Lilla Augustpriset genom åren

Lilla Augustpriset genom åren

2020...

års Lilla Augustpris tilldelades Nanna Mikkelsen, för novellen Offret. Juryns nomineringar finner du här nedan.

Elden kom, Karla Backlund, Uppsala
Med en prosalyrisk form tacklas klimatkrisen. Vilka konsekvenser får den? Hur känns den? Genom välvalda och skarpa scener, fin gestaltning och smarta formuleringar lyckas författaren skildra detta och klyftan som växer mellan generationer. Resultatet blir angeläget och ursinnigt.

Frö, Moe Duke-Bergman, Stockholm              
Tänk om ett frö slår rot i min mage och börjar växa? Denna till synes barnsliga frågeställning ställs på sin spets i en dystopisk framtid där växtligheten har förädlats för att föda de evigt växande massorna. Med drivet språk och sinne för detaljer lyckas författaren sömlöst kombinera barnets växtkramp med frågor om identitet och miljöförstöring.

Offret, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby
Bidraget har ett expressivt bildspråk som gör texten skrämmande och skapar en dystopisk atmosfär. Jordens undergång kommer allt närmare. På klostret funderar noviserna över varför. Vad kan de göra för att stoppa det? Skickligt lockas läsaren in i en text som överraskar och där det finns mycket att tolka in.

Brandstegen, Julia Kaplan, Bromma
Här får man en driven berättelse som tar sin genre på allvar. Det är smart, det är tempo och det finns ett mål. En fiffig och koncentrerad historia som flirtar med Netflix spänningsserier samtidigt som novellens grundregel om en oväntad tvist uppfylls.

Mitt älskade Haverdal, Josefine Larsson, Lund
Vad som börjar som en pastisch på en klassisk ungdomsnovell om den första kärleken slutar som något helt annat. Vändningen är fullständigt oväntad och samtidigt både logisk och trovärdig. Och det fungerar bara eftersom författaren har full kontroll över språket. Stilistiskt briljant.

Farfarsrummet, Allis Sääsk Berglund, Stockholm
En familjeberättelse i poesins form om smärtan att veta för lite om ett brustet ursprung på andra sidan Östersjön, på andra sidan järnridån. Med originellt bildspråk och säkra stilfigurer kring ords betydelser, fångas människans behov av förankring i språk och minne och familjehistoria. 

 

Texterna finns att läsa här.

 

2019...

vanns Lilla Augustpriset av Emma-Karin Rehnman med novellen En ospelad fiol. Juryns motiveringar till alla de nominerade bidragen hittar du här nedanför. 

Hjärtat, Allis Sääsk Berglund, Stockholm
Hur beskriver man en person som har varit tätt intill en nästan hela livet? Från trötta Xbox-tummar till sköna tystnader lyckas författaren skildra vad en vän och en hel vänskap betyder. Genom fina och oväntade bilder förstår läsaren att den är allt.

förfäders vördnad, My Danvind, Strängnäs              
Vad kan en sjö i mitten av ingenstans eller renens spår berätta? Författaren har på ett skickligt sätt låtit det avskalade möta det målande, i funderingar över arvet och platsens betydelse. Texten lyfter lyrikens styrka: att med få ord skapa tydliga bilder.

Rött, rött nagellack, Amelie T. Matousek, Västra Frölunda
Vad står ett rött nagellack för? Kanske fest, färg eller en hel identitet. Den bredden lyckas författaren förmedla genom en rad starka scener och en smart twist i den här novellen. Läs och känn!

Den bästa dagen, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby
Det här är något så ovanligt som en ljus dystopi. Författaren besjälar djuren i en tillvaro där människan har försvunnit. Högklassig novellkonst.

Blunda så ser du, Alice Nylander, Strömstad
Hur beskriver man en stjärnhimmel? Denna frågeställning blir avstamp för en diskussion om ordens förmåga att fånga det sinnena upplever. Historiens du och jag må misslyckas med att hitta de rätta orden, men det gör inte författaren.

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman, Lidingö
Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.

 

Texterna finns att läsa här.

 

2018...

blev årets pristagare Linn Spjuth med bidraget vem beskyddar gudarna?. Här kan du läsa motiveringarna till alla de sex nomineringarna: 

Garderobiär, Samuel Levander, Stockholm
En egensinnig berättelse om två aktörer i natten: gästen och garderobiären. Den ena dansar och roar sig, den andra delar ut brickor och lyder. Med fantasi och finurlighet utforskar författaren vad som händer när garderobiären utmanar nattens spelregler.

vem beskyddar gudarna?, Linn Spjuth, Nora
I dagens dystopiska stämningar kan vi inte längre hoppas att antikens gudar ska rädda oss. Den här texten är både samtida och tidlös. Rasande, rytmisk, filmisk och omöjlig att värja sig mot. Det är oerhört skickligt.

att vara en Vacker Flicka, Linn Spjuth, Nora
att vara en Vacker Flicka är en välkomponerad och fint gestaltad berättelse om samhällets förväntningar och egna ambitioner, men också om mod och förändring. En klassisk historia berättad med ny dramaturgi och framtidshopp.

Utdrag ur ett liv, Sanna Wall, Hisings Backa
Varför mår jag så här? Det frågar sig poeten bakom Utdrag ur ett liv. En uppväxt skildras: sju, elva, 13, 15, 16, 17, 18, 19 år. Besvikelser och lidande, men utan klyschor. Bara rakt och ärligt; inifrån och utifrån; jakten på en strimma ljus.

Jag städade mitt rum i dag: en dialog, Elin Herrault, Hägersten
Med bra rytm, sprudlande energi och tät komposition förs berättelsen Jag städade mitt rum i dag effektivt framåt. Historien lämnar utrymme för tolkning – handlar det om tvångstankar och ångest eller om överskottsenergi och nyfikenhet på livets varande?

Det drunknar en sjöjungfru i grannens pool, Amanda Rudelius, Knivsta
Med en övertygande stil som är både litterär och lättillgänglig, lyckas författaren få en historia om sexuella övergrepp att kännas helt ny och stanna kvar länge hos läsaren. 

Alla nominerade texter från 2018 finns att läsa här! 

 

2017 ...

belönades Saga Miketinac med Lilla Augustpriset för sin text Den röda cykeln. Totalt inkom 457 bidrag. Här följer de sex nominerade bidragen och juryns motiveringar: 

Flaskskeppsdag, Anna Norrby Andersson, Knivsta 
I novellen Flaskskeppsdag beskrivs en familjs undergång. På väldisponerad prosa och med hjälp av skickligt använda metaforer och ett målande språk får läsaren följa familjen under en solig sommardag då tiden inte går att stoppa: pojken som är orolig för hur betygen ska mottas, den vackra mamman som solar i trädgården och den labila, misshandlande pappan. Via rädsla, tvära humörsvängningar, utbrott och uppbrott leder historien fram till det avgörande beslutet som sänker familjen.

Expressionism på flaska, Henrietta Andersson, Bromma
Det sitter en högstadieelev på en sandlådekant och halsar ur en stulen pinot noir. Killarna omkring henne är samma killar som hon har känt sedan förskolan, men ikväll är både de och hon annorlunda. Expressionism på flaska är en välkomponerad novell om ett bryskt uppvaknande. Trots berättelsens dramatiska innehåll är språket återhållsamt men formuleringarna målande.

De fyra årstiderna, Henning Bollmark, Uppsala
I den egensinniga diktsviten De fyra årstiderna korsas med imponerande språkfärdighet klassisk vers med den moderna drogkulturens hårda språk. Dessa poetiska tripprapporter har lika mycket gemensamt med Bellman och Taube som med beatpoesi, hiphop och ljusskygg internetprosa. Här har vi att göra med en poet som med snille och mod lyckats skapa något alldeles unikt.

Blod, Saga Miketinac, Ronneby
Blod är en sällsynt klaustrofobisk berättelse om smärta. Om flykt: från bomber som faller och från verklighet. Om död: den äkta och den själsliga. Om våld och homofobi och diaspora och den där ångesten som känns i alla celler. Om kriget som för många inte tar slut förrän livet gör det.

Den röda cykeln, Saga Miketinac, Ronneby
Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.

Resan, Jonathan Norberg, Sundsbruk
Aldrig mer, sa världen. Ändå hörs stöveltramp på gatorna, i Sverige år 2017. Resan skildrar när den unge mannen Viktor åker till Stockholm för att delta i en nazistdemonstration. Med precision gestaltar författaren en inre och en yttre resa och väjer inte för att utforska människans allra mörkaste sidor.

Läs alla texterna här

2016 ...

skickades rekordmånga bidrag in till tävlingen Lilla Augustpriset – 632 stycken! Årets vinnare blev Sigrid Nikka, med novellen Då rallarrosen blommarHär följer de sex nominerade bidragen och juryns motiveringar: 

Nedräkning, Sanna Fagerström, Uppsala
I novellen Nedräkning kliver vi in i ett märkligt universum där det råder ständigt mörker. Ungdomarna Kim och Sebastian räknar timmar, minuter och sekunder tills … ja, vad som ska hända med dem vet de inte, men att det är något hemskt framgår med all önskvärd tydlighet. Brott är begångna och straff ska utmätas, när tiden väl tickat klart. Berättelsens täta språk och drivna framåtrörelse föser läsaren obevekligt mot undergången.

Perspektiv - en rymdsaga om Medelhavet, Henning Bollmark, Uppsala
Redan i det första stycket ger det högtidliga språket i Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet läsaren en ledtråd om att någonting storslaget ska hända. Och det gör det. En far och två barn på två olika skepp mot framtiden i Mittens Rike. När förutsättningarna plötsligt ändras måste fadern ta ett svårt beslut.

Samklang, Matilda Stjernqvist, Ryssby
Akila arbetar som reklambanan på torget men vill egentligen komma in på läkarlinjen. Folk blir förvånade över att hon pratar bra svenska, fast hon är född i Eskilstuna. Inte ens bästa vännen Jenna verkar förstå hur det är att bära sitt utanförskap synligt på kroppen – eller gör hon? Samklang är en varm berättelse om drömmar, tro och vänskap. Med humorn som vapen ställer författaren fördom efter fördom på huvudet i denna lilla samtidspärla.

Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor..   

Jag är 20 år och har OCD, Gabriel Zetterström, Lidingö 
Jag är 20 år och har OCD är en våldsamt underhållande hälsning från en hjärna där tankeverksamheten går på högvarv. Författaren tar oss från det amerikanska presidentvalet till Systembolaget till fotbolls-VM i Brasilien, via olycklig kärlek, Tinder och Margareta Winbergs bortkomna namne. Är tankeströmmen bara ett sätt att stänga ute andra, jobbigare tankar? Kanske, kanske inte. Hur som helst har vi här att göra med en författare som förmår skapa kreativ ordning i galenskapen.

Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner, Smilla Luuk, Stockholm
En klarröd halsduk och ett dito hjärta. Ett knippe klarröda tulpaner och ett liv som står på hold medan kärleken vägs på distans. Innehållet i novellen Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner är tusen år gammalt, men kärleken är ny. Medan vi njuter av fina metaforer och snygga formuleringar väntar vår huvudperson på beskedet som ska hela eller trasa sönder tillvaron.

Här finns 2016 års nominerade texter att läsa!

 

2015 ...

skickades 557 bidrag in till tävlingen om Lilla Augustpriset. Vann gjorde Rasmus Bjerkander från Linköping med sitt bidrag Den på intet vis speciella. Här följer de sex nominerade bidragen och juryns motiveringar: 

Den på intet vis speciella, Rasmus Bjerkander, Linköping
Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.

Sommartid, Maria Kotaleski, Stocksund
I Sommartid tassar huvudpersonerna på gränsen till det förbjudna. Hon är som en syster för honom, men vill mer. Dialogen är övertygande. Bildspråket får det att kännas som att vi befinner oss i skidstugan, en kort stund innan middagen måste påbörjas.   

Drömland, Lovisa Lyngfelt, Göteborg
Vad som är dröm och vad som är verklighet är inte helt lätt att veta i den lika suggestiva som vardagsnära novellen Drömland. Skickligt undviker författaren alla drömskildringens fällor och levererar istället en tät, poetisk och mycket intrikat textväv där smärtpunkten gömmer sig någonstans mellan sömn och vaka. Det är en berättelse som förvånar, roar och upprör, och som växer med varje läsning.

Gudrun, Simone, Sven och jag, Saga Miketinac, Ronneby
Det smärtar när vuxna kliver över gränser som ska vara stängda. I Gudrun, Simone, Sven och jag ges en otäckt trovärdig skildring av ett barns utsatthet när den som borde vara den största tryggheten istället är det största hotet. En välskriven text som inte lämnar någon oberörd.

Två fel gör ett rätt..., Sofia Dorotea Svensson, Lund
I Två fel gör ett rätt... bjuds läsaren in till en hemlig värld, på en gång mörk och ljus. Den unge pianoeleven och hans lärarinna ägnar sig åt det mest förbjudna i denna berättelse om oskuld och erfarenhet, lust och övergrepp. Ett egensinnigt bildspråk och en hypnotisk nerv i texten visar på en författare som vågar ta ut svängarna och utnyttja det litterära språkets gränslösa potential.

Självmordsbrev, Sofia Dorotea Svensson, Lund
Trots att berättarjaget inte är ett helkroppsförlamat alko med hudcancer har hen bestämt sig för att avsluta sitt liv och listar anledningarna i punktform. Novellen Självmordsbrev är dock allt annat än sorglig. Tonen är rapp och humoristisk. Slutet är överraskande.

Här finns 2015 års nominerade texter att läsa!

2014 ...

skickades 510 bidrag in till tävlingen om Lilla Augustpriset. Matilde Villegas Bengtsson belönades med priset för sitt bidrag Orangeriet. Följande sex bidrag nominerades:

Orangeriet, Matilde Villegas Bengtsson, Malmö - Vinnare

Orangeriet skildras ett gripande nedslag i Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas. Som läsare vill man bara fortsätta följa Uno i kampen för att vara sig själv.

När två blir mer än en, Frida Alexandersson, Västerås

I När två blir mer än en växlar scenariot mellan främmande land och hemmaplan, nu och då, liv och död. Denna känslomättade och kärleksfulla du-berättelse ger läsaren både närvarokänsla och förståelse för vad stark alienation och frändskap kan innebära. Med god gestaltning och litterär stringens berättas en historia som berör och visar att när en dörr väl öppnats går den kanske aldrig att stänga helt igen.

Saker jag inte gör: mjölkar kor, Louise Brahce, Stockholm

Novellen Saker jag inte gör: mjölkar kor är byggd som en snyggt formulerad prosadikt där läsaren får ett intressant axplock ur författarens själsliv och inre jag. Här bjuds det på fint språk och spännande slutsatser, till exempel om jultomten, enhörningar, krokusar, kor och rödhåriga personer. En modig och insiktsfull text med skarp blick för detaljer.

Badrummet, Annina Claesson, Göteborg

I ett badrum står en ung kvinna och försöker skrubba bort en rödvinsfläck. Utanför pågår hennes pappas begravning. Novellen Badrummet är en skickligt uppbyggd berättelse som spelas upp baklänges, där varje återblick är en pusselbit i historien om en familj som fallit isär. Med sina målande ordsammansättningar och ett omsorgsfullt språk är Badrummet en novell som drabbar läsaren.

Nangijala, Nangilima, Ludvika, Aron Ekelin, Nättraby

Vägen till kärleken kan vara både oförutsägbar och snårig. I novellen Nangijala, Nangilima, Ludvika skildras på ett trovärdigt sätt och med en rapp dialog vardagen på en monoton och trist arbetsplats där frustration är en ständig följeslagare. Men även i en miljö präglad av karg realism kan ett icke fysiskt möte med en annan människa resultera i att allt det grå får en ljusare nyans.

Medresenärer, Amanda Forsman-Sundell, Saltsjö-Boo / London

I novellen Medresenärer möter Anja Mollgan en vinternatt när såväl pengar som reskassa är slut. Ett gripande nästan drömlikt möte tar sin början. Vid världens ände blinkar Nackamasterna i bakgrunden och Mollgan hjälper Anja att komma på varför livet är vackert. Med ömhet skildras mötet mellan någon som förlorat och någon som egentligen aldrig haft något. Läsaren lämnas rörd och hoppfull.

Här kan du läsa alla de nominerade bidragen 2014.

 

2013...

skickades 628 bidrag in till tävlingen om Lilla Augustpriset. Nicole Accord belönades med priset för sitt bidrag Då skulle världen vara en vacker plats. Följande sex bidrag nominerades: 

Då skulle världen vara en vacker plats, Nicole Accord, Ludvika - VINNARE

Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.

Getingfällan, Nicole Accord, Ludvika

En vecka är ingen tid, egentligen. Och ändå hinner det som inte får hända hända. Övergiven och i vägen för den nya familjelyckan skickas vår nybakade student iväg på en lägervecka som präglas av stor ensamhet och ett ständigt getingsurr. I den tafatta och surmulna dialogen mellan rumskamraterna stegras alienationen. Getingfällan är en oväntat obehaglig berättelse med ett vackert språk och bisarrt innehåll.

En halv evighet, Louise Axelsson, Stockholm

När är man egentligen sjuk? Kan kärlek uppstå vid första ögonkastet? Vad består vänskap av? I novellen En halv evighet får vi stora känslor och fina bilder serverade på ett rappt, charmigt och humoristiskt sätt. Det här är en inkännande jag-berättelse om att hitta sig själv. Temat är välbekant, och ändå har vi aldrig fått det beskrivet precis så här. Man vill genast ha mer av den poetiska författarrösten. 

Kontaktannons: Pappa sökes, Erica Lindberg, Vällingby

Med en känslostark text skildrar författaren en trovärdig upplevelse av en förälders svek. Kontaktannons: Pappa sökes är en uppgörelse med en barndom som innebär en konstant kamp för att bli sedd och ett vittnesmål om ett barns förtvivlade längtan efter att inte behöva agera mamma till sin pappa. Berättelsen genomsyras av smärtan när fundamentet i tillvaron inte finns där.

En småstads längtande hjärta, Linnea Svensson, Lidköping

Med en skoningslös, skarp blick skildras småstadslivet och längtan bort därifrån. Bort från arbetet på äldreboendet där tillvaron bjuder på Bingo och ägg med kaviar, bort från skribentuppdragen om schottis och loppis på den lokala tidningen. Livet pågår någon annanstans, i Paris. Men hur kan man samtidigt bevara tryggheten som omsluter hemstaden? En småstads längtande hjärta är en innerlig berättelse om att vara ung och stå framför dörren till samtidens oändliga valmöjligheter, som kanske aldrig öppnas.

Min mors händer, Linnea Svensson, Lidköping

I Min mors händer skildras en badutflykt med mamma där inget storartat händer eller sägs, och ändå blir så mycket tydligt. Med både skärpa och ömhet i blicken beskrivs den skörstarka relationen mellan en mor och det barn som lämnat barndomen; en moget berättad historia som lämnar vemodig värme efter sig. 

Här kan du läsa alla de nominerade bidragen 2013. 

 

2012...

skickades 561 bidrag in till tävlingen om Lilla Augustpriset. Vinnare blev Route 66 av Ulrika Nettelblad. Följande sex bidrag gick till final:

Route 66 av Ulrika Nettelblad, f. 1992, Umeå. - VINNARE

Juryns motivering: Ett leende smyger fort fram i läsningen av Route 66. I berättelsens kvicka vändningar förstår man att detta är något som inte kan placeras. Det här är oförutsägbart, skruvat och alldeles eget med en unik karaktär. Ulrika Nettelblad skapar med sin rappa, torra och träffsäkra ton en förbryllande överväldighet som läsaren bara vill ha mer av.

En arbetsplats (Östtyskland - 11 oktober 1972) av Erik Hultin, f. 1995, Billdal.

Juryns motivering: En "arbetsplats" i DDR i början av 1970-talet, inte vilken som helst utan säkerhetstjänstens, återskapas i Erik Hultins novell där ett isberg av händelser och omständigheter lurar under den bedrägligt lugna ytan, och obevekligt drar oss med i berättelsens mörka virvel. Det är kusligt skickligt.

Ekvationskalkyler av Erik Hultin, f. 1995, Billdal.

Juryns motivering: Det är inget mindre än en skapelsemyt som Erik Hultin med formmedveten precision åskådliggör i sin koncentrerade diktsvit Ekvationskalkyler, som med närmast matematisk exakthet sammanfogar orden och ger dem liv och rörelse i ett poetiskt universum, ett verkligt mirakel.

Det avgörande skottet av Elin Stenlöf, f. 1994, Västerås.

Juryns motivering: Med språklig precision och säkert handlag visar Elin Stenlöf i sin novell hur samma situation kan beskrivas på helt olika sätt, och hur orden formar vår förståelse av omvärlden. Ett nytt Hungerspel eller något helt annat – den som läser får se.

Rapport från norra Norrlands fjälltrakter av Maja Tinnerwall, f. 1991, Vikbolandet.

Juryns motivering: Med en stark känsla för skapande av stämning skriver författaren med ett språk som flyter fram och åstadkommer en atmosfär av vemodig saknad och längtan. I huvudpersonens Norrland får människors erfarenheter av ensamhet, trygghet, utanförskap och lugn samsas genom ej uttalade ord och tysta myllrande tankar.

Stensyskon av Anna Hoogland, f. 1994, Halmstad.

Juryns motivering: I en sinnligt detaljrik skildring delar vi i denna novell en ung kvinnas upplevelser, tankar och funderingar en kall vårvinterdag. Stensyskon omfattar många oväntade ögonblick som leder läsaren fram till ett spontant möte med en ung pojke. En pojke som väcker både nyfikenhet och längtan. Berättelsen omfamnas av en mild melankoli som mot slutet bärs upp av en förvissning om att det finns en fortsättning efter detta möte.

Här kan du läsa alla de nominerade bidragen 2012.

2011...

skickades 600 bidrag in till tävlingen om Lilla Augustpriset. Vinnare blev Kärlekssvetten av Cathrine Bengtsson. Följande sex bidrag gick till final:

Kärlekssvetten av Cathrine Bengtsson, Lund - VINNARE

Juryns motivering: ”Kärlekssvetten” är en känslomässig jordbävning för läsaren. Med den här kraften kan en bästa väns svek drabba en ung människa – så hårt att det präglar hela den fortsatta uppväxten och kanske resten av livet. Den bakomliggande orsaken till huvudpersonens agerande – mammans cancer – antyds skickligt, med små medel. Den försonande vändpunkten i slutet – närheten till lillebrors femåriga kropp – är överraskande, sinnligt fångad, övertygande och lika stark som skildringen av jagberättarens djupa ensamhet.

Kontaktannons 2000-tal och handlösa funderingar av Isa Chen, Luleå

Juryns motivering: I en ärlig och äkta text skildrar Isa Chen hur det kan kännas att vara singel. Med en charmig och ibland kaxig ton, ”Kan man inte skaffa en pojkvän kanske man kan försöka vinna en jävla skrivartävling i alla fall”, kastas läsaren mellan jagets klockrena funderingar. Ibland byts skrattet ut mot en instämmande suck eller en gnagande oroskänsla. Chen skildrar en stor ensamhet, ett tomrum och en ekande längtan efter att vara älskad och fullkomlig. Ett eko som stannar kvar.

Mellanmjölk och varma händer av Sara Malmberg, Bromma

Juryns motivering: Sara Malmberg är nominerad för en novell som i stillsam koncentration beskriver de starka känslorna i en kort och omöjlig kärlekshistoria. Med säkert handlag har författaren valt detaljer som speglar två människors rörelser till och från varandra; ögonblick av förälskelse, tilltro, vånda och uppbrott – ögonblick som formar en berättelse.

Det handlar nästan aldrig om kärlek vid första ögonkastet av Katarina Sandberg, Kristianstad

Juryns motivering: I sin intensiva och klarsynta betraktelse snarare än berättelse fångar Katarina Sandberg in det som möts i ”mitten av någontinget som deras munnar utgör”. Men det handlar inte bara om kyssar: Det handlar nästan aldrig om kärlek vid första ögonkastet handlar om allt det vi måste prata om, om hur all lust och längtan förvandlas till ett ”nej”, som aldrig riktigt blev sagt, men som bränt sig fast.

Sådant vi inte rår över av Katarina Sandberg, Kristianstad

Juryns motivering: Vägskäl, livsval eller vad det är nu som styr en människas mått och steg, hennes möten och handlingar, allt detta skildrar ”Sådant vi inte rår över” av Katarina Sandberg. Med dagermansk precision och skärpa placerar hon fasta trappsteg under sina människor att kliva på eller så låter hon dem falla när falluckan öppnas. Livets obevekliga skörhet kan knappast bättre beskrivas än så här.

Kokong av Cecilia Stanley, Helsingborg

Juryns motivering: I ”Kokong” ger Cecilia Stanley prov på ett imponerande moget formspråk som för tankarna till amerikansk dirty realism. Hon visar att hon suveränt behärskar berättarteknikens alla moment i en novell som är närmast klassisk till sin uppbyggnad. Med sinnlig detaljrikedom och överraskande vändning levandegör hon ett drama som rör sig både på och under ytan. Detta är litteratur!

 

Nedan följer en lista över samtliga bidrag som nominerats till Lilla Augustpriset.

Vinnarna är markerade med kursiv stil. Fram till och med 2007 delades Lilla Augustpriset ut i två klasser, en skönlitterär och en facklitterär.

2010

Kalla hjärtans dag av Christer El-Mochantaf, Vara
Fastnålad av Helena Hägg, Vellinge
Dagdrömmar av Tove Kvamme, Sollentuna
Midvinterköld av Emma Nilsson, Uppsala
Mammas mystiska morbror av Anna Nygren, Kimstad
En rysk docka av Katarina Sandberg, Kristianstad

2009

Verklighetsprojektet av Isabella Nilsson, Skövde
En dröm i slutet av november av Viktor Andersson, Huddinge
Skolstartssorg av Viola Bao, Sollentuna
Natten, Joakim och John Blund den förskräcklige av Helena Bergman, Linköping
Illusioner av Olivia Johansson, Lund
Ringar är som streck man samlar på av Minja Mårtensson, Lund

2008

Manual av Lyra Ekström Lindbäck, Skogås
Religionskunskap A av Evelina Bramstång, Göteborg
Allra ensammast av Anna Nygren, Norsholm  
Persiska är inte svårt av Maria Rasmussen, Mölndal
Ett samfund för poeter av Olivia Skjöld, Hägersten
En bortglömd grupp av Tove Åstrand, Stockholm

2007

Skönlitterära klassen:
Vintersaga av Evelina Bramstång, Lund
Kräftfisket av Gunnar Bramstång, Lund
Livet lyckan eller lukten däremellan av Lyra Ekström Lindbäck, Skogås
Lykantropi av Emma Haapanen, Hägersten
Kråkbarn av Lisa Jagemark, Borås
Caroline – och hur jag klarar mig utan dig av Maria Rasmussen, Mölndal

Facklitterära klassen:
Pedofili – kropp, själ och samhälle av Andrea Malesevic, Linköping
En farmors ungdom av Ludwig Schmitz, Lund
Den tråkiga bokens poetik av Ronja Boije, Helsingfors

2006

Skönlitterära klassen:
Boken om mig av Lisa Hedman, Umeå
Regnbågen saknar en grå nyans av Björn Engström, Frösön
I en skymning utan tak av Mårten Hammarlund, Nyköping
Natt av Jeremiah Karlsson, Ljungby
Fjärilsfärd genom hjärtat av Sara Svensson, Skövde

Facklitterära klassen:
Fantastiska farkoster – Bilen från förr till sedan av Joakim Magnusson, Arvika
Känn vägarna av Ronja Boije, Helsingfors
En värld ur Fokus av Joakim Brorson, Varberg

2005

Skönlitterära klassen:
Helgpappan av Elin Bernerson, Löttorp
Viskningar av Mårten Hammarlund, Nyköping
Barnet av Lovisa Kjerrgren, Älvsjö
Månstråle av Sandra Larsson, Vimmerby
Så lik Kelly MacDonald, av Karl Lundengård
Kontraster av Maria Rasmussen, Mölndal
Jag kommer ihåg allt av Freja Wagner, Umeå

Facklitterära klassen:
Sök heligheten – finn dig själv av Ronja Boije, Korsholm, Finland
MTV – ett farligt hot av Isabelle Ståhl, Ägenholm
Ett år i Paris av Anna Thulin, Hammenhög

2004

Skönlitterära klassen:
Se upp lilla människa för snart smäller det av Ester Roxberg, Rottne
Komma närmre av Hedvig Andersson, Töreboda
Mot Vladivostok nu av Sanna Lindberg, Göteborg
Att inte kunna styra sina steg av Jennie Melin, Jönköping
Lösensummor av Elin Nyqvist, Stockholm
Träsplitter av Amanda Svensson, Malmö

Facklitterära klassen:
Onyxlädret av Mattias Nyström, Gävle
Skum tomte snor unge av Sigrid Josefsson, Gällivare
Hett automatkaffe i sval atmosfär av Anna Larsson, Tierp

2003

Skönlitterära klassen:
Frusen ända in i stammen av Charlotte Fredriksson, Vikbolandet
När soppan kallnat av Anna Johansson, Skellefteå
Jag styckar min själ och bygger ord av Sofia Klockars, Köping
Brasilien av Mattias Nyström, Gävle
Om hur det kändes mot tungan av Molly Ränge, Stockholm
Ett minne för livet av Fredrik Salomonsson, Norsjö
Den Stora Skattjakten av Katrin Svensson, Åkarp

Facklitterära klassen:
Bakåt, framåt – uppåt – eller anakronismens biroll i minnenas skådespel av Svante Welin, Falun
i en strömvirvel står människan stilla. av Lena Molander, Umeå

2002

Skönlitterära klassen:
En riktig låda av Moa-Lina Croall, Växjö
Fågelungar av Annelis Johansson, Ljungby
Mörkblå som gråt av Tove Meyer, Vällingby
Men sedan då av Navid Modiri, Svalöv
Radarögon av Ida Olofsson, Lund
Allting har sin tid av Jessica Svefors, Vaxholm

Facklitterära klassen:
Tankar från stranden i Normandie av Jon Jordås, Stockholm
Till frihetens försvar av David Woxberg, Sundsvall

2001

Skönlitterära klassen:
Underpojken av Maria Katerine Larsson, Lund
Bättre än Askersund av Moa-Lina Croall, Svalöv
Lilla vackra Anna av Annelis Johansson, Ljungby
Självbiografi av Sandra Lundberg, Lund
Välkommen, glöm inte skoskydden av Moa Lundgren, Uppsala

Facklitterära klassen:
Mekaniska människor av Jon Jordås, Stockholm
En demokrati till salu av Elin Grelsson, Krokom
Vad är marknadsföring av Jenny Hult, Nybro

2000

Skönlitterära klassen:
Koltrastar och vinteräpplen av Marie Tonkin, Älvsjö
Ingen fara alls av Moa-Lina Croall, Växjö
Berättelsen om Benjamin av Maria Katarine Larsson, Lund
Jag skriker i kön på ICA av Emma Niwén, Lund
Kamomill av Simon Stjernholm, Lund
Eget golv av Amanda Söderlund, Styrsö

Facklitterära klassen:
Giriga grabbars val av Christian Runehammar, Göteborg
Två björnar räddade mitt liv av Sebastian Larsson, Råå
På en gata i Europa av Johan Lindahl, Saltsjö-Boo

1999

Skönlitterära klassen:
Pojkarna som inte kunde sova av Samuel Hognert, Umeå
Hon log av Anna Julia Gunnarsdotter Carlsson, Lidingö
Mötet av Elin Källstad, Eskilstuna
Klor av Bodil Markendahl, Uppsala
Sånger för George Rubbersoul av Clara Svensson, Lund
Kärlekstestamentet av Pia Tjäder, Växjö
En sorts dagbok av Hanna Widman, Umeå

Facklitterära klassen:
Sanningar och flygplatser av Christian Runehammar, Lund
Vår fjärde dimension av Henrik Isackson, Varberg
Läroplan för gymnasieskolan av Jens Nirme, Varberg

1998

Skönlitterära klassen:
Att frigöra en fjäril av Susanna Gustafsson, Göteborg
Föder av Åsa Ericsdotter, Uppsala
Så lunkar hundben i sensömn av Lisen Johanna Johansson, Sköndal
Annie av Karin Kjellin, Jönköping
En eländesvärld alldeles nära av Marie Persson, Tidaholm

Facklitterära klassen:
Vad krävs det av oss för att vi ska få leva? av Erik Berg, Jönköping
Sekter – ljuv frälsning eller falska lögner? av Emily Turgman, Åsljunga
Kvinnlig könsstympning i Afrika av Malin Östbring Carlsson, Kalmar

1997

Skönlitterära klassen:
Mitt huvud är fullt av historier av Sayeh Sattar, Kungsbacka    
Sagan om Noa Jupiter av Anna Johansson, Kalmar
Ibland hinner den bli saft också av Hanna Gårdstedt, Stockholm
Vi skall vara rädda om varandra av Magdalena Nilsson, Tidaholm
Han hade grön kostym av Clara Pehrson, Uppsala
Dikter av Sofia Olhans, Hedemora
Om natten av Therése Svensson, Varberg
Killarnas kung av Ida Wedin, Falun

Facklitterära klassen:
Genteknik på gott och ont av Björn Ljung, Gävle  

1996

Skönlitterära klassen:
Ett spindelbarns begravning av Ellen Gerle, Linköping   
Barn av mörker av Emma Brusquini, Ängelholm
Hon av Jonas Jarefors, Borlänge
Dikter av Matilda Köhlmark, Järfälla
Jean-Pauls dityramb av Cornelia Landström-Pohl, Pite Havsbad
Dikter av Sofia Olhans, Hedemora

Facklitterära klassen:
Vänsterhänthetens olösta gåta av Tove Lorentzon, Uppsala   
Vatten av Sara Broos, Mårbacka
Ondska?! av Petter Hallman, Saltsjö-Boo

1995

Skönlitterära klassen:
Att höra en röst av Petra Åslund, Tullinge  
Två tomater av Jonas Bernander, Nacka
Polen 1939 av Johanna Eriksson, Nässjö
Grynings löfte  av Minna Hansén, Löberöd
Emma och Hannes av Alexe Landgren, Malmö
Dikter av Emma Lindgren, Södertälje
Glada dagar av Louise Norlander, Spånga

Facklitterära klassen:
Dödsstraff i USA av Tobias Brandel, Västervik  
Ozonskiktet – vår nödvändiga solkräm av Åsa Eklund, Skövde

1994

Skönlitterära klassen:
Fragment ur en sökares dagbok av Joseph Engman, Alingsås  
När världen förändrar sig av Josefin Abrahamsson, Ljungskile
Dikter av Emma Edvinsson, Slite
Den gyllene springaren av Andréa Svensson, Vänersborg

Facklitterära klassen:
Hackerspråket av Svante Hellstadius, Stenhamra   
Ett idolporträtt av Katarina Bernhardsson, Örebro