Nominerade till Augustpriset 2013

Nominerade till Augustpriset 2013

De 18 titlar som nominerades till Augustpriset 2013 tillkännagavs under en presskonferens den 21 oktober. De sex texter som nominerades till Lilla Augustpriset avslöjades också. Här följer nomineringarna och juryernas motiveringstexter.


Nominerade till Augustpriset 2013. Fr. vä Katarina Frostenson, Eva Lindström, Klara Persson, Tore Janson, Dan Josefsson, Lena Andersson, Sara Kadefors, Lena Sundström, Athena Farrokhzad, Ellen Karlsson, Kjell Westö, Bea Uusma, PO Enquist, Frida Nilsson, Marie Mandelmann, Lena Sjöberg och Sven Olov Karlsson. Foto: Sören Andersson.

 

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur & Kultur
Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik.
Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar.
Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri.

 
Liknelseboken. En kärleksroman, Per Olov Enquist, Norstedts
I nio ”liknelser”, magiskt knutna till de nio utrivna sidorna i faderns notesblock leder oss Enquist tillbaka till uppväxtens Granholmen, till den djupt troende modern och den molande faderlösheten. Med värme och återhållen uppsluppenhet berättar han om kvinnan i Larssonsgården, om sexualiteten och befrielsen. På ett sällsamt språk har Enquist vävt ihop det arkaiska med det biografiska och skrivit den kärleksroman som egentligen aldrig skulle ha blivit.
Man baxnar!
 
Vitsvit, Athena Farrokhzad, Albert Bonniers Förlag
Ibland behöver vi vända på perspektiv och bryta invanda mönster. Hur detta går till, visar Athena Farrokhzad med sin omsorgsfullt komponerade diktbok Vitsvit.
Hennes banbrytande uppväxtskildring får oss att redan på boksidan se världen vitsvart och begripa estetikens och politikens förmåga att föra oss samman.
Angelägen litteratur kan åstadkomma hisnande känslor hos sina läsare. Vitsvit är full av dessa häpnadsväckande ögonblick.
 
Tre vägar, Katarina Frostenson, Wahlström & Widstrand
I Katarina Frostensons händer kan poesin vara både lekfull och cerebral, röra sig från barnkammarramsan till Hölderlin. 
Tre vägar är en rik poetik, som förenar det omedelbara intryckets klanger med eftertanken. Den förnyar och utmanar våra föreställningar om hur dikt ska se ut och låta.
Här inbjuds vi att gå de tre vägarnas upptäcktsfärd in i ett dynamiskt författarskap som överraskar och som retas.
 
Porslinsfasaderna, Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur
I romanen Porslinsfasaderna tar Sven-Olov Karlsson oss åter till den fiktiva byn Eriksfors i det verkliga Västmanland. Familjen Silver överlever bruksortens död genom att helt enkelt sälja av den på auktion: dess kökssoffor, dess finrumsbord, dess jordfräsar. På gården Löftet odlar man svek, synskhet och kärleksbrist som räcker i flera generationer.
Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven-Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet.
 
Hägring 38, Kjell Westö, Albert Bonniers Förlag
Helsingfors 1938. Ett världskrig ska snart bryta ut. Ännu kan du köpa lantpaté och italienska oliver i saluhallen men i din port kan du misshandlas av okända, välklädda män.
Med thrillerns grepp visar Westö hur våldet och rädslan kryper närmare och att såren från det finska inbördeskriget 1918 långt ifrån är läkta. Blodspåren finns kvar och ingenting är förlåtet.
Westö är en av de stora Helsingforsskildrarna. Här för han in ett nytt element i sin vackra berättarkonst: den hotfulla spänningen.
 

Nominerade till Årets svenska fackbok

Germanerna. Myten. Historien. Språken, Tore Janson, Norstedts
Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia – på gott och på ont.
 
Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick, Dan Josefsson, Lind & Co
Det fanns mer att avslöja kring det som har kallats århundradets rättsskandal. Systematiskt, men i en rafflande berättarstil, blottlägger Dan Josefsson kopplingarna mellan alla de personer som gjorde Sture Bergwall till seriemördaren Thomas Quick. Undan för undan skärskådas trovärdigheten hos de experter som fick Sture att frammana sina "minnen". Och i sin kartläggning presenterar författaren den person han anser har varit navet i hela snurren och från sin dolda position hade inflytande över dem alla.
 
Självhushållning på Djupadal, Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann, Bonnier Fakta
Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv.
 
438 dagar. Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar, Johan Persson, Martin Schibbye, Offside Press AB
Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut. 
 
Spår, Lena Sundström, Natur & Kultur
Lena Sundström har skrivit en gastkramande dokumentär berättelse om hur tre svenska journalister avslöjade hur amerikanska CIA-agenter tilläts hämta två egyptier i Sverige och föra dem till Egypten, där de torterades. Med ett fenomenalt sinne för detaljer och på ett medryckande sätt skildras bakgrunden, slitet, turerna och målmedvetenheten hos de tre som till sist kunde göra avslöjandet. Trots att fallet nu är 12 år gammalt så känns skildringen högaktuell.
 
Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva), Bea Uusma, Norstedts
Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt. 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Om detta talar man endast med kaniner, Anna Höglund, Lilla Piratförlaget
”Jag kom till världen en vårdag för tretton år sedan. Jag ångrade mig nästan genast.” Så inleds Anna Höglunds vackra och melankoliska allåldersbilderbok. Med en blandning av kollage, fotografi och måleri, en mörk färgskala och åtskilliga konsthistoriska referenser, har hon skapat en ny och alldeles egen bildvärld.
 
Lex bok, Sara Kadefors, Lilla Piratförlaget
Lex är en outsider. Hon väljer att ställa sig utanför. Hon börjar blogga och snart har bloggen blivit större än hennes eget liv. Sara Kadefors har skrivit en skruvad, stilistiskt driven och psykologiskt komplex roman. Med genomskådande blick kommenterar hon sin samtid och den individcentrerade bloggenerationen.
 
Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag
En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.
 
Jagger, Jagger, Frida Nilsson, Natur & Kultur
Bengt är åtta år och mobbad. Mötet med uteliggarhunden Jagger, som bor i en container, förändrar Bengts liv. Med suggestiv kraft och subtil humor skildrar Frida Nilsson barns utsatthet och en självupptagen vuxenvärld. Detta är en stark berättelse om utanförskap och upprättelse.
 
Maximilian och Minimilian, Klara Persson, Urax
Vad är fördelarna med att vara liten respektive stor? Och kan Maximilian som är så stor verkligen få plats i en så liten bok? Med en träffsäker ton, en kolorit med kraftig verkan och en linjering som dansar över sidorna undersöker Klara Persson språkets och bilderbokens möjligheter på ett hejdlöst roligt sätt.
 
Cirkusloppor på luffen, Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren
Två små vagabonder kommer till Madrid i denna melodiskt rimmande äventyrshistoria. Med detaljrika bilder där perspektiven skiftar och färgerna harmonierar med stämningslägena, berättar Lena Sjöberg om tryggheten i att vara två i den stora, vida världen, och om att aldrig tappa hoppet, även om man är en liten loppa.

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

Då skulle världen vara en vacker plats, Nicole Accord, Ludvika
Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.
 
Getingfällan, Nicole Accord, Ludvika
En vecka är ingen tid, egentligen. Och ändå hinner det som inte får hända hända. Övergiven och i vägen för den nya familjelyckan skickas vår nybakade student iväg på en lägervecka som präglas av stor ensamhet och ett ständigt getingsurr. I den tafatta och surmulna dialogen mellan rumskamraterna stegras alienationen. Getingfällan är en oväntat obehaglig berättelse med ett vackert språk och bisarrt innehåll.
 
En halv evighet, Louise Axelsson, Stockholm
När är man egentligen sjuk? Kan kärlek uppstå vid första ögonkastet? Vad består vänskap av? I novellen En halv evighet får vi stora känslor och fina bilder serverade på ett rappt, charmigt och humoristiskt sätt. Det här är en inkännande jag-berättelse om att hitta sig själv. Temat är välbekant, och ändå har vi aldrig fått det beskrivet precis så här. Man vill genast ha mer av den poetiska författarrösten. 
 
Kontaktannons: Pappa sökes, Erica Lindberg, Vällingby
Med en känslostark text skildrar författaren en trovärdig upplevelse av en förälders svek. Kontaktannons: Pappa sökes är en uppgörelse med en barndom som innebär en konstant kamp för att bli sedd och ett vittnesmål om ett barns förtvivlade längtan efter att inte behöva agera mamma till sin pappa. Berättelsen genomsyras av smärtan när fundamentet i tillvaron inte finns där.
 
En småstads längtande hjärta, Linnea Svensson, Lidköping
Med en skoningslös, skarp blick skildras småstadslivet och längtan bort därifrån. Bort från arbetet på äldreboendet där tillvaron bjuder på Bingo och ägg med kaviar, bort från skribentuppdragen om schottis och loppis på den lokala tidningen. Livet pågår någon annanstans, i Paris. Men hur kan man samtidigt bevara tryggheten som omsluter hemstaden? En småstads längtande hjärta är en innerlig berättelse om att vara ung och stå framför dörren till samtidens oändliga valmöjligheter, som kanske aldrig öppnas.
 
Min mors händer, Linnea Svensson, Lidköping
Min mors händer skildras en badutflykt med mamma där inget storartat händer eller sägs, och ändå blir så mycket tydligt. Med både skärpa och ömhet i blicken beskrivs den skörstarka relationen mellan en mor och det barn som lämnat barndomen; en moget berättad historia som lämnar vemodig värme efter sig. 

 

Sammanlagt har 481 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 170 titlar från 45 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 148 böcker från 52 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 163 titlar från 35 förlag. Antalet inskickade böcker är rekordhögt i år, liksom antal förlag som anmält titlar. Till Lilla Augustpriset har 628 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in, vilket även det är rekordmånga. Läs de nominerade bidragen till Lilla Augustpriset här.