Pristagare och nominerade 2018

Pristagare och nominerade 2018

vem beskyddar gudarna? av Linn Spjuth vann 2018 års Lilla Augustpris! Läs den texten och de övriga fem finalistbidragen här nedanför.

Linn Spjuth tilldelades Lilla Augustpriset 2018. Här mottar hon blommor av Helena Bergström, konferencier för Augustgalan 2018. Foto: Sören Andersson. 

Lilla Augustpriset är en skrivtävling för unga mellan 16 och 20 år. De sex bästa bidragen väljs ut av en jury, och vinnaren utses genom att juryns röster och allmänhetens röster vägs samman. I år skickades 500 bidrag in.

Läs mer om Lilla Augustpriset här.

Jag städade mitt rum idag: en dialog

Elin Herrault
Hägersten
Juryns motivering : 

Med bra rytm, sprudlande energi och tät komposition förs berättelsen Jag städade mitt rum i dag effektivt framåt. Historien lämnar utrymme för tolkning handlar det om tvångstankar och ångest eller om överskottsenergi och nyfikenhet på livets varande?

Garderobiär

Samuel Levander
Stockholm
Juryns motivering : 

En egensinnig berättelse om två aktörer i natten: gästen och garderobiären. Den ena dansar och roar sig, den andra delar ut brickor och lyder. Med fantasi och finurlighet utforskar författaren vad som händer när garderobiären utmanar nattens spelregler.

vem beskyddar gudarna?

Linn Spjuth
Nora
Juryns motivering : 

I dagens dystopiska stämningar kan vi inte längre hoppas att antikens gudar ska rädda oss. Den här texten är både samtida och tidlös. Rasande, rytmisk, filmisk och omöjlig att värja sig mot. Det är oerhört skickligt. 

att vara en Vacker Flicka

Linn Spjuth
Nora
Juryns motivering : 

att vara en Vacker Flicka är en välkomponerad och fint gestaltad berättelse om samhällets förväntningar och egna ambitioner, men också om mod och förändring. En klassisk historia berättad med ny dramaturgi och framtidshopp.

Utdrag ur ett liv

Sanna Wall
Hisings Backa
Juryns motivering : 

Varför mår jag så här? Det frågar sig poeten bakom Utdrag ur ett liv. En uppväxt skildras: sju, elva, 13, 15, 16, 17, 18, 19 år. Besvikelser och lidande, men utan klyschor. Bara rakt och ärligt; inifrån och utifrån; jakten på en strimma ljus.