Pristagare och nominerade 2016

Pristagare och nominerade 2016

Stort grattis till Sigrid Nikka som tilldelats Lilla Augustpriset för sitt bidrag Då rallarrosen blommar!  2016 skickades rekordmånga texter in till tävlingen – 632 stycken! Fram till och med den 21 november pågick en omröstning där allmänheten hade chansen att påverka vilket av bidragen som korades till vinnare. Den lyckliga vinnaren tillkännagavs och mottog sitt pris, 15 000 kr, under Augustgalan den 28 november i Stockholms Konserthus. Läs vinnartexten och de fem andra nominerade bidragen nedan.

Erik Titusson, Lilla Augustprisets juryordförande, skriver så här om de sex bidrag som juryn valt att nominera: 

Två saker kännetecknar årets inskickade bidrag, dels bredden och dels samtiden. Vi har läst flera texter som utmanar och leker med etablerade genrer som sci-fi, romance, thriller och fantasy - skrivna med en sprakande berättarglädje. Genrebredden avspeglas också i de sex bidrag som juryn har valt att nominera och som är samlade i den här boken. Men samtidens stora utmaningar återfinns också bland de inskickade bidragen. Det som skildras är en ofta brutal samtid som tvingat flera författare att se bortom sin egen person för att istället försöka ta sig an de stora frågorna - vilka är vi och vilka vill vi vara?

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. I år skickades hela 632 bidrag in för bedömning av juryn. Förra årets vinnare Rasmus Bjerkander beskrev hur författardrömmen fick en skjuts när han tog emot Lilla Augustpriset ur kulturministerns hand. Det är juryns förhoppning att författarna till årets nominerade bidrag får samma känsla. Vi i juryn ser fram emot att läsa mer!

Juryns ordförande
Erik Titusson

Mer information om Lilla Augustpriset hittar du här.

Nedräkning

Sanna Fagerström
Uppsala
Juryns motivering : 

I novellen Nedräkning kliver vi in i ett märkligt universum där det råder ständigt mörker. Ungdomarna Kim och Sebastian räknar timmar, minuter och sekunder tills … ja, vad som ska hända med dem vet de inte, men att det är något hemskt framgår med all önskvärd tydlighet. Brott är begångna och straff ska utmätas, när tiden väl tickat klart. Berättelsens täta språk och drivna framåtrörelse föser läsaren obevekligt mot undergången.

Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet

Henning Bollmark
Uppsala
Juryns motivering : 

Redan i det första stycket ger det högtidliga språket i Perspektiv en rymdsaga om Medelhavet läsaren en ledtråd om att någonting storslaget ska hända. Och det gör det. En far och två barn på två olika skepp mot framtiden i Mittens Rike. När förutsättningarna plötsligt ändras måste fadern ta ett svårt beslut.

Samklang

Matilda Stjernqvist
Ryssby
Juryns motivering : 

Akila arbetar som reklambanan på torget men vill egentligen komma in på läkarlinjen. Folk blir förvånade över att hon pratar bra svenska, fast hon är född i Eskilstuna. Inte ens bästa vännen Jenna verkar förstå hur det är att bära sitt utanförskap synligt på kroppen – eller gör hon? Samklang är en varm berättelse om drömmar, tro och vänskap. Med humorn som vapen ställer författaren fördom efter fördom på huvudet i denna lilla samtidspärla. 

Då rallarrosen blommar

Sigrid Nikka
Höllviken
Juryns motivering : 

Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.

Jag är 20 år och har OCD

Gabriel Zetterström
Lidingö
Juryns motivering : 

Jag är 20 år och har OCD är en våldsamt underhållande hälsning från en hjärna där tankeverksamheten går på högvarv. Författaren tar oss från det amerikanska presidentvalet till Systembolaget till fotbolls-VM i Brasilien, via olycklig kärlek, Tinder och Margareta Winbergs bortkomna namne. Är tankeströmmen bara ett sätt att stänga ute andra, jobbigare tankar? Kanske, kanske inte. Hur som helst har vi här att göra med en författare som förmår skapa kreativ ordning i galenskapen. 

Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner

Smilla Luuk
Stockholm
Juryns motivering : 

En klarröd halsduk och ett dito hjärta. Ett knippe klarröda tulpaner och ett liv som står på hold medan kärleken vägs på distans. Innehållet i novellen Åttahundratusen trehundrafemtiosex klick och ett knippe röda tulpaner är tusen år gammalt, men kärleken är ny. Medan vi njuter av fina metaforer och snygga formuleringar väntar vår huvudperson på beskedet som ska hela eller trasa sönder tillvaron.