Nominerade bidrag 2013.

Nominerade bidrag 2013.

Lilla Augustpriset 2013 tilldelades Nicole Accord för Då skulle världen vara en vacker plats. Läs vinnarbidraget och 2013 års fem övriga finalister genom att klicka på bidragets namn i listan nedan. Totalt inkom 628 stycken bidrag.

Pristagare! Då skulle världen vara en vacker plats av Nicole Accord, Ludvika

Juryns motivering: Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.

 

Getingfällan, Nicole Accord, Ludvika

Juryns motivering: En vecka är ingen tid, egentligen. Och ändå hinner det som inte får hända hända. Övergiven och i vägen för den nya familjelyckan skickas vår nybakade student iväg på en lägervecka som präglas av stor ensamhet och ett ständigt getingsurr. I den tafatta och surmulna dialogen mellan rumskamraterna stegras alienationen. Getingfällan är en oväntat obehaglig berättelse med ett vackert språk och bisarrt innehåll.

 

En halv evighet, Louise Axelsson, Stockholm

Juryns motivering: När är man egentligen sjuk? Kan kärlek uppstå vid första ögonkastet? Vad består vänskap av? I novellen En halv evighet får vi stora känslor och fina bilder serverade på ett rappt, charmigt och humoristiskt sätt. Det här är en inkännande jag-berättelse om att hitta sig själv. Temat är välbekant, och ändå har vi aldrig fått det beskrivet precis så här. Man vill genast ha mer av den poetiska författarrösten. 

 

Kontaktannons: Pappa sökes, Erica Lindberg, Vällingby

Juryns motivering: Med en känslostark text skildrar författaren en trovärdig upplevelse av en förälders svek. Kontaktannons: Pappa sökes är en uppgörelse med en barndom som innebär en konstant kamp för att bli sedd och ett vittnesmål om ett barns förtvivlade längtan efter att inte behöva agera mamma till sin pappa. Berättelsen genomsyras av smärtan när fundamentet i tillvaron inte finns där.

 

En småstads längtande hjärta, Linnea Svensson, Lidköping

Juryns motivering: Med en skoningslös, skarp blick skildras småstadslivet och längtan bort därifrån. Bort från arbetet på äldreboendet där tillvaron bjuder på Bingo och ägg med kaviar, bort från skribentuppdragen om schottis och loppis på den lokala tidningen. Livet pågår någon annanstans, i Paris. Men hur kan man samtidigt bevara tryggheten som omsluter hemstaden? En småstads längtande hjärta är en innerlig berättelse om att vara ung och stå framför dörren till samtidens oändliga valmöjligheter, som kanske aldrig öppnas.

 

Min mors händer, Linnea Svensson, Lidköping

Juryns motivering: Min mors händer skildras en badutflykt med mamma där inget storartat händer eller sägs, och ändå blir så mycket tydligt. Med både skärpa och ömhet i blicken beskrivs den skörstarka relationen mellan en mor och det barn som lämnat barndomen; en moget berättad historia som lämnar vemodig värme efter sig.