Pristagare och nominerade 2015

Pristagare och nominerade 2015

Varmt grattis Rasmus Bjerkander, som tilldelats Lilla Augustpriset för bidraget Den på intet vis speciella! Hela 557 bidrag skickades in till Lilla Augustpriset 2015. Läs vinnartexten och de fem andra nominerade bidragen nedan.

Fram till och med den 15 november 2015 hade allmänheten chansen att vara med och påverka genom att rösta fram sin favorit. Efter omröstningen utsågs det vinnande bidraget genom att juryns och allmänhetens röster vägdes samman. Den lyckliga vinnaren tillkännagavs och mottog sitt pris, 15 000 kr, under Augustgalan den 23 november i Stockholms Konserthus.

Erik Titusson, Lilla Augustprisets juryordförande, skriver så här om de sex bidrag som juryn valt att nominera: 

"En berättelse är inte en väg att följa ... den är mer som ett hus. Du går in och stannar ett slag, går fram och tillbaka och uppehåller dig där du önskar och upptäcker hur rummet och korridorerna förhåller sig till varandra, hur världen utanför förändras när du ser på den genom dess fönster ..." - Alice Munro

I samband med jurymötet så talade vi om att det på sätt och vis var orättvist att det är just noveller som ska skickas in till en skrivartävling för unga skribenter. Det är notoriskt svårt att skriva noveller, eftersom det begränsade formatet inte tillåter den typ av utsvävningar som räddat både en och annan författare.

Nobelpristagaren Alice Munro såg en fördel med det kortare formatet, det var det enda hon hann skriva innan något eller någon avbröt henne. Vi läsare kanske ska vara tacksamma för dessa avbrott, eftersom hon kom att såväl förnya som förvalta novellen. I citatet ovan beskriver Alice Munro berättelsen som ett hus. Bland årets 557 bidrag, ett antal som gör Lilla Augustpriset till Sveriges största litterära pristävling för unga, fann vi i juryn sex hus som vi särskilt gärna vistas i.

Välkommen in!

Erik Titusson, juryns ordförande

 

Mer information om Lilla Augustpriset hittar du här.

Två fel gör ett rätt...

Sofia Dorotea Svensson
Lund
Juryns motivering : 

I Två fel gör ett rätt... bjuds läsaren in till en hemlig värld, på en gång mörk och ljus. Den unge pianoeleven och hans lärarinna ägnar sig åt det mest förbjudna i denna berättelse om oskuld och erfarenhet, lust och övergrepp. Ett egensinnigt bildspråk och en hypnotisk nerv i texten visar på en författare som vågar ta ut svängarna och utnyttja det litterära språkets gränslösa potential.

Den på intet vis speciella

Rasmus Bjerkander
Linköping
Juryns motivering : 

Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.

Drömland

Lovisa Lyngfelt
Göteborg
Juryns motivering : 

Vad som är dröm och vad som är verklighet är inte helt lätt att veta i den lika suggestiva som vardagsnära novellen Drömland. Skickligt undviker författaren alla drömskildringens fällor och levererar istället en tät, poetisk och mycket intrikat textväv där smärtpunkten gömmer sig någonstans mellan sömn och vaka. Det är en berättelse som förvånar, roar och upprör, och som växer med varje läsning.

Självmordsbrev

Sofia Dorotea Svensson
Lund
Juryns motivering : 

Trots att berättarjaget inte är ett helkroppsförlamat alko med hudcancer har hen bestämt sig för att avsluta sitt liv och listar anledningarna i punktform. Novellen Självmordsbrev är dock allt annat än sorglig. Tonen är rapp och humoristisk. Slutet är överraskande.

Sommartid

Maria Kotaleski
Stocksund
Juryns motivering : 

I Sommartid tassar huvudpersonerna på gränsen till det förbjudna. Hon är som en syster för honom, men vill mer. Dialogen är övertygande. Bildspråket får det att kännas som att vi befinner oss i skidstugan, en kort stund innan middagen måste påbörjas.