juryns motivering : 

Hur beskriver man en stjärnhimmel? Denna frågeställning blir avstamp för en diskussion om ordens förmåga att fånga det sinnena upplever. Historiens du och jag må misslyckas med att hitta de rätta orden, men det gör inte författaren.

En ospelad fiol

Emma-Karin Rehnman
Lidingö
Juryns motivering : 

Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.