Om Augustpriset

Om Augustpriset

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser.

Från vänster Lars Lerin, Kristina Sandberg, Matilde Villegas Bengtsson och Jakob Wegelius, 2014 års pristagare. Foto: Sören Andersson.
 

Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Bland pristagarna finns både debutanter och etablerade författare. Några har också vunnit priset flera gånger. Kerstin Ekman, Per Olov Enquist, Torgny Lindgren, Torbjörn Flygt och Susanna Alakoski är exempel på skönlitterära vinnare. I fackboksklassen ryms ett brett spektrum av ämnen och juryn överraskar inte sällan genom sitt val. Bengt Jangfeldt, Brutus Östling och Cecilia Lindqvist är några av tidigare års vinnare. Bland böckerna i barn- och ungdomsklassen finns såväl ungdomsromaner om de stora livsfrågorna som rikt illustrerade bilderböcker för de allra minsta. Jessica Schiefauer, Ulf Stark, Anna-Clara Tidholm, Katarina Kieri och Jenny Jägerfeld är några av dem som uppmärksammats i kategorin.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens i oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

Augustgalan delas Augustpriset ut i de tre olika kategorierna. 2014 hölls Augustgalan måndagen den 24 november i Stockholms Konserthus. Vilka författare som erhåller 100 000 kronor och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare, är hemligt fram till dess att de förseglade kuverten bryts.