Pristagare och nominerade 2012

Pristagare och nominerade 2012

Ulrika Nettelblad fick Lilla Augustpriset 2012 för sitt bidrag "Route 66". Här är de sex texter av fem olika skribenter som juryn valde att nominera till Lilla Augustpriset 2012. Totalt 561 bidrag skickades in. Erik Hultin har skrivit två av de nominerade bidragen. Klicka på titlarna för att ladda ned och läsa texterna i sin helhet.

 
 
Ulrika Nettelblad. Foto: privat.
 

Vinnare! Route 66 av Ulrika Nettelblad, född 1992, Umeå.

Juryns motivering: Ett leende smyger fort fram i läsningen av Route 66. I berättelsens kvicka vändningar förstår man att detta är något som inte kan placeras. Det här är oförutsägbart, skruvat och alldeles eget med en unik karaktär. Ulrika Nettelblad skapar med sin rappa, torra och träffsäkra ton en förbryllande överväldighet som läsaren bara vill ha mer av.

 


Erik Hultin. Foto: Privat

 

En arbetsplats (Östtyskland - 11 oktober 1972) av Erik Hultin, född 1995, Billdal.

Juryns motivering: En "arbetsplats" i DDR i början av 1970-talet, inte vilken som helst utan säkerhetstjänstens, återskapas i Erik Hultins novell där ett isberg av händelser och omständigheter lurar under den bedrägligt lugna ytan, och obevekligt drar oss med i berättelsens mörka virvel. Det är kusligt skickligt.

Ekvationskalkyler av Erik Hultin, född 1995, Billdal.

Juryns motivering: Det är inget mindre än en skapelsemyt som Erik Hultin med formmedveten precision åskådliggör i sin koncentrerade diktsvit Ekvationskalkyler, som med närmast matematisk exakthet sammanfogar orden och ger dem liv och rörelse i ett poetiskt universum, ett verkligt mirakel.

 


Elin Stenlöf. Foto: privat.
 

Det avgörande skottet av Elin Stenlöf, född 1994, Västerås.

Juryns motivering: Med språklig precision och säkert handlag visar Elin Stenlöf i sin novell hur samma situation kan beskrivas på helt olika sätt, och hur orden formar vår förståelse av omvärlden. Ett nytt Hungerspel eller något helt annat – den som läser får se.

 


Maja Tinnerwall. Foto: privat.
 

Rapport från norra Norrlands fjälltrakter av Maja Tinnerwall, född 1991, Vikbolandet.

Juryns motivering: Med en stark känsla för skapande av stämning skriver författaren med ett språk som flyter fram och åstadkommer en atmosfär av vemodig saknad och längtan. I huvudpersonens Norrland får människors erfarenheter av ensamhet, trygghet, utanförskap och lugn samsas genom ej uttalade ord och tysta myllrande tankar.

 


Anna Hoogland. Foto: privat.
 

Stensyskon av Anna Hoogland, född 1994, Halmstad.

Juryns motivering: I en sinnligt detaljrik skildring delar vi i denna novell en ung kvinnas upplevelser, tankar och funderingar en kall vårvinterdag. Stensyskon omfattar många oväntade ögonblick som leder läsaren fram till ett spontant möte med en ung pojke. En pojke som väcker både nyfikenhet och längtan. Berättelsen omfamnas av en mild melankoli som mot slutet bärs upp av en förvissning om att det finns en fortsättning efter detta möte.