Pristagare och nominerade 2017

Pristagare och nominerade 2017

Saga Miketinac belönades med Lilla Augustpriset 2017 för sin text Den röda cykeln. Nedan återfinns de sex texter som nominerades till Lilla Augustpriset 2017. Totalt inkom 457 bidrag. Lilla Augustpriset delades ut på Augustgalan den 27 november 2017 i Konserthuset i Stockholm.

Lotta Lyssarides, Lilla Augustprisets juryordförande, skriver så här om Lilla Augustpriset 2017: 

Att vara med i juryn för Lilla Augustpriset är ett av de roligaste och mest spännande uppdrag man som bokarbetare kan ha.

Det enda juryn vet om författarna är att de är någonstans mellan 16 och 20 år gamla. Att inte ha en aning om vem som skrivit novellerna blir ett helt rent möte mellan läsaren och texten, inget står i vägen. Det har varit ett styvt arbete att göra ett urval bland bidragen, vilket är glädjande och hoppingivande för framtiden. Ingen har väl missat de skärrade rapporterna om skolungdomars bristande språkkunskaper. Lilla Augustpriset bevisar att det även finns en helt annan sida av verkligheten. Vi i juryn är imponerade av språkbehandlingen, pregnansen och stilsäkerheten hos bidragen. Och på samma gång upplyfta av att författarna har en angelägen historia att berätta. Att de sedan lyckas sy ihop språk och handling till en diktsvit eller en novell om max 22 500 tecken – inklusive blanksteg – med en början, ett slut och en intressant avhandling däremellan är beundransvärt.

Vi är övertygade om att vi snart kommer att få se flera av årets författare i en bokhandel nära dig.

Juryns ordförande
Lotta Lyssarides

Lilla Augustprisets jury 2017

Lotta Lyssarides, ordförande, förläggare och redaktionschef på Alfabeta förlag

Johanna Karlsson, svensklärare och bokbloggare

Patrik Lundberg, författare och journalist

Malin Nordén, chef internkommunikation och medierelationer, PostNord

Amanda Svensson, författare, översättare och kulturskribent

---

Mer information om Lilla Augustpriset hittar du här.

De fyra årstiderna

Henning Bollmark
Uppsala
Juryns motivering : 

I den egensinniga diktsviten De fyra årstiderna korsas med imponerande språkfärdighet klassisk vers med den moderna drogkulturens hårda språk. Dessa poetiska tripprapporter har lika mycket gemensamt med Bellman och Taube som med beatpoesi, hiphop och ljusskygg internetprosa. Här har vi att göra med en poet som med snille och mod lyckats skapa något alldeles unikt. 

Expressionism på flaska

Henrietta Andersson
Bromma
Juryns motivering : 

Det sitter en högstadieelev på en sandlådekant och halsar ur en stulen pinot noir. Killarna omkring henne är samma killar som hon har känt sedan förskolan, men ikväll är både de och hon annorlunda. Expressionism på flaska är en välkomponerad novell om ett bryskt uppvaknande. Trots berättelsens dramatiska innehåll är språket återhållsamt men formuleringarna målande. 

Resan

Jonathan Norberg
Sundsbruk
Juryns motivering : 

Aldrig mer, sa världen. Ändå hörs stöveltramp på gatorna, i Sverige år 2017. Resan skildrar när den unge mannen Viktor åker till Stockholm för att delta i en nazistdemonstration. Med precision gestaltar författaren en inre och en yttre resa och väjer inte för att utforska människans allra mörkaste sidor.

Flaskskeppsdag

Anna Norrby Andersson
Knivsta
Juryns motivering : 

I novellen Flaskskeppsdag beskrivs en familjs undergång. På väldisponerad prosa och med hjälp av skickligt använda metaforer och ett målande språk får läsaren följa familjen under en solig sommardag då tiden inte går att stoppa: pojken som är orolig för hur betygen ska mottas, den vackra mamman som solar i trädgården och den labila, misshandlande pappan. Via rädsla, tvära humörsvängningar, utbrott och uppbrott leder historien fram till det avgörande beslutet som sänker familjen. 

Blod

Saga Miketinac
Ronneby
Juryns motivering : 

Blod är en sällsynt klaustrofobisk berättelse om smärta. Om flykt: från bomber som faller och från verklighet. Om död: den äkta och den själsliga. Om våld och homofobi och diaspora och den där ångesten som känns i alla celler. Om kriget som för många inte tar slut förrän livet gör det.

Den röda cykeln

Saga Miketinac
Ronneby
Juryns motivering : 

Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.