Pristagare och nominerade 2018

Pristagare och nominerade 2018

vem beskyddar gudarna? av Linn Spjuth vann 2018 års Lilla Augustpris! Läs den texten och de övriga fem finalistbidragen här nedanför.

Linn Spjuth tilldelades Lilla Augustpriset 2018. Här mottar hon blommor av Helena Bergström, konferencier för Augustgalan 2018. Foto: Sören Andersson. 

Lotta Lyssarides, Lilla Augustprisets juryordförande, skriver så här om de nominerade texterna:

Juryn har haft livliga diskussioner under arbetets gång, men är djupt enig om en sak – att det är en ära att få vara med och nominera bidragen till Lilla Augustpriset, Sveriges största litterära tävling för unga. Det är alltså här vi kan få en inblick i framtiden, det är här många av morgondagens författare står att finna. Det har funnits så många fantastiska berättelser att ta del av. Det har varit riktigt svårt att bara få välja sex bidrag. Men i den svårigheten ligger också något väldigt upplyftande - Litteraturen lever, vi har många begåvade författarskap att se fram emot.

Det har också varit glädjande att se att så många texter andas framtidstro och hopp. Omvärlden är i centrum, blicken lyft från det egna jaget. Vi har även imponerats av lekfullheten i språk, form och tematik och lagt märke till att poesin och prosalyriken kommit stort i år.

I en orolig tid har vi i alla fall ett område vi inte behöver bekymra oss över: Återväxten av de svenska författarna.

Juryns ordförande

Lotta Lyssarides

 

 

Lilla Augustpriset är en skrivtävling för unga mellan 16 och 20 år. De sex bästa bidragen väljs ut av en jury, och vinnaren utses genom att juryns röster och allmänhetens röster vägs samman. 2018 skickades 500 bidrag in.

Läs mer om Lilla Augustpriset här.

Garderobiär

Samuel Levander
Stockholm
Juryns motivering : 

En egensinnig berättelse om två aktörer i natten: gästen och garderobiären. Den ena dansar och roar sig, den andra delar ut brickor och lyder. Med fantasi och finurlighet utforskar författaren vad som händer när garderobiären utmanar nattens spelregler.

Utdrag ur ett liv

Sanna Wall
Hisings Backa
Juryns motivering : 

Varför mår jag så här? Det frågar sig poeten bakom Utdrag ur ett liv. En uppväxt skildras: sju, elva, 13, 15, 16, 17, 18, 19 år. Besvikelser och lidande, men utan klyschor. Bara rakt och ärligt; inifrån och utifrån; jakten på en strimma ljus.